Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η ολοκληρωμένη πρόταση του Βασίλη Κεδίκογλου για το δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010, 10:56
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, Βασίλης Κεδίκογλου παρουσιάζει την πρόταση του συνδυασμού 'Βόρεια Εύβοια' για την ανάπτυξη του νέου δήμου.

Σύσταση και πολιτική δομή του νέου δήμου

Ο Καλλικράτειος Δήμος είναι μικρογραφία μιας ομοσπονδιακής πολιτείας: Γενική Κυβέρνηση - της πολιτείας είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και επί μέρους τοπικές Κυβερνήσεις καθενός Δήμου ή Κοινότητας, (όπως ήταν προ του Καποδίστρια), είναι οι Αντιπρόσωποι, (αν η πρώην Κοινότητα έχει σήμερα κάτω από 300 κατοίκους), τα Συμβούλια της Τοπικής Κοινότητας, (αν η Κοινότητα έχει σήμερα από 301 έως 2.000 κατοίκους) και τα Συμβούλια της Δημοτικής Κοινότητας (αν η πρώην κοινότητα ή Δήμος έχει σήμερα από 2.001 έως 10.000 κατοίκους), όπως η Ιστιαία και η Αιδηψός.

Η διακυβέρνηση του Δήμου είναι ομοσπονδιακή και όχι συγκεντρωτική, όπως έως χθες, είναι δημοκρατικότερη γιατί τα συμβούλια και οι αντιπρόσωποι έχουν αρμοδιότητες εξουσίας και ελέγχου, όμως δυσκολότερη. Το σύνολο των Δημοτικών, των Τοπικών Συμβουλίων και των Αντιπροσώπων απαρτίζουν την εξουσία του Δήμου.

Οι δεσμεύσεις μας - Το πρόγραμμά μας

1. Οι στόχοι μας

Στόχος μας είναι ένας Δήμος με Υπηρεσίες που θα καλύπτουν:

1. Τις ανάγκες τις καθημερινότητας όπως την υγεία, την υγιεινή, την καθαριότητα, σχολαστικά, την ευρυθμία, την τάξη, την άμεση- λειτουργική και εποικοδομητική εξυπηρέτηση των δημοτών.

2. Τις ανάγκες της παραγωγής από την πρωτογενή - Αλιεία, Γεωργία, Δάση Κτηνοτροφία- και την μεταποίηση - Βιοτεχνίες, Οικοτεχνίες. - ως τις Υπηρεσίες - Εμπόριο, Τουρισμός - με την μέγιστη δυνατή συμπαράσταση του δήμου στην παραγωγική διαδικασία, προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

3. Την περιφρούρηση των δημοτικών εσόδων, από κάθε πηγή και της δημοτικής περιουσίας.

Χρειαζόμαστε ένα Δήμο οικονομικά αυτάρκη. Μόνον ένας Δήμος αυτάρκης, οικονομικά ισχυρός, μπορεί να συμπαρασταθεί, να εμπνεύσει σεβασμό και να δώσει φωνή στην περιοχή μας, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και την προώθηση της οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης.

4. Δήμος που θα διαθέτει Κοινωνικές παροχές προς αναξιοπαθούντες Δημότες όπως ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο σπίτι, βοήθεια σε μετανάστες κ.λ.π.. Ένας Δήμος που θα χαρακτηρίζεται από αγάπη, αλληλεγγύη και κοινωνική μέριμνα.

2. Η λειτουργία του δήμου

Ο Δήμος θα λειτουργήσει αρχικά όπως έχει σήμερα και αμέσως η οργάνωση θα προχωρήσει στη βάση: Κεντρικό κατάστημα - στην Ιστιαία- Υποκαταστήματα - σε όλες τις έδρες των πρώην Ο.Τ.Α, Δήμων και Κοινότητας. Στα υποκαταστήματα θα λειτουργούν όλες οι Υπηρεσίες εξυπηρέτησης των Δημοτών, πληρωμές τελών, φόρων, πιστοποιητικά κ.λ.π. Στο Κεντρικό κατάστημα θα λειτουργούν οι ενοποιημένες Υπηρεσίες, η Οικονομική Υπηρεσία, η Υπηρεσία προγραμματισμού, κ.λ.π. οι οποίες, μπορεί να διαθέτουν Γραφεία στις έδρες των πρώην Ο.Τ.Α .

Όλες οι δημοτικές δραστηριότητες, (επισκευές δικτύων, συμπληρώσεις και αποκατάσταση φθορών, μικροκατασκευές κ.λ.π) .θα εκτελούνται άμεσα από μηχανοκινούμενα άτομα (Υδραυλικούς, Ηλεκτρολόγους) και Συνεργεία του Δήμου.

