Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Εκδόθηκαν αποφάσεις για πρόστιμα σε επιχειρήσεις της Εύβοιας μετά τον έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010, 11:43
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Στο πλαίσιο της μηνιαίας ενημέρωσης αναφορικά με τη δράση της η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος κάνει γνωστό πως κατά τον Οκτώβριο κίνησε τη διαδικασία εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος 148/2009 για την Περιβαλλοντική ευθύνη για ανάληψη δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς από τον φορέα εκμετάλλευσης.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως ξεκίνησαν οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις για την τήρηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων σε έργα και δραστηριότητες του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο χώρας, καθώς των δημόσιων υπηρεσιών.

Στην Ειδική Γραμματεία υπάγεται, μεταξύ άλλων, και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) με βασική αρμοδιότητα τη διενέργεια των ελέγχων και των επιθεωρήσεων

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις (οι οποίες καταρχήν κοινοποιούνται στον ελεγχόμενο με σχετική Έκθεση Ελέγχου και καλείται σε απολογία) η ΕΥΕΠ εκδίδει Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και εισηγείται την επιβολή προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι φάκελοι διαβιβάζονται στον οικείο Εισαγγελέα για την εξέταση τυχόν αξιόποινων πράξεων, καθώς και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για θέματα αρμοδιότητάς του.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων εισηγήθηκε πρόστιμα και λοιπές κυρώσεις για τις παρακάτω περιπτώσεις:

Την επιχείρηση ΕΛ.Γ.Κ.Ε.Π.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Ε. για χοιροτροφείο που βρίσκεται στην θέση Κάτω Ριτσώνα, του Δήμου Αυλίδας Ν. Ευβοίας για λειτουργία χωρίς την έκδοση Αδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), την έλλειψη άδειας διάθεσης υγρών αποβλήτων και χρήσης υδάτων και την ανεξέλεγκτη διάθεση ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον (εκδόθηκε απόφαση Νομάρχη Ευβοίας για πρόστιμο ύψους 16.000 ευρώ).

Την επιχείρηση ΕΛ.Γ.Κ.Ε.Π.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Ε. (με την επωνυμία ΒΙΟΖΑΛ) για χοιροτροφείο-χοιροσφαγείο (μονάδα επεξεργασίας κρέατος-φυραματοποιείο) στη θέση "Ριτσώνα-Βαθύ", Δήμου Αυλίδας, Ν. Ευβοίας για λειτουργία χωρίς ΑΕΠΟ, μη υποβολή τεχνικής έκθεσης για Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ), έλλειψη άδειας διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων και χρήσης υδάτων, έλλειψη διαχειριστικού σχεδίου αποβλήτων, κ.α. (εκδόθηκε απόφαση Νομάρχη Ευβοίας για πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ).

Την εταιρεία "ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΕ" που εδρεύει στην Χαλκίδα και λειτουργεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πούρνου του Δήμου Διρφύων του Ν. Ευβοίας, για τη μη τήρηση υγειονομικών διατάξεων, τη μη τήρηση των διατάξεων για τις μετρήσεις καυσαερίων, την έλλειψη ΑΕΠΟ και άδεια χρήσης νερού για τη γεώτρηση που λειτουργούσε εντός της εταιρείας, κ.α. (εκδόθηκε απόφαση Νομάρχη Ευβοίας για πρόστιμο ύψους 12.200 ευρώ).

Το Σύνδεσμο Βιολογικού Καθαρισμού Οινοφύτων - Σχηματαρίου, για την πλημμελή λειτουργία της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, για παραβάσεις ως προς την προβλεπόμενη επεξεργασία-ποσοτική παρακολούθηση υγρών αποβλήτων, τα προβλεπόμενα συστήματα εξαερισμού και απόσμησης, τη διαχείριση των παραγόμενων στερών αποβλήτων, τη διάθεση υγρών αποβλήτων σε υδάτινο αποδέκτη χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, υπερβάσεις ορίων ποιότητας υγρών αποβλήτων, κ.α., καθώς και την άμεση απόρριψη των αποβλήτων του βιολογικού καθαρισμού απευθείας στον Ασωπό ποταμό, μέσω κρυφού αγωγού που περνούσε υπογείως κάτω από το οδόστρωμα οδού (by pass). Ο εν λόγω αγωγός αποκαλύφθηκε από τους Επιθεωρητές και καταργήθηκε.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.