Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον Κελαϊδίτη

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010, 13:52
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

-
- - -

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση Κελαϊδίτης ως μία πρώτη απάντηση στην ανακοίνωση που έγινε από τη διοίκηση ότι θα προχωρήσει σε περικοπές στις αμοιβές των υπερωριών και σε αλλαγή του συστήματος εργασίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ριζοσπάστης":

"Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης λευκού κρέατος «Κελαϊδίτης ΕΠΕ» στην Εύβοια, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με εκείνες του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και τους συνδικαλιστές του χώρου, πραγματοποίησαν 2ωρη στάση εργασίας, ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων - ιδιαίτερα των γυναικών - που δουλεύουν στο εργοστάσιο.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, η εργοδοσία γνωστοποίησε στους εργαζόμενους περικοπές στις αμοιβές των υπερωριών, καθώς και εφαρμογή ενός συστήματος εργασίας (στο σφαγείο) σύμφωνα με το οποίο θα αμείβονται ανάλογα με τον όγκο της παραγωγής.

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι μπορεί να εργάζονται για 10 ώρες την ημέρα μπορεί και έξι ή ακόμα να παραμένουν στο χώρο εργασίας 12 και 13 ώρες μέχρι να συμπληρώσουν 8ωρο.

Για παράδειγμα, αν μία ημέρα ο όγκος της παραγωγής ισοδυναμεί με 2 ώρες δουλειάς, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να σταματούν, να χτυπούν την κάρτα και όταν θα ξαναπιάσουν δουλειά να χτυπούν εκ νέου την κάρτα μέχρι να συμπληρώσουν οκτάωρο. Αυτό μπορεί να συμβεί 3 ή και 4 φορές μέχρι τη συμπλήρωση του οκταώρου, ενώ θα παραμένουν στο χώρο εργασίας 12 και 13 ώρες!

Οι εργαζόμενοι, παρά την τρομοκρατία που ασκήθηκε από την εργοδοσία, συμμετείχαν καθολικά στη στάση εργασίας, αλλά και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην καντίνα του εργοστασίου".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.