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι και ο Δήμαρχος δεν θα ασκούν ρόλο προϊσταμένου των Υπηρεσιών. Προϊστάμενοι και υπεύθυνοι θα είναι οι Διευθυντές και Τμηματάρχες, σύμφωνα με το οργανόγραμμα. Ο Δημότης θα τηλεφωνεί, η συνδιάλεξη θα καταγράφεται και την επομένη η μεθεπομένη θα ειδοποιείται για την πορεία του αιτήματος. Ο Δήμος θα αποκτήσει υπερσύγχρονο κέντρο επικοινωνίας.

Στα υποκαταστήματα θα οριστεί Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.

Η προβλεπόμενη από τον νόμο, επιτροπή διαβούλευσης θα επιδιωχθεί να έχει τη δυνατότητα συγκροτημένης και θεσμοποιημένης συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Τα μέλη της επιτροπής Διαβούλευσης θα επιλεγούν από το Δημοτικό συμβούλιο με ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 και θα προέρχονται από όλους τους παραγωγικούς, τους κοινωνικούς φορείς και την εκκλησία. Οι αποφάσεις των οργάνων του Δήμου και των νομικών προσώπων θα έχουν την εποπτεία νομικού (δικηγόρου) και θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Η λειτουργία ως προς τις προμήθειες και τα Δημοτικά Έργα θα αποπροσωποποιηθεί από τα πολιτικά πρόσωπα, (Συμβούλους, Αντιδημάρχους), και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία. Το λόγο θα έχουν οι υπηρεσίες, και οι μηδενικές και ελάχιστες (2 % /5%) εκπτώσεις και οι απ' ευθείας αναθέσεις θα αποτελέσουν μακρινή ανάμνηση. Οι επιβλέψεις των έργων θα εκτελούνται κατά προτεραιότητα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η οποία στις αρχές θα χωριστεί σε δύο τμήματα μελετών και επισκευών και μελετών και κατασκευών νέων έργων.

3. Η δράση του δήμου - Οι προτεραιότητες

Πρώτη προτεραιότητα η οργάνωση των Υπηρεσιών και η στελέχωση με αξιολογική σειρά, τίτλων σπουδών, προσόντων, αρχαιότητας, πείρας και προβάδισμα της εντοπιότητας. Την οργάνωση των Υπηρεσιών θα ακολουθήσει η αξιοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ο Δήμος θα αποκτήσει σύγχρονα μηχανήματα όσα συμφέρει να κατέχει. Οπωσδήποτε όμως θα αποκτήσει σύγχρονα μηχανήματα καθαρισμού και καθαριότητας. Εργαλεία, μηχανήματα και οχήματα θα χρεώνονται προσωπικά και δεν γίνεται ανεκτό να αργούν. Όλος ο εξοπλισμός συμπληρούμενος και με μίσθωση ιδιωτικών θα είναι σε συνεχή ετοιμότητα και θα ενεργοποιείται άμεσα στην αντιμετώπιση καιρικών επιδρομών, όπως καθαρισμός και απόφραξη ρεμάτων, αποκατάσταση βατότητας κ. λ. π. όπως θα καθορίζει το τμήμα Επισκευών, ύστερα από παραγγελία των Εποπτών. Την άνοιξη κάθε χρόνου θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός όλων των παραλιών, για τον οποίο θα γίνει προμήθεια ειδικών μηχανημάτων. Ιδιαίτερη επιμέλεια θα επιδειχθεί στα μηχανήματα που προορίζονται για την αντιμετώπιση θεομηνιών και καταστροφών. Ανάλογα με την κίνηση είναι ενδεχόμενο να λειτουργήσει γραφείο κινήσεως.

4. Εξωτερικές δράσεις

4.1. Δήμος και αγορά: Ο Δήμος θα παρακολουθήσει την λειτουργία της αγοράς και από πλευράς τιμών και από την πλευρά της ποιότητας. Κύριο βάρος θα δοθεί στη λειτουργία του ανταγωνισμού. Μονοπωλιακές καταστάσεις η καταχρηστική, λειτουργία δεσπόζουσας θέσης θα παραπεμφθούν στην επιτροπή ανταγωνισμού. Το μονοπώλιο του λατομείου Ελληνικών θα σπάσει. Η λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει με διαφάνεια και με έκδοση παραστατικών. Το θέαμα, της ασυδοσίας του παρεμπορίου, και της φοροδιαφυγής, θα εκλείψει.

