Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Επίλυση των προβλημάτων των πορθμείων ζητά η Ένωση Πλοιοκτητών

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010, 13:10
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του greekshippingnews.gr πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλοιοκτήτες σε είκοσι πορθμεία μεταξύ των οποίων: Ωρωπού - Ερέτριας, Στύρων - Αγίας Μαρίνας, Γλύφας - Αγιοκάμπου, Αιδηψού - Αρκίτσας.

Συγκεκριμένα, το προεδρείο της Ένωσης Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού, αποτελούμενο από τον πρόεδρο κ. Παράσχο Τσάγκαρη και τον γενικό γραμματέα κ. Παναγιώτη Μαγιάτη, επισκέφθηκε στις 16 Νοεμβρίου τον υπουργό κ. Ιωάννη Διαμαντίδη και του εξέθεσε τα προβλήματα που απασχολούν τους πλοιοκτήτες στις είκοσι πορθμειακές γραμμές: Σαρωνικού, Ρίου - Αντιρρίου, Ωρωπού - Ερέτριας, Θάσου - Καβάλας, Κεραμωτής - Καβάλας, Στύρων - Αγίας Μαρίνας, Περάματος - Σαλαμίνας, Γλύφας - Αγιοκάμπου, Αιδηψού - Αρκίτσας, Πάρου - Αντιπάρου, Λευκίμμης - Ηγουμενίτσας, Φανερωμένης - Πάχης Μεγάρων, Αργοστολίου - Ληξουρίου, Κω - Καλύμνου, Ελαφονήσου - Πούντας, Πόρου - Γαλατά, Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας, Αιγίου - Αγίου Νικολάου, Κόστας - Σπετσών και Νυδρίου - Μεγανησίου.

Ο κ. Τσάγκαρης επεσήμανε ότι τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία ανοικτού τύπου για να επιβιώσουν κάτω από τις σκληρές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, όχι μόνο σε επίπεδο εθνικό αλλά και διεθνές και για να μπορέσουν να σταθούν στο επίπεδο που η πολιτεία επιθυμεί, είναι ανάγκη να τύχουν της αμέριστης συμπαράστασης του υπουργείου με συγκεκριμένα μέτρα για τα θέματα που απασχολούν τις εταιρείες.

Τα προβλήματα που τέθηκαν υπόψη του υπουργού κ. Ι. Διαμαντίδη είναι αναλυτικά τα εξής:

  • Συμμετοχή της Ενωσης και ουσιαστική διαβούλευση πριν τη διαμόρφωση προτάσεων που αφορούν στη λειτουργία των πορθμείων, τη βελτίωση των θαλασσίων συγκοινωνιών και γενικά την επίλυση θεμάτων που αφορούν τις πορθμειακές γραμμές.
  • Κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων.
  • Ιση αντιμετώπιση των ναυτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις πορθμειακές γραμμές και αντικειμενική αντιμετώπιση των αιτημάτων τους βάσει συγκεκριμένων κανόνων.
  • Ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης των πορθμείων από ασφαλιστικές εταιρείες ελληνικής εμβέλειας και εξαίρεση από το ασφαλιστικό σύστημα των P&I Club.
  • Κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων με άμεση προτεραιότητα στην κατάργηση του επίναυλου 3%.
  • Αναβάθμιση και βελτίωση των λιμενικών μας εγκαταστάσεων και γενικά των λιμενικών υπηρεσιών.
  • Μη ύπαρξη ορίου απομάκρυνσης των πλοίων πορθμείων λόγω 30ετίας υπό προϋποθέσεις.
  • Εξομοίωση του ΦΠΑ των φορτηγών αυτοκινήτων στο επίπεδο του ΦΠΑ των επιβατών, δηλαδή από 23% σε 11% καθ' ότι τα μεταφερόμενα αγαθά είναι είδη πρώτης ανάγκης και όχι είδη πολυτελείας.
  • Σύσταση διοικητικού φορέα - υπουργείο στο οποίο θα υπάγονται όλοι οι τομείς της ναυτιλίας με πλήρη ένταξη σε αυτό του έμπειρου και επιτυχημένου Λιμενικού Σώματος.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.