Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Πρόσληψη προσωπικού στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011, 11:54
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Στις 24 Ιανουαρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου για το 2011, οι οποίες και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι με βάση σχετικό νόμο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε αναλυτικά στις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και βάσει των οποίων προβλέφθηκαν συγκεκριμένες θέσεις προσωπικού στις ανταποδοτικές Υπηρεσίες και ειδικότερα για τις Δημοτικές Κοινότητες Ιστιαίας και Αιδηψού και για τις Τοπικές Κοινότητες Ωρεών, Αρτεμισίου και Λιχάδας,

"Ο ενιαίος Δήμος -είπε- όπως είναι γνωστό περιλαμβάνει και ενότητες τουριστικές και μάλιστα την μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, την Αιδηψό, με πληθυσμό που αυξάνεται από 7.000 σε 50.000 κατοίκους την τουριστική περίοδο, καθώς επίσης και τους παραθεριστικούς προορισμούς, Αρτεμίσιο, Ωρεοί και Λιχάδα.

Η τουριστική περίοδος ιδιαίτερα στην Αιδηψό διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Αυτή την περίοδο είναι αυξημένες οι ανάγκες λειτουργίας του Δήμου στις υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης και καθαριότητας λόγω προσέλευσης τουριστών, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του έτους 2010.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υπηρεσία καθαριότητας, εάν ο Δήμος δεν προχωρήσει στην πρόσληψη εργατών θα είναι αδύνατη η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Επίσης αυξάνονται και οι ανάγκες οδοκαθαρισμού και καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων λόγω αύξησης της τουριστικής κίνησης οι οποίες θα καλυφθούν με τη πρόσληψη οδοκαθαριστών και εργατών καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων.

Σε ότι αφορά δε στην υπηρεσία ύδρευσης αποχέτευσης:

α. Αποχέτευση: Οι ανάγκες για αποκομιδή λυμάτων κατά το μήνα Ιανουάριο είναι περίπου 7 βυτία ημερησίως τα οποία καλύπτονται από ένα βυτιοφόρο. Από το μήνα Απρίλιο οι ανάγκες αυξάνονται σε περίπου 15 βυτία ημερησίως τα οποία όμως χρειάζονται να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις λόγω και των αυξημένων αναγκών των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω αναγκών απαιτείται η χρήση επιπλέον βυτιοφόρων με πλήρωμα οδηγούς και εργάτες βοηθούς βυτίων.

β. Ύδρευση: Την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου οι ανάγκες υδροδότησης της Δημοτικής Ενότητας Αιδηψού και των Τοπικών Κοινοτήτων Αρτεμισίου και Λιχάδας, τριπλασιάζονται σε σχέση με τις περιόδους Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και ως εκ τούτου αυξάνονται οι ανάγκες της υπηρεσίας λόγω λειτουργίας επιπλέον γεωτρήσεων (παρακολούθηση και προγραμματισμός τους) για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης.

Επίσης οι αυξημένες ανάγκες υδροδότησης προκαλούν βλάβες στο δίκτυο που για αντιμετωπιστούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα απαιτείται η πρόσληψη εργατών ύδρευσης.

Οι ανάγκες αυτές είναι καθαρά εποχιακές γιατί αφορούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τους οκτώ μήνες και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα πάγιων και διαρκών αναγκών. Παρ' όλα αυτά αν συγκρίνουμε το κόστος εποχιακού και μόνιμου προσωπικού προκύπτει για κάθε εργάτη όφελος 4.000,00€ ετησίως και για κάθε οδηγό 5.000,00€ ετησίως".

Οι θέσεις που θα καλυφθούν

Δημοτική Κοινότητα Ιστιαίας

Υπηρεσία Καθαριότητας, 11 άτομα για 6 μήνες:

  • Δέκα εργάτες καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων.
  • Ενας χειριστής γκρέϊτερ.

Δημοτική Κοινότητα Αιδηψού

α. Υπηρεσία Υδρευσης - Αποχέτευσης, 14 άτομα για 8 μήνες:

  • Τέσσερες οδηγούς λυμ/ρων αυτ/των.
  • Τέσσερες εργάτες υδρεύσεως.
  • Εξι εργάτες Βοηθοί Βυτίων.

