Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Σε αδιέξοδο η κτηματαγορά και στην Εύβοια

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010, 11:38
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Η οικονομική κρίση, όπως ήταν αναμενόμενο, χτύπησε και την κτηματομεσιτική αγορά, κλείνοντας εν προκειμένω και όχι ανοίγοντας πόρτες...

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από αγοραστές ακινήτων οδηγεί σε ύφεση τον κλάδο και πλέον πολλοί αναζητούν τρόπους για να γίνουν ανταγωνιστικοί, προσπαθώντας από την πλευρά τους να μην αναγκαστούν να κλείσουν τα γραφεία τους.

Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα και ορισμένες πιο οργανωμένες εταιρείες, που ασχολούνται με ένα ευρύτερο φάσμα αγοραπωλησιών, αντέχουν ακόμα στην κρίση και μπορούν κατά κάποιο τρόπο να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν, τις οποίες προκαλούν η έλλειψη ρευστότητας και η μη παροχή στεγαστικών δανείων.

Η ύφεση και το "πάγωμα' της αγοράς έχει οδηγήσει σε μείωση του τζίρου του συγκεκριμένου κλάδου και στο Νομό της Εύβοιας, όπου παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένοι κτηματομεσίτες να έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους.

Ο κ. Σκαρλάς Δημήτρης που διατηρεί κτηματομεσιτικό γραφείο στην Αμάρυνθο μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη ύφεση στον κλάδο τους από τη στιγμή που οι πωλήσεις μειώθηκαν σε ποσοστό 70 με 90% και παράλληλα πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό μη έκδοσης νέων αδειών ανέγερσης οικοδομών, το οποίο αγγίζει το 90% σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Σκαρλάς τόνισε, επίσης, πως παρατηρείται σημαντική πτώση στον τζίρο των μεσιτικών γραφείων στο Νομό μας και σε συνδυασμό και με τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν θα είναι μεγαλύτερη.

Πρόσθεσε πως αρκετοί συνάδελφοί του έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία των γραφείων τους, καθώς δεν έχουν πια την ικανότητα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

"Το πρόβλημα -όπως είπε- δημιουργήθηκε κυρίως από την έλλειψη ρευστότητας και από το γεγονός ότι η στρόφιγγα των τραπεζών έκλεισε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός αδιάθετων και δεν υπάρχουν αγοραστές. Πριν δύο χρόνια η κατάσταση ήταν ισορροπημένη με 50% σε πωλήσεις και 50% σε αγορές. Σήμερα οι πωλήσεις φθάνουν σε ποσοστό 70 με 80%, ένα 20% είναι το απλό ενδιαφέρον και οι αγορές δεν ξεπερνούν το 5%. Εκτίμησή μου είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί".

Η ίδια εικόνα και στη Βόρεια Εύβοια. Ο κ. Βούλγαρης Δημήτρης έχει γραφείο, στην Ιστιαία με πωλήσεις, αγορές, ενοικιάσεις ακινήτων, ωστόσο, εδώ και 8 μήνες δεν έχει κάνει κανένα συμβόλαιο για αγορά. Η κατάσταση, όπως μας την περιγράφει είναι τραγική. "Ο κόσμος -λέει- δεν έχει χρήματα, κάθε μέρα πουλάνε και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές. Η πτώση που έχουμε αγγίζει το 100%. Ακόμα και οι τιμές των πωλητηρίων έχουν μειωθεί σε ποσοστό 50 με 60%. Δεν κινείται τίποτα στην αγορά. Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και πολλοί καταφεύγουν στη λύση της πώλησης κτημάτων, οι τιμές των οποίων από 120 ευρώ το μέτρο έχουν φθάσει τα 50 ευρώ, λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες".

Ο κ. Βούλγαρης μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" δήλωσε: "Υπόλογοι είναι το κράτος και όσοι βγαίνουν στις τηλεοράσεις και λένε ψέματα ότι οι τράπεζες δίνουν δάνεια. Δυστυχώς, τις οικογένειες συντηρούν πλέον οι παππούδες και οι γιαγιάδες με τη σύνταξή τους, αφού δεν υπάρχουν δουλειές".

Ο κ. Θωμόπουλος Κώστας, ο οποίος διατηρεί μεγάλο γραφείο στη Χαλκίδα ανέφερε πως φέτος η αγορά παρουσιάζει πτώση και αυτό γιατί οι τράπεζες ή ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας που παρείχαν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προβούν σε αγορές, τώρα δεν δίνουν δάνεια. Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε στασιμότητα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται σωρηδόν οι πωλήσεις, όχι όμως για πρώτης κατηγορίας ακίνητα.

Ο κ. Θωμόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας, πως βρίσκονται σε μία καλή κατάσταση, ως γραφείο, παρά τη γενικότερη κρίση και αυτό γιατί έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο. Ο ίδιος αναφέρει: "έχουμε μεγάλο δίκτυο ειδών ακινήτων, έχουμε αναγνωρισιμότητα και παράλληλα προτείνουμε σωστές τιμές. Διαφορετικά θα ακολουθούσαμε και εμείς την ίδια καθοδική πορεία με άλλα γραφεία της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς η λειτουργία μας εξαρτάται από την αγοραστική ικανότητα του κόσμου, η οποία δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, γνωρίζοντας όλοι πως δεν υπάρχει ρευστό".

Το 2010 είναι η πιο κρίσιμη χρονιά για την κτηματαγορά, καθώς η μεγάλη πτώση της ζήτησης και των αγοραπωλησιών κατοικιών σε συνδυασμό και με τα προβλήματα της επαγγελματικής στέγης, έχουν προκαλέσει αναταραχή στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο, οι οποίοι και στην Εύβοια έχουν περιέλθει σε δεινή θέση.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.