4.2. Περιουσία - Κληροδοτήματα

Ιδιαίτερη φροντίδα θα δοθεί στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, ακίνητης και κινητής ώστε ο Δήμος να έχει έσοδα αλλά και θέσεις απασχόλησης . Η αξιοποίηση θα γίνει κατά προτίμηση με διαχείριση, όπως εκμίσθωση ακινήτων συνεκμετάλλευση, και σε έσχατες περιπτώσεις, με ρευστοποίηση.

Με ειδική μέριμνα νομική και οικονομική θα προωθήσουμε την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων όπως Αγγλιτσόπουλου, Σφακιανού, Ρέστη, Τασούλα κ.λ.π με στόχους και ωφέλεια στο Δήμο να προκύψει και παράδειγμα και προτροπή προς τους δημότες, να γίνουν διαθέτες, προς το Δήμο. Θεωρούμε άμεσο καθήκον την εκκαθάριση και αξιοποίηση των κληροδοτημάτων Σφακιανού και Τασούλα. Η χρήση περιουσίας των κληροδοτημάτων θα πιστωθεί με την ανάλογη πρόσοδο εις βάρος του Δήμου και τέλος στα κληροδοτήματα που λειτουργούν εκτός του Δήμου, όπως του Κόκκα, θα παρασχεθεί Τεχνική βοήθεια για την καλύτερη αξιοποίηση, πάντοτε στο πλαίσιο των σκοπών του Διαθέτη.

4.3. Ανάπτυξη - Επενδύσεις

Σκοπός μας είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Δήμου μας ώστε οι Δημότες να αποκτήσουν ένα ανώτερο επίπεδο κοινωνικής ευημερίας. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται η διάθεση πόρων για συγκεκριμένες δραστηριότητες. Παρακάτω αναπτύσσεται ένας λεπτομερής κατάλογος έργων και δράσεων των οποίων η πραγματοποίηση, χρονικά εκτείνεται πέραν της 4ετίας και απαιτεί πόρους. Στην κατάσταση που είναι σήμερα οι Δήμοι, απαιτούνται πόροι από την Κεντρική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια. Με τους ελάχιστους πόρους του Δήμου θα δρομολογηθούν συμβάσεις και μελέτες ώστε οι δράσεις να μην είναι αναστρέψιμες.

4.3.1. Κοινωνικές: Προεξάρχουσα θέση έχει η υποστήριξη του Κ. Υγείας κυρίως για προσέλκυση Γιατρών (έχει διαπιστωθεί απροθυμία για την κάλυψη θέσεων) και συμπλήρωσης προσωπικού, αλλά και μέσων.
Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των αναξιοπαθουσών κοινωνικών ομάδων, όπως τα κέντρα ανοικτής περίθαλψης ηλικιωμένων ΚΑΠΗ- η βοήθεια στο σπίτι, η συμπαράσταση στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας κ.λ.π.

4.3.2. Πολιτισμός - Περιβάλλον: Ο πολιτισμός και το καλό περιβάλλον - αποτελούν βάσεις ευημερίας. Ως προς τον πολιτισμό πρώτο βασικό βήμα θα είναι να αποκαλύψουμε την ταυτότητά μας αρχίζοντας από τα σύγχρονα χρόνια και προχωρώντας στο βάθος του χρόνου - στα Μεσαιωνικά, τα Ρωμαϊκά, τα Ελληνιστικά έως τα Κλασσικά, τα Αρχαϊκά, τα Γεωμετρικά και επέκεινα με ανασκαφές βάθους και επιστημονικών ενδιαφέροντος. Μόνον αν προκύψει επιστημονικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον μπορούμε να απαιτήσουμε κατασκευή Μουσείου και έχουμε ενδείξεις ότι τέτοιο ενδιαφέρον θα υπάρξει. Για την απόδοση ενός τέτοιου έργου έχουμε ανάγκη κάλυψης από ανώτατα ιδρύματα Αρχαιολογίας του εξωτερικού, κατά προτίμηση Η Π Α και Γερμανία. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει κινηθεί ήδη επιτυχώς το τμήμα της Δ/νσης αρχαιολογίας που εδρεύει στην Ιστιαία και ο Δήμος μπορεί να ολοκληρώσει την ήδη εκδηλωθείσα πρωτοβουλία.

Ανάλογη πρωτοβουλία χρειάζεται να επιδεχθεί και προς την λαογραφική πλευρά. Έχουμε στα σπίτια μας θησαυρούς οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν θαυμάσια εκθέματα.