β. Υπηρεσία Καθαριότητας, 46 άτομα για 8 μήνες:

  • Τέσσερες οδηγοί απορριμματοφόρων.
  • Οκτώ εργάτες αποκομιδής απορριμμάτων.
  • Δέκα πέντε οδοκαθαριστές.
  • Δέκα τέσσερες εργάτες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων.
  • Πέντε εργάτες καθαριότητας παραλιών.

Τοπική Κοινότητα Αρτεμισίου

α. Υπηρεσία Υδρευσης - Αποχέτευσης, 1 άτομο για 6 μήνες:

  • Ενας Υδραυλικός.

β. Υπηρεσία Καθαριότητας, 15 άτομα για 6 μήνες:

  • Ενας οδηγός απορριμματοφόρου.
  • Δέκα τρεις εργάτες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων.
  • Ενας Ηλεκτρολόγος Εγκαταστάτης.

Τοπική Κοινότητα Ωρεών

Υπηρεσία Καθαριότητας, 8 άτομα για 6 μήνες:

  • Οκτώ εργάτες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων.

Τοπική Κοινότητα Λιχάδας

α. Υπηρεσία Υδρευσης - Αποχέτευσης, 1 άτομο για 6 μήνες:

  • Ενας Υδραυλικός.

β. Υπηρεσία Καθαριότητας, 3 άτομα για 6 μήνες:

  • Τρεις εργάτες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων.

Τοποθετήσεις Συμβούλων

Μετά την εισήγηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου το λόγο ζήτησε και πήρε ο κ. Αθανάσιος Ρουμελιώτης,ο οποίος ρώτησε εάν θα προσληφθεί τεχνικό προσωπικό, ενώ ο κ. Ιωάννης Μαχαιράς ανέφερε ότι θα πρέπει να προσληφθούν και κηπουροί, καθώς "ενώ πριν υπήρχαν τέσσερις εργαζόμενοι σε αυτό τον τομέα σήμερα έχει εξαφανισθεί η ειδικότητα".

Ο κ. Δημήτριος Δροσόπουλος, ζήτησε να ενημερωθεί, εάν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για τις προσλήψεις.

Από την αντιπολίτευση ο κ. Δημήτριος Περπατάρης, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ψήφισε λευκό, αναφέροντας τα εξής: "...είναι και πολιτικό το ζήτημα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ανάγκες θα καλύψει.Αν είναι πάγιες και διαρκείς θα πρέπει να προσληφθούν αορίστου χρόνου και όχι ορισμένου χρόνου.Θα πρέπει οι συμβάσεις να είναι τέτοιες, που το προσωπικό να μην είναι σε ομηρία. Στην Αιδηψό χρειάζονται επτά και οκτώ μήνες. Θα ψηφίσω λευκό ως προς τις συμβάσεις".

Να σημειώσουμε ότι λευκό ψήφισε και ο κ. Παντελής Αγγέλου.

Ο Δήμαρχος απάντησε, ότι "ο νόμος απαγορεύει προσλήψεις αορίστου χρόνου και υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόβλημα με τις τρεις συμβάσεις από τον ίδιο εργαζόμενο, εκτός τώρα που υπάρχει νέα ονομασία. Αν επιτρέπει ο Νόμος για μόνιμες προσλήψεις θα το κάνουμε."

Το λόγο ζήτησε στη συνέχεια από την αντιπολίτευση κ. Ηλίας Πετσής, ο οποίος είπε ότι περίμενε έγγραφη ενημέρωση για τα τέλη που πραγματικά εισπράττονται και επίσης ζήτησε να τους προσκομίσει η Οικονομική Υπηρεσία αναλυτική κατάσταση με τα πραγματικά εισπραττόμενα έσοδα.

Τέλος το Συμβούλιο και ύστερα από διαλογική συζήτηση βεβαιώνει ότι χωρίς την πρόσληψη του εργατοτεχνικού προσωπικού ορισμένου χρόνου δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, ότι η πρόσληψη θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει σήμερα και επίσης, ότι στον πρ/σμό του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού οικον. έτους 2011 θα εγγραφούν πιστώσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών που θα προκύψουν από την απασχόληση του προσωπικού που θα προσληφθεί και ότι στον Ο.Ε.Υ. του νέου Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού θα προβλεφθούν οι θέσεις. Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα έχουν διάρκεια 8 μηνών.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.