Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Συνεδρίαση Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για το συγκρότημα πρώην Γεωργιάδη

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011, 16:37
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Συνεδρίασε τη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στην Αθήνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα "Χαρακτηρισμός ή μη ως ιστορικού τόπου του συγκροτήματος πρώην Γεωργιάδη στον Αγιο Στέφανο της Χαλκίδας". Παρόντες ήταν ο αρχιτέκτονας Βαγγέλης Αγγέλου, ο Νίκος Αναγνώστου και ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως σχολιάζει ο κ. Αποστόλου"...παρά τη σπουδαιότητα του θέματος για την πόλη έλαμψαν δια της απουσίας τους οι ενδιαφερόμενοι φορείς και ιδιαίτερα ο Δήμος Χαλκιδέων" και επισημαίνει το γεγονός ότι η πρόταση του ΤΕΕ Ευβοίας για το συγκρότημα του πρώην Γεωργιάδη, αν και είχε βρει θετική ανταπόκριση δεν έφτασε ποτέ στις κεντρικές υπηρεσίες.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρει σχετικά: 'Όπως είναι γνωστό για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γνωστοποιηθεί δύο προτάσεις:

α) της φερόμενης ως ιδιοκτήτριας πρώην Ν. Α. Εύβοιας που προβλέπει κατεδάφιση μεγάλου μέρους των βιομηχανικών κτιρίων Γεωργιάδη (περί το 50%),πλατεία, παιδική χαρά και οικοδομικά τετράγωνα. Με τη πρόταση αυτή καταστρέφεται το μνημείο και βέβαια δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της προστασίας που η ίδια υποτίθεται ότι έθεσε όταν προέβη στην πολυδάπανη αγορά του.

β) του Περιφερειακού Τμήματος Εύβοιας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που με γνωμοδότηση των αρμοδίων Επιτροπών του αφού απορρίπτει τη πρόταση της Ν. Α. Εύβοιας προτείνει τη δημιουργία ζώνης προστασίας της ευρύτερης περιοχής, το χαρακτηρισμό του χώρου που περιλαμβάνει τα βιομηχανικά κτίρια, τις πηγές της Αρέθουσας, την έκταση ΔΑΡΙΓΚ, τον εργατικό- προσφυγικό συνοικισμό κλπ, ως ιστορικού και τη κήρυξη ως διατηρητέων του συνόλου του συγκροτήματος Γεωργιάδη καθώς και των λοιπών βιομηχανικών κτιρίων από το Υπουργείο Πολιτισμού ή το Περιβάλλοντος.

Δυστυχώς όμως αυτή η πρόταση-εργασία παρότι αναδείχτηκε στη τοπική κοινωνία με την ημερίδα που πραγματοποίησε το Τ.Ε.Ε. Εύβοιας στις 28 Φεβρουαρίου 2010 και βρήκε σύμφωνους όλους τους μετέχοντες φορείς δεν έφτασε ποτέ στην αρμόδια Επιτροπή.

Αλήθεια τι έχουν να πουν τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο τότε Πρόεδρος του τοπικού Τ.Ε.Ε. που με τη λήξη των εργασιών της ημερίδας δεσμεύτηκαν στην έκκληση του Αποστόλου να προωθήσουν προς τις Κεντρικές Υπηρεσίες τα πορίσματά της;

Οι πολίτες της Χαλκίδας που παραστάθηκαν στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων κατέθεσαν και υπερασπίστηκαν την εργασία των αρμόδιων Επιτροπών του Τ.Ε.Ε. Εύβοιας.'.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.