Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Χρήστος Παπουτσής: Προσωρινή κράτηση μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στη Ριτσώνα

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010, 13:37
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Αρχικά η είδηση της απόφασης για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στη Ριτσώνα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φορέων της Εύβοιας, που μέσα από κινητοποιήσεις και ψηφίσματα δήλωναν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης, "όχι να λύσει, αλλά να μεταθέσει το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης μεταναστών από την Αττική στην Περιφέρεια".

Οι φωνές διαμαρτυρίας έπεσαν στο κενό και δεν εισακούστηκαν, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Οι διαδικασίες προχώρησαν προς την κατεύθυνση που είχε αποφασιστεί και το Υπουργείο Εσωτερικών συνέχισε να ενεργεί με στόχο τη δημιουργία τριών κέντρων φιλοξενίας, ένα από τα οποία και στη Ριτσώνα. Γνωστό, επίσης, και το ότι στη συνέχεια είχε κατατεθεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του.

Η πραγματικότητα είναι πως το έργο στη Ριτσώνα γίνεται παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής Χρήστος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου "Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις."

Ο υπουργός ανέφερε ότι πλέον "η Ελλάδα δεν θα χορηγεί άσυλο σε λευκό χαρτί" και ξεκαθάρισε κάτι ακόμα για όσους ενδεχομένως να είχαν κάποιες αμφιβολίες για το τι θα γίνει τελικά ...

"Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν οικειοθελώς ή αναγκαστικά στις πατρίδες τους και μέχρι να συμβεί αυτό θα κρατούνται σε ειδικούς χώρους που δημιουργούνται στη Ριτσώνα, σε στρατόπεδα και παλαιά εργοστάσια που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο".

Ερωτηθείς αν είναι σωστό να πει κανείς ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αδειάζει την Αθήνα από παράνομους μετανάστες ή αν διστάζει να πει ότι θα αδειάσει την Αθήνα από τους παράνομους μετανάστες, ο κ. Παπουτσής απάντησε: «Δεν βάζουμε ούτε τον ένα τίτλο ούτε τον άλλο, αλλά καλύτερα είναι να πούμε ότι γυρίζουμε σελίδα και δεν θα ανεχθούμε αυτά που γίνονταν ως τώρα. Από τη μια πλευρά την εκμετάλλευση των παράνομων μεταναστών από τα κυκλώματα και παράνομους εργοδότες και από την άλλη προκλήσεις».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εκκρεμούν άνω των 50.000 αιτήσεων για διάφορα στάδια παραμονής και ασύλου και η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων μεταναστών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.