5. Επενδύσεις του δήμου

Η πορεία προς την κοινωνική ευημερία απαιτεί επενδύσεις για την βελτίωση και την αύξηση της παραγωγικότητας, και της παραγωγής, των Δημοτικών Υπηρεσιών αλλά και των τομέων της παραγωγής- Αγαθών και Υπηρεσιών. Οι απαιτούμενες Επενδύσεις είναι τριών κατηγοριών: 5.1. αυτές που θα εκτελεστούν από ίδια κεφάλαια του Δήμου. 5.2. Όσες θα εκτελεστούν από Ευρωπαϊκά προγράμματα ή το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων με συμμετοχή στη δαπάνη, του Δήμου ή χωρίς αυτήν, και 5.3. Όσες εκτελεστούν από την περιφέρεια ή την Κεντρική Κυβέρνηση.

6. Εκτέλεση του δήμου

6.1. Ύδρευση: Αντικατάσταση όλων των αγωγών από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες σε όλους τους οικισμούς από Βασιλικά έως Αγ. Γεώργιο, Νεοχώρι, Ταξιάρχη, Πύργο, Γιάλτρα, Αγ. Γεώργιο Λιχάδας και όπου αλλού.

6.2. Χώρο εναπόθεσης στερεών αποβλήτων, στις έδρες των πρώην Ο.Τ.Α., με αγορά χώρων ή απαλλοτρίωση.

6.3. Καθορισμός γραμμών αιγιαλού και παραλίας σε Λουτρά Αιδηψού, Γιάλτρα και σε όλα τα παράλια από τη Λιχάδα έως τα Βασιλικά.

6.4. Ενεργοποίηση της εκμετάλλευσης των φυσικών αμμορυχείων σε Ταξιάρχη, Ασμήνιο, Κοκκινομηλιά, προς απόληψη προϊόντων οδοστρωσίας για τους αγροτικούς δρόμους. Σύνταξη μελετών και αδειοδότηση άμεσα.

6.5. Μελέτες επεκτάσεων σχεδίων Πόλεων ώστε έργα να εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης και να αποκτήσουμε οικόπεδα για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας. Προτεραιότητα θα δοθεί στα παράλια όπως Αγιο Γεώργιο Λιχάδας, Λιχάδα, παραλία Γιάλτρων, Γιάλτρα, Λ. Αιδηψού, Αιδηψό, Ήλια, Αγιόκαμπος, Πύργος, Ωρεοί, Κανατάδικα, Ασμήνιο, Πευκί, Καστρί, Κουτσούμπρι Αγριοβοτάνου, Αγριοβότανο, παραλία Ελληνικών, Ελληνικά, Παραλία Βασιλικών, Βασιλικά. Στα σχέδια Πόλεως θα ενταχθούν και οι ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης και κοινωνικής δραστηριότητας, όπως Δημοτικής αγοράς, Συνεργείων, Βιοτεχνιών, Σχολείων, Διοικητηρίων, Κοιμητηρίων, Δημαρχείων κ.λ.π.

6.6. Διανοίξεις όλων των χειμάρρων που ευρίσκονται εντός οικισμών, με πρώτο αυτόν του Αρτεμισίου, έως την θάλασσα και διανοίξεις όλων των εγκεκριμένων οδών στους πολεοδομικούς σχηματισμούς: από τον Αγ. Γεώργιο Λιχάδας, έως Πολύλοφο, Κρυονερίτη, Κοκκινομηλιά, Βουτά και Αγριοβότανο έως Βασιλικά παράλληλα θα συνταχθούν και οι απαραίτητες υψομετρικές μελέτες για την κατασκευή των πεζοδρομίων.

Τις παραπάνω άμεσα αναγκαίες επενδύσεις θα ακολουθήσουν άλλες κατά Τομέα παραγωγής και κατά Περιφέρεια που θα αυξήσουν την παραγωγή και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

7. Επενδύσεις κατά τομέα

7.1. Πρωτογενής τομέας:

7.1.1. Προκαταρκτική μελέτη του Φράγματος Ανάντη των Βουτά Μονοκαρυάς και κατάντη Κρυονερίτη- Μηλέων και υποβολή των δικαιολογητικών στο Υπουργείο Γεωργίας με αίτημα ένταξης στο ΕΣΠΑ. Προορισμός του φράγματος είναι η άρδευση του κάμπου και η ύδρευση όλου του Δήμου, μετά από διύλιση, από Βασιλικά έως Λιχάδα. Ως εκ του όγκου των νερών, στο φράγμα να αναπτυχθούν και αθλητικές εγκαταστάσεις και πυρόσβεσης.

7.1.2. Μελέτες και κατασκευές αγροτικών δρόμων με ιεράρχηση σκοπιμότητας. Η κατασκευή των αγροτικών δρόμων λόγω του πλήθους και του κόστους θα επιδιωχθεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιχορηγούμενο. Προτεραιότητα στην αγροτική οδοποιία έχουν οι ορεινές Κοινότητες: Μονοκαρυά, Βουτάς, Μηλιές, Κρυονερίτης, Πολύλοφος, Γιάλτρα, Ελληνικά, Βασιλικά.

