Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδας στη Σκιάθο για τον εορτασμό της Πολιούχου, Παναγίας Εικονίστριας

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010, 11:24
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στη Σκιάθο πραγματοποιήθηκαν θρησκευτικές εκδηλώσεις, στον Ενοριακό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου, προς τιμή της πολιούχου Παναγίας Εικονίστριας, παρουσία πλήθους πιστών.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, για πρώτη φορά ως Επίσκοπος παρευρέθη στο χειμερινό Πανηγύρι της Παναγίας, όντας ο πρώτος Μητροπολίτης, μετά την κατάργηση της παλαιάς Επισκοπής Σκιάθου, που προεξάρχει στην πανήγυρη της Πολιούχου της.

Μετά την Απόλυση της Παρακλήσεως από τον Σεβασμιώτατο ξεκίνησε μία διαδρομή δυόμιση περίπου ωρών μέσα στα βουνά του νησιού, με συχνές παύσεις, σε καθορισμένα σημεία, για την τέλεση δεήσεων προς την Παναγία.

Στις 5.30 μ.μ. το σεπτό Εικόνισμά της, φτάνει στο Μοναστήρι Της, στην Παναγία την Εικονίστρια, Μετόχι σήμερα της περιωνύμου Μονής του Ευαγγελισμού, το οποίο βρίσκεται στον τόπο, όπου ο γέρων Συμεών τρεισήμισι αιώνες πριν, έγινε ο μάρτυρας του θαυμαστού γεγονότος της ευρέσεως της Παναγίας της Εικονιστρίας.

Στις 8.00 μ.μ. το βράδυ του Σαββάτου, με την άφιξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, άρχεται η ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, της Λιτής και της Αρτοκλασίας.

Την Κυριακής 2 Νοεμβρίου, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Ηγούμενος της Μονής π. Ιωσήφ Κατσούρας.

Αμέσως μετά, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας με επικεφαλής τον π. Ιωσήφ, με τη συνοδεία πολλών προσκυνητών, από τον ίδιο δρόμο επιστρέφει στην Πόλη της Σκιάθου.

Εν τω μεταξύ, στο Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, το πρωί της Κυριακής προεξάρχει της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκινά μια Μεγάλη Λιτανεία με σύσσωμο το λαό της Σκιάθου, προεξάρχοντος του Επισκόπου του, να κατευθύνεται αρχικά προς το Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος, όπου ήδη έχει φθάσει ο Ηγούμενος π. Ιωσήφ Κατσούρας και παραδίδει την Ιερά Εικόνα στα χέρια του Σεβασμιωτάτου.

Εκείνος, ψάλλοντας το Απολυτίκιο Της ευλογεί με το Ιερό Εικόνισμα τον λαό και στη συνέχεια το ενθρονίζει στο ανθοστολισμένο κουβούκλιο, για τη συνέχιση της Λιτανείας στους δρόμους της Πόλεως, ενώ οι Ιεροψάλτες ψάλλουν τροπάρια του Παρακλητικού Κανόνος και η Φιλαρμονική του Δήμου Σκιάθου αποδίδει τιμές στην Προστάτιδα της Νήσου.

Η Ιερά Πομπή καταλήγει και πάλι στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, ενώ ο Σεβασμιώτατος την τοποθετεί στο Προσκυνητάριό Της, όπου φυλάσσεται όλο το χρόνο, ψάλλοντας το Κοντάκιο της Εορτής «Ο καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος».


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.