Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

"Στα χνάρια της παλιάς Χαλκίδας"

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010, 13:43
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Ο Σύλλογος Πολιτών «το Κάστρο» σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας και την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διοργανώνουν τετραήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Στα χνάρια της παλιάς Χαλκίδας», που θα πραγματοποιηθούν από τις 28 Νοεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις έχουν σαν στόχο την γνωριμία πολιτών και μαθητών με το παλιό «Κάστρο» της πόλης της Χαλκίδας και περιλαμβάνουν περιηγήσεις σε σημαντικά, γνωστά και άγνωστα, μνημεία καθώς και μια ημερίδα με θέμα την αρχιτεκτονική της παλαιάς πόλης.

Κατά τις ημέρες επίσκεψης των μαθητών των Γυμνασίων, τη Δευτέρα και Τρίτη 29 και 30 Νοεμβρίου, θα αποκλειστεί η κίνηση των τροχοφόρων σε μεγάλο τμήμα της παλαιάς πόλης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Κυριακή 28 Νοεμβρίου:

  • Περιήγηση στην παλαιά πόλη με αρχαιολόγους της 23ης ΕΒΑ. Παράλληλες αφετηρίες: Αγία Παρασκευή - Τζαμί - Λαογραφικό Μουσείο, Ώρες έναρξης: 11:00, 12:00, 13:00.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου:

  • Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας στα μνημεία της παλαιάς πόλης και περιήγηση με αρχαιολόγους της 23ης ΕΒΑ. Παράλληλες αφετηρίες: Αγία Παρασκευή - Τζαμί - Λαογραφικό Μουσείο. Ώρες έναρξης 10:00, 11:00, 12:00

Τρίτη 30 Νοεμβρίου:

  • Επίσκεψη μαθητών Γυμνασίων της Χαλκίδας στα μνημεία της παλαιάς πόλης με αρχαιολόγους της 23ης ΕΒΑ και με «ξενάγηση» από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Παράλληλες αφετηρίες: Αγία Παρασκευή - Τζαμί - Λαογραφικό Μουσείο. Ώρες έναρξης: 9:00, 10:00, 11:00, 12:00

Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Τα μνημεία και η αρχιτεκτονική της παλαιάς πόλης», στο Θέατρο Παπαδημητρίου (Πλατεία Πυροσβεστικής).

Ομιλητές:

  • κ. Νίκος Κοντογιάννης, Δρ. Αρχαιολόγος, 23η ΕΒΑ: «Από το βενετσιάνικο Negroponte στο οθωμανικό Egriboz»
  • κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Advanced Architectural Studies UCL: «Η αρχιτεκτονική της συνοικίας του Κάστρου από την κατεδάφιση των τειχών μέχρι σήμερα»
  • κα Ευγενία Γερούση, Δρ. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια 23ης ΕΒΑ,
  • κα Ελίνα Αγγέλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, MSc Προστασία Μνημείων ΕΜΠ: «Προβλήματα και προτάσεις για την προστασία της παλαιάς πόλης της Χαλκίδας»

Σχετικά με τις περιηγήσεις που γίνονται αυτές ξεκίνησαν από μια ιδέα της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «το Κάστρο», κ. Λ. Ελευθερίου, τη συμμετοχή των μαθητών προγραμμάτισαν οι καθηγήτριες του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας κ.κ. Κ. Πίσχινα και Φ. Καταροπούλου, και από πλευράς 23ης ΕΒΑ οι περιηγήσεις θα γίνουν με τις αρχαιολόγους της Εφορείας κ.κ. Μ. Μιμιγάννη, Χ. Βασιλοπούλου και Ε. Μάλλιαρη, με γενική υπεύθυνη την αρχαιολόγο δρα Α. Κατσελάκη.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.