Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να ψηφίσετε στις 7 Νοεμβρίου

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010, 10:57
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Αφού απαντήσουμε ύστερα από πολύ σκέψη στο ερώτημα "τι ψηφίζουμε στις 7 Νοεμβρίου" και αφού λάβουμε υπόψιν τα όσα ήδη μας έχουν πει σχετικά οι υποψήφιοι διεκδικητές των δήμων και των περιφερειών της χώρας, υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα: "πως και τι ψηφίζουμε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου";

Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι, ότι θα βρεθούμε μπροστά σε δύο κάλπες, μια για τις περιφερειακές εκλογές και μία για τις δημοτικές. Γνωστό είναι, επίσης, πως σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσουν από την πρώτη Κυριακή οι υποψήφιοι το 50%+1 των έγκυρων ψήφων, τότε το επόμενο ραντεβού είναι για τις 14 Νοεμβρίου, οπότε οι κάλπες θα μας περιμένουν ξανά από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το βράδυ.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Πως ακριβώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρώνουμε;

Περιφερειακές εκλογές

Για τις περιφερειακές εκλογές υπάρχει μία σχετική ευκολία στο να ξέρουμε τι ακριβώς θα πράξουμε. Συγκεκριμένα, έχουμε ένα ψηφοδέλτιο για κάθε εκλογική περιφέρεια (πρώην Νομαρχία). Στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας μπορούμε να βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς στους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους.

Δημοτικές εκλογές

Τα πράγματα δεν είναι, όμως, το ίδιο απλά στην ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές. Εδώ απαιτείται προσεκτική ανάγνωση των ψηφοδελτίων.

Στο πρώτο μέρος τους θα υπάρχουν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούμε να βάζουμε σταυρό στους υποψηφίους της δικής μας εκλογικής περιφέρειας, όπου είμαστε εγγεγραμμένοι και συγκεκριμένα μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης και ένα σταυρό σε υποψηφίους από κάθε δήμο, ο οποίος συνενώνεται με το δήμο στον οποίο ανήκουμε (υποψήφιοι περιφερειακών δήμων).

Σε αυτό το σημείο οι ψηφοφόροι των δήμων Ανθηδώνος, Αυλίδας, καθώς και των Κοινοτήτων Λιχάδας και Καφηρέως, εξαιρούνται και θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι μπορούν να βάλουν όχι τρεις αλλά έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβολο του δήμου ή της κοινότητάς τους.

Τι γίνεται με τις ψήφους στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

Στη συνέχεια μετά τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής μας περιφέρειας και των άλλων περιφερειακών δήμων ακολουθούν οι υποψήφιοι σύμβουλοι της δημοτικής ή της τοπικής κοινότητας. Οι σταυροί προτίμησης εδώ είναι μέχρι δύο για τις δημοτικές κοινότητες και μέχρι έναν σταυρό για τους υποψηφίους της τοπικής κοινότητας. Βέβαια, ο αριθμός των σταυρών αναγράφεται στο μέρος πάνω από τα ονόματα των υποψηφίων.

Αναλυτικά:

Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

  • Οι ψηφοφόροι της Εύβοιας μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς στους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του νομού.

Για το δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων

  • Οι ψηφοφόροι των παλιών δήμων Διρφύων και Μεσσαπίων έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του δήμου τους και από 1 σταυρό στον άλλο δήμο.

Για το δήμο Ερέτριας

  • Οι ψηφοφόροι των παλιών δήμων Ερέτριας και Αμαρύνθου έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς σε δημοτικούς συμβούλους του δήμου τους και από 1 σταυρό στον άλλο δήμο.

Για το δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού

  • Οι ψηφοφόροι των παλιών δήμων, Αιδηψού, Αρτεμισίου, Ιστιαίας και Ωρεών μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του δήμου τους και από 1 σταυρό στους υποψηφίους των άλλων δήμων.
  • Οι ψηφοφόροι της κοινότητας Λιχάδας μπορούν να βάλουν μέχρι 1 σταυρό σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της κοινότητάς τους και 1 σταυρό στους υποψήφιους των άλλων δήμων.

Για το δήμο Καρύστου

  • Οι ψηφοφόροι των παλιών δήμων Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του δήμου τους και από 1 σταυρό στους άλλους δήμους.
  • Δεν ισχύει αυτό για την κοινότητα Καφηρέα, όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν από 1 σταυρό σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της κοινότητας τους και 1 σταυρό σε υποψήφιο των άλλων δήμων.

Για το δήμο Κύμης - Αλιβερίου

  • Οι ψηφοφόροι των παλιών δήμων Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών, Κύμης και Ταμυνέων έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του δήμου τους και από 1 σταυρό σε υποψηφίους των άλλων δήμων.

Για το δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας

  • Οι ψηφοφόροι των παλιών δήμων Ελυμνίων, Κηρέως και Νηλέως έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του δήμου τους και από 1 σταυρό σε υποψήφιο άλλων δήμων.

Για το δήμο Χαλκιδέων

  • Οι ψηφοφόροι του παλιού δήμου Χαλκίδας μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς για υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της Χαλκίδας και 1 σταυρό για υποψήφιο από Ανθηδόνα, Αρτάκη, Ληλάντιο και Αυλίδα.
  • Οι ψηφοφόροι των παλιών δήμων Ληλαντίων και Ν. Αρτάκης έχουν δικαίωμα μέχρι 3 σταυρούς για υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο των δήμων τους και 1 σταυρό για υποψήφιο από τους δήμους Χαλκιδέων, Ανθηδόνας και Αυλίδος.
  • Οι ψηφοφόροι των δήμων Ανθηδόνας και Αυλίδας μπορούν να βάλουν μέχρι 1 σταυρό για υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο των δήμων τους και 1 σταυρό για τους δήμους Χαλκιδέων, Ληλαντίων και Αρτάκης.

Που ψηφίζετε
Για να βρείτε που ψηφίζετε μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του υπουργείου www.ypes.gr/Services/eea/eeagr/eea.htm ή να τηλεφωνήσετε στο 1500


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.