Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Συνεχής κατάρτιση κληρικών μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010, 14:54
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Με επιτυχία, διεξήχθη το 15ο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδας, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, με γενικό θέμα: "Καταρτίζεσθε: Καθημερινός και ισόβιος αγώνας του κληρικού".

Στην προσφώνησή του, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην αξία των Ιερατικών Συνάξεων για τη ζωή του Ιερού Κλήρου, αλλά και ολόκληρης της Τοπικής Εκκλησίας, οι οποίες αποτελούν αφορμή αναζωπύρωσης του ιερατικού χαρίσματος και ανανέωσης της προσωπικής προσπάθειας του κάθε Κληρικού για διαρκή καταρτισμό.

Στην πρωινή συνεδρία υπήρξαν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη είχε ως θέμα "Συνεχής Μαθητεία στην τέχνη της ποιμαντικής" με εισηγητή τον Αρχιμ. Ιωάννη Βουτσιλάκο, Εφημέριο-Ιεροκήρυκα, ο οποίος αναφέρθηκε στην παράδοση της Εκκλησίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα κείμενα της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας, για συνεχή καταρτισμό των Κληρικών. Στη συζήτηση που ακολούθησε κατετέθησαν απόψεις από πολλούς συνέδρους για την ποιμαντική διακονία στο σημερινό έντονα μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η δεύτερη εισήγηση είχε ως θέμα "Παρατήρηση, Μελέτη και Αντιμετώπιση του Σύγχρονου Γίγνεσθαι- Αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων στην διακονία μας" και εισηγητής ήταν ο Πρεσβ. Αβραάμ Αποστολίδης, Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανάγκες της εποχής μας, καθώς στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην ποιμαντική διακονία των Ιερέων.

Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος έκανε την τρίτη εισήγηση με θέμα "Ο Επίσκοπος και η Ιερά Μητρόπολη αρωγοί στον δια βίου καταρτισμό των συνεργων στο έργο του Θεού, Κληρικών".

Ανέφερε παραδείγματα σε πολλά ζητήματα που αφορούν τον καταρτισμό των Κληρικών, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υπάρξει συστηματοποίηση της προσπάθειας για συνεχή καταρτισμό των Κληρικών, μέσα από επιμορφωτικά Σεμινάρια πού στο μέλλον πρόκειται να λειτουργήσουν.

Επιπλέον εισηγήθηκε περί θεμάτων, αφορώντων λειτουργικά ζητήματα, καθώς και θέματα σχετικά με την διοίκηση των Ιερών Ναών, των Ιδρυμάτων κλπ. τονίζοντας ιδιαιτέρως, όπως κάθε φορά, την μεγάλη σημασία της ευταξίας και της οικονομικής διαφάνειας.

Κλείνοντας το Συνέδριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ανακεφαλαίωσε όλα όσα ειπώθηκαν και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την σωστή επιτέλεση της διακονίας.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.