Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Διαβεβαιώσεις για την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη Νοτια Καρυστία έλαβε ο Νίκος Μανώλης

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010, 13:18
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Στην Αθήνα μετέβη την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Καρύστου κ. Μανώλης Νίκος, προκειμένου να παρακολουθήσει τη συζήτηση, που γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού ως fast track και συγκεκριμένα του άρθρου που αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου μέσω σύντομων διαδικασιών μπορούν να απαλλοτριώνονται εκτάσεις από το δημόσιο και να δίνονται στους ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα, με τις δηλώσεις του δημάρχου κ. Μανώλη στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας": "στην περιοχή της Νότιας Καρυστίας ισχύει ένα ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπου υπάρχουν τίτλοι και συμβόλαια νόμιμης κατοχής εκτάσεων πριν το 1885, χωρίς όμως να υπάρχει αναγνώριση. Ο Σύλλογος ιδιοκτητών γης της περιοχής ξεκίνησε τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να αναγνωριστούν οι τίτλοι, με τη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων και καθορισμό ορίων για να γίνουν αγωγές".

Σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος μαζί με τους βουλευτές κ.κ. Μαρκόπουλο Κώστα και Κεδίκογλου Σίμο με τον υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη, όπως ανέφερε ο κ. Μανώλης, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να κατατεθεί νέα πρόταση για να εξαιρεθεί η περιοχή της Νότιας Καρυστίας.

Ο κ. Μανώλης είπε χαρακτηριστικά: "Έχουμε τη συμπαράσταση όλων των βουλευτών του Νομού, αλλά και την υπόσχεση από την πλευρά του υπουργού και είμαστε αισιόδοξοι ότι το θέμα θα λυθεί οριστικά".

Προσπάθεια υφαρπαγής της γης τους καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες

Ο Σύλλογος ιδιοκτητών γης Νότιας Καρυστίας έχει και στο παρελθόν αντιδράσει καταγγέλλοντας ότι επιχειρείται υφαρπαγή της περιουσίας τους σε ό,τι αφορά το άρθρο για τις απαλλοτριώσεις.

Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για νέα μεθοδευμένη προσπάθεια υφαρπαγής των περιουσιών τους μέσω της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα αιολικά πάρκα.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος ιδιοκτητών: "Το νομοσχέδιο αφορά σε απαλλοτριώσεις ακινήτων υπέρ τρίτων ιδιωτών επενδυτών είτε απευθείας είτε με ενδιάμεσο το Δημόσιο, που ενδέχεται να καταλήξει σε ιδιαίτερα μικρό τίμημα για τους ιδιοκτήτες γης.

Ειδικότερα:

  • 1. Η απαλλοτρίωση είναι δυνατή τόσο σε αναγνωρισμένες όσο και σε μη αναγνωρισμένες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.
  • 2. Η διαδικασία απαλλοτρίωσης δεν ξεπερνά τους δύο μήνες ενώ οι ενστάσεις προβολής θα εξετάζονται μέσα σε τριάντα ημέρες.
  • 3. Για την απαλλοτρίωση αρκεί ένα απλό τοπογραφικό διάγραμμα και λόγω του κατεπείγοντος δεν απαιτείται έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Στην ουσία ο νόμος αυτός ανοίγει την πόρτα στους μεγαλοεπενδυτές εις βάρος των περιουσιών μας είτε έχουν αναγνωρισμένους τίτλους ιδιοκτησίας είτε όχι.

Καταστρατηγεί το συνταγματικό δικαίωμα της περιουσίας και στερεί απ' τους πολίτες το στοιχειώδες δικαίωμα της υπεράσπισής της".

Σχετικό θέμα:

  • Γιώργος Παπαγεωργίου: "Δεύτερη επίθεση δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες γης Νότιας Καρυστίας" www.servitoros.gr/news/view.php/31104/


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.