Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Να επανεξετάσει το ΥΠΕΚΑ τις υπό ένταξη περιοχές της Καρύστου στο Natura

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011, 15:04
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Τις προτάσεις του θα υποβάλλει ο Δήμος Καρύστου σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, το οποίο έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων και έχει γίνει αιτία να δεχτεί η υπουργός κα Μπιρμπίλη τα πυρά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Στην περιοχή της Καρύστου ήδη υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και κρίθηκε σκόπιμο το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει σχετικές αποφάσεις μεταξύ των οποίων είναι η υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου με τίτλο "Ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών δικτύου Natura 2000", στο οποίο προβλέπεται η αύξηση του ελάχιστου εμβαδού αρτιότητας γηπέδων στα 10 στρέμματα με πλήρη κατάργηση των παρεκκλίσεων.

Επίσης, αναμένεται να επιδιωχθούν συναντήσεις στο Υπουργείο και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να επισημανθούν οι αντιρρήσεις τους και να εκτεθούν οι απόψεις σχετικά με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, καθώς στην περιοχή της Καρύστου αρκετά μεγάλο μέρος της συνολικής έκτασης του Δήμου φέρεται να εντάσσεται στις περιοχές Natura. Γεγονός που θα προκαλέσει αλλαγές στην αρτιότητα των οικοπέδων, που είναι εκτός σχεδίου πόλεως.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί καταστροφικό για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, καθώς, μάλιστα, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα πρόβλημα στην Κάρυστο, εκτός από αυτό του ιδιοκτησιακού.

Οι περιοχές Natura καλύπτουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της περιοχής Επισημαίνεται ότι η ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος είναι άδικη και εκτιμούν ότι οδηγεί στην οικονομική απαξίωση των συγκεκριμένων εκτάσεων ειδικά σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί και αφορούν αρκετές περιοχές της Ελλάδας είναι τα μέχρι σήμερα άρτια οικόπεδα των 4 στρεμμάτων να διατηρήσουν τα δικαιώματα τους για οικοδόμηση και μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου να μην επιτρέπεται η κατάτμησή τους σε οικόπεδα μικρότερα των 10 στρεμμάτων.

Σχετικά θέματα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.