Διανοίξεις διωρύγων (ποτοκιών - σουδών) και καθαρισμός έως τη θάλασσα. όλου του κάμπου.

7.2. Δευτερογενής τομέας:

7.2.1. Σφαγείο Υπερσύγχρονο: Προκαταρκτική μελέτη και οριστική επιλογή θέσης στο τρίγωνο Κρυονερίτη-Κερασιά-Κοκκινομηλιά. Θα επιδιωχθεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιχορήγησης, ανεξαρτήτως όμως αυτού η κατασκευή θα πραγματοποιηθεί με δαπάνες των Δημοτών.

Ο τομέας αυτός ενώ δίδει θέσεις εργασίας στην περιοχή μας δεν έχει αξιόλογη ανάπτυξη πέραν των ελαιοτριβείων και των συσκευαστηρίων. Αναμένεται κάποια ανάπτυξη, με την λειτουργία του Σφαγείου και την εκ τούτου ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, σε ζωοτροφές και κονσερβοποιημένα κρεατοσκευάσματα.

Ο Δήμος θα συμπαρασταθεί υλικά και ηθικά στην ανάπτυξη του τομέα, διότι προσφέρει θέσεις εργασίας.

7.3. Τριτογενής τομέας (υπηρεσιών):

Στον Τομέα αυτόν περιλαμβάνουμε εργασίες που θα καταστήσουν ελκυστική την προσέλευση και παραμονή των Τουριστών και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Αξιοποίηση του οικοπέδου στα Λουτρά όπου το πρώην ξενοδοχείο Καστασλία. Αμεσα θα ανατεθεί η σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης απόδοσης του οικοπέδου και εν συνεχεία προώθηση της αξιοποίησης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος είναι η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5 πέντε αστέρων με αίθουσες συνεδρίων parking και εγκαταστάσεις SPA.

Αναθέσεις σύνταξης μελετών προσάμμωσης και κατασκευή αρχικά στα Λουτρά Αιδηψού και ακολούθως με βάση την πείρα και τα αποτελέσματα προώθηση της μεθόδου και στις απογυμνωμένες παραλίες Αγ. Γεωργίου Λιχάδας, Γιάλτρων και Ν. Πύργου.

Εξεύρεση οικοπέδου για την κατασκευή πολυορόφου σταθμού αυτοκινήτων πλησίον του κέντρου των Λ. Αιδηψού και προώθηση της κατασκευής. Ίσως το οικόπεδο του Ιδρύματος Π. Σφακιανού ενδείκνυται.

Αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών εκχώρησης στον Δήμο των παραλίων Λιμνών στη Ροδοδάφνη και μεταφορά του δρόμου άναντη (από πάνω) ώστε οι Λίμνες να έχουν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

8. Επενδύσεις κατά περιφέρεια:

8.1 Περιφέρεια Αρτεμισίου

8.1.1. Χώροι parking σε Βασιλικά Ελληνικά και Πευκί για την παραμονή treillers όσων θέλουν με τα σκάφη τους να μεταβούν στις Σποράδες και τα παράλια της Μαγνησίας.

8.1.2. Συμπλήρωση των παραλιακών εγκαταστάσεων όλων των Δήμων για την καλύτερη, εξυπηρέτηση και προς όφελος επαγγελματιών και τουριστών.

8.1.3. Προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή οργανωμένης πλαζ στο Πευκί και προώθηση της κατασκευής.

8.1.4. Οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του Πύργου Δροσίνη μετά από τοπογραφική αποτύπωση, αν δεν υπάρχει.

8.2. Περιφέρεια Ιστιαίας

8.2.1. Προώθηση της σύνταξης τοπογραφικής, συγκοινωνιακής, περιβαλλοντικής και μελέτης αναλογισμού αποζημιώσεων για τον δρόμο Ιστιαίας- Κανατάδικα, αφού προηγουμένως κατοχυρωθούν οι ιδιοκτησίες των Ιδιωτών και του Δήμου.

8.2.2. Σύνταξη προμελέτης και βάσει των συμπερασμάτων σύνταξη οριστικής μελέτης του Δημαρχείου Ιστιαίας - Αιδηψού στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας όπου αρχικά είχε προβλεφθεί.

