Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

3ο 7θέσιο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αρτάκης (2)

Η διατροφή μας - Έκδοση σύμπραξης σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας. Ιούνιος 2004

"Διατροφή και υγεία"

Εκπαιδευτικός: Καλαϊτζάκη Μαριλένα δασκάλα Α΄ τάξης

Επιλογή θέματος
Μετά από συζήτηση που έγινε με αφορμή το κολατσιό των παιδιών για το διάλειμμα, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε πιο εκτεταμένα με το θέμα της διατροφής και τη σχέση που έχει με την υγεία μας.

Στόχοι

  1. Να γνωρίσουν τα παιδιά τα τρόφιμα και τις ομάδες τροφίμων.
  2. Να αντιληφθούν ότι χρειαζόμαστε μεγάλη ποικιλία τροφών για να πάρουμε τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να διατηρηθούμε υγιείς.
  3. Να αλλάξουν έστω και στο ελάχιστο τις διατροφικές τους συνήθειες σε σχέση με τους τύπους φαγητών που προτιμούν (π.χ. φρέσκα / τυποποιημένα, βραστά / τηγανητά,κ.τ.λ.)

Δραστηριότητες

  1. Ανάγνωση βιβλίων σχετικών με το θέμα, σχολιασμός και συζήτηση με τη βοήθεια και της πλούσιας εικονογράφησης καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργία θεατρικού παιχνιδιού ή δραματοποίησης. Βιβλία που διαβάστηκαν: Η Κολοτούμπα, Το δικαστήριο των τροφών, Παιχνιδομαγειρέματα, Ο ωραίος Δαρείος, Μια σταγόνα λάδι μια σταγόνα ξίδι, κ.α.
  2. Κατασκευή κολλάζ με τις ομάδες των τροφών. Τα παιδιά δουλεύοντας ομαδικά έκοψαν και κόλλησαν εικόνες τροφών από διαφημιστικά και περιοδικά που τα ίδια είχαν φέρει στο σχολείο.
  3. Παιχνίδι με καρτέλες τροφών και σπιτάκια των οικογενειών. Η κάθε καρτέλα πρέπει να μπει στο σωστό σπιτάκι.
  4. Επίσκεψη στο εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας έτοιμου φαγητού Παλίρροια.
  5. Επιτραπέζιο παιχνίδι που σχεδίασαν συλλογικά τα ίδια τα παιδιά με κάρτες ερωτήσεων καθώς και κάρτες εντολών (με σωστή ή λανθασμένη διατροφική συνήθεια).
  6. Δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν τα παιδιά στους μαθητές της Δευτέρας τάξης με τις ακόλουθες ερωτήσεις. Τι τρως για πρωινό; Πόσο συχνά τρως γλυκά; Ποια είναι τα τρία αγαπημένα σου φαγητά; Πες τρία φαγητά που δε σου αρέσουν καθόλου.
  7. Κουλουράκια στο σχολείο. Με βάση συνταγή που έφερε ένα παιδί φτιάξαμε ζύμη και τα παιδιά έπλασαν κουλουράκια που ψήσαμε σε κοντινό φούρνο.
  8. Πρωινό στο σχολείο. Τηρώντας όσο το δυνατό περισσότερο τους κανόνες υγιεινής διατροφής που είχαμε γνωρίσει και αποδεχτεί (π.χ. όχι ζάχαρη ή κακάο στο γάλα) ετοιμάσαμε ένα πλήρες πρωινό.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δόθηκε η ευκαιρία να θίξουμε και θέματα όπως τα οικολογικά τρόφιμα ή το πρόβλημα του υποσιτισμού και της πείνας που μαστίζει πολλούς λαούς της γης.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.