Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ο "Καλλικράτης" και τα ...αιολικά πάρκα. Τι γίνεται σε Κάρυστο, Στύρα και Μαρμάρι;

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010, 13:42
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Τα πάνω κάτω έχει φέρει ο "Καλλικράτης" και οι μεγάλες αλλαγές φαίνεται πως φέρνουν και μεγάλα προβλήματα.

Τα γεωγραφικά όρια των νέων δήμων που συνενώνονται αλλάζουν και πλέον προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στο ζήτημα της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων.

Το θέμα προέκυψε μετά την επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς την υπουργό Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη σχετικά με τον έλεγχο και την εφαρμογή των κανόνων και κριτηρίων χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το ερώτημα που απευθύνουν είναι το πόσες ουσιαστικά ανεμογεννήτριες επιτρέπεται να στηθούν εντός των νέων γεωγραφικών ορίων που προβλέπει για συγκεκριμένους δήμους ο "Καλλικράτης".

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην επιστολή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατα τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων για τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε αιολικούς σταθμούς ειδικότερα κατά την εξέταση του κριτηρίου περί της προστασίας του περιβάλλοντος, ελέγχει, μεταξύ άλλων, αν με την εγκατάσταση των αιτούμενων ανεμογεννητριών υφίσταται υπέρβαση της ικανότητας του πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α. στον οποίο πρόκειται να εγκατασταθούν.

Το θέμα αυτό αφορά και δήμους στο Νομό Εύβοιας και μάλιστα αναφέρεται στην επιστολή ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του νέου δήμου Καρύστου, η εδαφική περιφέρεια του οποίου περιλαμβάνει και τους δήμους Στυρέων, Μαρμαρίου, καθώς επίσης και την κοινότητα Καφηρέως. Όλοι οι καταργούμενοι δήμοι εμπίπτουν σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας με το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδαφών να μην υπερβαίνει το 8%, με εξαίρεση το δήμο Καρύστου για τον οποίο ορίστηκε μέγιστο ποσοστό 4% λόγω της υψηλής τουριστικής ανάπτυξης.

Το αλαλούμ έχει να κάνει με τη διαπίστωση, πως "με το Πρόγραμμα Καλλικράτης θα συνενωθούν και πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α, οι οποίοι εμπίπτουν σε περιοχές με διαφορετικό χαρακτηρισμό ως προς τη χωροθέτηση αιολικών σταθμών". Πρόκειται δηλαδή για περιοχές που έχουν χωροθετηθεί ως Αιολικής Προτεραιότητας και άλλες ως Αιολικής Καταλληλότητας, κάτι που καθορίζει και το επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης.

Στην επιστολή της Αρχής γίνεται αναφορά και σε άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις άλλων δήμων όπου υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά επιτρεπόμενης κάλυψης και ζητείται η άμεση παρέμβαση της κας Μπιρμπίλη για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.