8.2.3. Επιλογή θέσης και αγορά (ή απαλλοτρίωση) του οικοπέδου για την κατασκευή του Κοιμητηρίου, σε θέση άμεσης πρόσβασης. Σύνταξη προμελέτης και της οριστικής μελέτης με πρόβλεψη να διαθέτει όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις από τον ναό, τις αίθουσες και τους τάφους έως τα αποθετήρια οστεοφυλακίων, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Εκκλησίας.

8.2.4. Μετά τις μελέτες προώθηση της κατασκευής των παραπάνω έργων, 1 οδός προς κανατάδικα, 2 Δημαρχείο και 3 Κοιμητήριο.

8.2.5. Διάνοιξη όλων των οδών του σχεδίου πόλεως, Ιστιαίας σήμανση των Ο.Τ. (οικοδ. τετραγ.) και υψομετρική μελέτη (αν δεν υπάρχει) για την κατασκευή των πεζοδρομίων).Ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες θα προχωρήσει και η ασφαλτόστρωση.

8.2.6. Παραλαβή της οριοθέτησης της κοίτης του Ξηριά, αποβολή των καταπατητών προώθηση της εκμετάλλευσης της κοίτης και της σταδιακής απελευθέρωσης των παροχθίων εκτάσεων. Προγραμματική συμφωνία με ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκμετάλλευση των φερτών υλών. Συνεργασία με τα Υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών για την χρήση των παροχθίων εκτάσεων .

8.2.7. Στους άμεσους στόχους η κατασκευή της υποδομής, του σφαγείου ήτοι διαμόρφωση χώρων, παροχές ύδατος, ρεύματος, κατασκευή Βιολογικού καθαρισμού κ.λ.π. και προώθηση της κατασκευής. Το Σφαγείο έχει προτεραιότητα.

8.2.8. Προκαταρκτικές μελέτες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και ακολούθως οριστική μελέτη για την αξιοποίηση των λιμνοθαλασσών μικρό και μεγάλο Λιβάρι. Στις προθέσεις μας είναι βάσει των συμπερασμάτων συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

8.2.9. Ανάπτυξη πιλοτικών γεωργικών καλλιεργειών, σε κτήματα των κληροδοτημάτων αλλά και σε ίδια με αγορά. Το είδος των καλλιεργειών θα καθοριστεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, και τις γεωργοτεχνικές Υπηρεσίες.

Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα Γεωργία-Κτηνοτροφία στις προθέσεις του συνδυασμού είναι η καθιέρωση κινήτρων ηθικών και υλικών (χρηματικών) με βάση τις αποδώσεις ομάδων παραγωγών και ατόμων - παραγωγών. Τα κίνητρα θα δοθούν για καινοτομίες και επιτυχίες στην ανάπτυξη καλλιεργειών νέων προϊόντων. Ιδιαίτερη φροντίδα θα δοθεί σε συνεργασία με το Παθολογικό Ινστιτούτο, για την ανάπτυξη του Μάραθου (Γλυκάνισο Ιστιαίας). Γενετική έρευνα.

8.3. Λιχάδας

8.3.1. Καθορισμός των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας σε όλη την έκταση της πρώην κοινότητας. Κατεδάφιση όλων των εγκαταστάσεων που ευρίσκονται στη ζώνη του Αιγιαλού και της Παραλίας, σύμφωνα με τον Νόμο 2.971/2.001/ΦΕΚ 285 Α, το πλάτος της παραλίας θα καθοριστεί από την μελέτη πολεοδόμησης. Έως 15.00 μ. είναι αυταποζημιούμενο.

8.3.2. Τοπογραφική αποτύπωση και συγκοινωνιακή μελέτη του δρόμου από: Αϊ- Σωτήρα (του κόλπου) έως Κάβο και Αγιο Γεώργιο για τον εκσυγχρονισμό του από αγροτικό σε σύγχρονο Δημοτικό. Η ανάγκη απόληψης ογκολίθων και αδρανών για το λιμάνι παρέχει σημαντική ευκαιρία. Η οδός διέρχεται από θαυμάσια τοπία και θα προσελκύσει εκδρομείς.

8.3.3. Ένταξη σε Σχέδιο Πόλεως όλων των οικισμών Αγίου Γεωργίου, Λιχάδας και παραλίας Κάβου και καθορισμός όρων δόμησης.

8.3.4. Σύνταξη μελέτη, Βιολογικού Καθαρισμού και προώθηση της κατασκευής του.

8.3.5. Έρευνα για την ύδρευση της Τοπικής Κοινότητας μέσω του Ι Γ Μ Ε με υδατοδεξαμενή στην παλιά θέση, ή στο Λιμνιό, η με γεώτρηση ύστερα από εκτεταμένη υδρογεωλογική έρευνα και μακράν καλλιεργειών.

