Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η έκθεση 'Χώρος/Χρόνος' του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010, 11:32
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Μέρος της έκθεσης "Χώρος / Χρόνος", του Τμήματος Εικαστικής Αναζήτησης του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας θα παρουσιαστεί στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, από 31 Οκτωβρίου έως 11 Δεκεμβρίου.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι εικαστικές τέχνες είναι το πώς θα αφηγηθούν. Πώς δηλαδή σε μια δισδιάστατη ή τρισδιάστατη επιφάνεια θα αναπτύξουν την αίσθηση του χρόνου, έτσι ώστε σύγχρονοι ή μεταγενέστεροι θεατές των έργων κάποιου δημιουργού να μπορούν να θυμηθούν ένα ιστορικό γεγονός, ή ένα προσφιλές πρόσωπο, ή μια μυθολογική ή θρησκευτική σκηνή ή κάτι που κάποιοι θεωρούσαν ότι έπρεπε να παραμείνει χαραγμένο στη μνήμη των ανθρώπων. Το πρόβλημα αυτό το διαπραγματεύθηκαν όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το πολιτισμικό και κοινωνικό πλαίσιο της κάθε εποχής.

Μια σύγχρονη έκθεση για τον χωρόχρονο, είναι μια έκθεση που επιχειρεί να διαπραγματευτεί τόσο το χωρικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε όσο και τα όριά του, έτσι όπως τα προσδιορίζει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το χρόνο. Τα όρια εκείνα που προσδιορίζονται τόσο από αντικειμενικές παραμέτρους όσο και από υποκειμενικές εσχατιές, από τα όρια των συναισθημάτων, τα όρια του περιβάλλοντος, τα όρια των προθέσεων.

Η ενότητα αποτελείται από έργα που μεταφέρουν την κυριολεκτική αίσθηση του χρόνου/χώρου είτε αυτός είναι γραμμικός, είτε απεικονίζει με ταυτόχρονο τρόπο στιγμιότυπα. Τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της διαδικασίας και αποτελούν τις πρώτες απόπειρες κατανόησης του πώς ο χρόνος μετασχηματίζεται σε εικαστικό έργο.

Οι ατομικές δουλειές όσων συμμετέχουν αναδεικνύουν τη σχέση που η καθεμιά τους ανέπτυξε με το θέμα. Η πολυμορφία των προσεγγίσεων (ζωγραφική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, κατασκευές κ.ά.) αναδεικνύει μια πολυμορφία που σχηματίζει υπερβατικούς κόσμους. Στις δουλειές αυτές διερευνώνται τόσο τα χωρικά, εξωτερικά όρια του αντικειμένου όσο και η στάση του καλλιτέχνη προς αυτά. Ταυτόχρονα η προβολή της υποκειμενικότητας του θεατή μετασχηματίζει τα εικαστικά αντικείμενα. Οι δουλειές που εκτίθενται σε αυτή την ενότητα έχουν έναν έντονο ποιητικό-στοχαστικό χαρακτήρα και εμπλουτίζουν τα εκφραστικά μέσα όσων συμμετέχουν.

Τα έργα, είτε πρόκειται για συμμετοχή σε κοινές διαδικασίες είτε για ατομικές προσεγγίσεις, δημιουργούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος «εικαστικός χρόνος» και επιτρέπουν σε μια σφαιρική διερεύνηση ενός από τα πλέον σημαντικά θέματα των εικαστικών τεχνών: τη σχέση της απτής χωρικής αφήγησης με το άυλο του χρόνου.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Φώφη Αλεξανδρή, Μαρία Γκριτζάλα, Κατερίνα Καπετάνιου, Μίνα Κουζούνη, Μαρία Λαδογιάννη, Εβίτα Λεβή, Βάσω Μπουρμά, Μαρία Ντάρλα, Λίνα Περγάμαλη, Πόπη Πολυκαρπίδου, Ιουλία Σάββα-Σώτου, Ελένη Σιακανδάρη, Βιβή Σκλιά, Μαριάνθη Σπύρου, Χρυσούλα Τρίκκα, Χρυσάνθη Τσιμπίδου, Αντωνία Φλέγγα. Συντονιστής της διαδικασίας είναι ο ζωγράφος Γιάννης Ζιώγας.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 8.30 π.μ. έως 3 μ.μ..


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.