8.3.6. Συμπαράσταση στην κατασκευή του Λιμένα με σκοπό να αυξήσουμε την προκυμαία του Αγίου Γεωργίου και εγκατάσταση του λατομείου απόληψης αδρανών έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διάνοιξη της οδού από Αϊ- Σωτήρα Β.Α. προς Αγ. Γεώργιο.

8.3.7. Τριπλή ζεύξη Φθιώτιδας - Λιχάδας - Φθιώτιδας. Συλλογή των υφιστάμενων στοιχείων και ενεργοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών για την κατασκευή της ζεύξης.

8.4 Λουτρών Αιδηψού:

8.4.1. Ολοκλήρωση της επισκευής του βιολογικού καθαρισμού και παραλαβή του έργου.

8.4.2. Ανάθεση της εγκατάστασης απόσμησης, με φίλτρα άνθρακος του αποχετευτικού δικτύου ώστε να σταματήσει η κακοσμία. Απόφραξη και αποκατάσταση της λειτουργίας των εμφραγμένων αγωγών και τυχόν άλλων ελαττωμάτων και απόδοση του συστήματος σε πλήρη λειτουργία, με άμεση έναρξη των συνδέσεων όλων των ακινήτων υποχρεωτικώς. Το έργο σε δύο μήνες θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Δημιουργία προσάμμωσης σε όλο το μήκος της παραλίας στις θέσεις κατάντη των πορθμείων (F/B) και κατάντη του πάρκου και του παιδικού σταθμού. (ΣΤΑΔΙΟΝ - ΠΛΑΖ Ε.Ο.Τ) θα επιδιωχθεί προσάμμωση έως 100.00 μ. βάθος.

8.4.3. Εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης των Λουτρών με εργασίες - πιθανώς νέα δεξαμενή- που θα υποδειχθούν από σχετική μελέτη.

8.4.4. Αποκατάσταση της βατότητας της οδού Φιλελλήνων των Λουτρών μεταξύ των οδών Δροσίνη και Παπαδιαμάντη.

8.4.5. Υδρογεωλογική έρευνα μακράν καλλιεργειών για την ανακάλυψη και εντοπισμό υπογείων υδροφόρων στρωμάτων προς κάλυψη των αναγκών μέχρι να τεθεί σε λειτουργεία το διυλιστήριο ύδατος που προβλέπεται στο φράγμα Μονοκαρυάς - Μηλεών.

8.4.6. Διάνοιξη όλων των εγκεκριμένων εσωτερικών οδών στους οικισμούς Αγιο, Αιδηψό, Ήλια. Ανάλογα και ασφαλτόστρωση.

8.4.7. Αποκατάσταση της βατότητας στο εσωτερικό οδικό δίκτυο όλων των οικισμών Αγίου, Βαρβάρας, Αιδηψού, Αγίου Νικολάου, Λ.Αιδηψού, Ήλιων σταδιακά.

8.4.8. Οριστική διάνοιξη της ανατολικής εσωτερικής οδού των Γιάλτρων, με πράξη αναλογισμού αποζημιώσεων, δηλ. (διέλευση εκτός κέντρου, προς Αγ. Γεώργιο Λιχάδας.

8.4.9. Αποκατάσταση της ύδρευσης των Γιάλτρων, ισότιμα με τα Λ.Αιδηψού. Ακόμα και με νέα δεξαμενή.

8.4.10. Διακρίβωση της ιδιοκτησίας των θερμών νερών των Γιάλτρων και τεχνική βοήθεια κάθε μορφής για κατασκευή νέου σύγχρονου Υδροθεραπευτηρίου.

8.4.11. Νομική έρευνα για το καθεστώς των Θερμών Πηγών των Λουτρών. Για την αποστολή του Υδροθεραπευτηρίου Ερώτημα αν είναι σκόπιμο να ενταχθεί στο Υπουργείο Υγείας ως κέντρο αποκατάστασης.

8.4.12. Μεταφορά του Λιμεναρχείου και κατεδάφιση των κτισμάτων καθώς και όλων των παράνομων κατάντη του παραλιακού δρόμου.

8.4.13. Χρήση της γεωθερμίας των πηγών για παροχή θερμού νερού και την θέρμανση του Δημαρχείου και του Δημοτικού Σχολείου. Συμπεράσματα για την χρήση των θερμών πηγών προς τηλεθέρμανση της πόλης. Η Τηλεθέρμανση είναι έργο επιλέξιμο για Ευρωπαϊκά προγράμματα.

8.5. Ωρεών

8.5.1. Διάνοιξη όλων των οδών του εγκεκριμένου, σχεδίου Ανω και Κάτω Ωρεών, σήμανση των Ο.Τ και υψομετρική μελέτη για την κατασκευή των πεζοδρομίων.

8.5.2. Καθαρισμός και ανάδειξη του χώρου του Κάστρου και του Αγ. Βασιλείου.

8.5.3. Διαμόρφωση απαίτησης καθαρισμού των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες.

8.5.4. Απαίτηση προσάμμωσης και κατασκευή αμμοπαγίδων μεταξύ Ωρεών και Πύργου.

8.5.5. Μελέτες δικτύων αποχέτευσης Ταξιάρχη, Ν. Πύργου και Ωρεών.

8.5.6. Καθαρισμός, διευθέτηση και ανάδειξη του ρέματος Β.Δ των Ωρεών.

8.5.7. Οριστική τακτοποίηση της εκκρεμότητας του κοιμητηρίου σύμφωνα με τη βούληση των δημοτών- κατοίκων του Ν. Πύργου.

8.5.8 Εκσυγχρονισμός του δρόμου Ταξιάρχη, Καστανιώτισσας, Γαλατσάδων.

8.5.9. Πολεοδόμηση έκτασης ανατολικά των Ωρεών προς δημιουργία παραθεριστικού οικισμού υψηλής στάθμης .

9. Περιβάλλουσες δημόσιες επενδύσεις

Η ανάπτυξη του Δήμου απαιτεί και προϋποθέτει την πραγματοποίηση Περιβαλλουσών Δημοσίων Επενδύσεων ως υποδομές από την περιφέρεια και την Κεντρική Κυβέρνηση, για τις οποίες ο Δήμος θα ασκήσει μεγάλη πίεση ώστε να πραγματοποιηθούν. Πίεση μέχρι εμπράγματη διαμαρτυρία.

Προτεραιότητες:

9.5.1. Περιμετρική Λ. Αιδηψού: Πίεση για την ολοκλήρωση της κατασκευής.

9.5.2. Ιστιαίας Βουτά: Ομοίως πίεση για την ολοκλήρωση της κατασκευής.

9.5.3. Βόρειος άξονας Ευβοίας Ιστιαία - Χαλκίδα: Οι μελέτες είναι στο τελείωμα. Πίεση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ κατά τμήματα.

9.5.4. Εκσυγχρονισμός του Βορείου Επαρχιακού οδικού κυκλώματος. Βουτά - Κοκκινομηλιά - Κερασιά και Ιστιαία Βουτά - Ροβιές. 9.5.5 Προστασία από καταπτώσεις και εκσυγχρονισμός του δρόμου Αιδηψός - Ροβιές.

9.5.6. Αλιευτικό καταφύγιο στα Γιάλτρα.

9.5.7. Μεταφορά των F/Β εκτός του ιστού της πόλης και κατασκευή επιπλεόντων προβλητών προς δημιουργία νεωδόχων τουριστικών σκαφών.

9.5.8. Ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου στο Πευκί, κατασκευή υπηνέμου Μόλου και προκυμαίας.

9.5.9. Ενίσχυση της προστασίας στις Κεφάλες Ασμηνίου.

9.5.10. Προστασία της ακτής της Ανατ. Πλευράς του Πευκί. Για όλα τα παραπάνω έργα θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προς την περιφέρεια Και την Περιφέρεια και την Κεντρική Κυβέρνηση.

10. Κοινωνικές δραστηριότητες

Ένας Δήμος Παραγωγικής και Τουριστικής Περιοχής χρειάζεται ενισχυμένες επικοινωνιακές επαφές προς κάθε κατεύθυνση και δράσεις κοινωνικών σχέσεων για τη μεγιστοποίηση της απόδοσής του.

10.1. Αθλητικές και ναυταθλητικές δραστηριότητες

Σε κάθε Τοπική Κοινότητα μετά από εισήγηση των Τοπικών Συμβουλίων και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες θα κατασκευαστούν πλατείες (όπου δεν υπάρχουν) παιδικές χαρές και σύνθετο γήπεδο μπάσκετ - ποδοσφαίρου - στίβου. Ο στίβος θα επιδιωχθεί να περιβάλει το γήπεδο του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ. Πάγια στον προϋπολογισμό κάθε χρόνου θα προβλεφθεί κονδύλι για την οικονομική ενίσχυση συλλόγων και ομάδων. Και για την παροχή Τεχνικής Βοήθειας: π.χ πρόσληψη και διάθεση προπονητών, μουσικών δασκάλων εικαστικών τεχνών κ.λ.π. Στο Δήμο θα λειτουργήσει γραφείο νέας γενιάς άμεσα εξαρτημένο από τον Δήμαρχο, για την καλύτερη υποβοήθηση μαζικών δραστηριοτήτων των νέων από τον αθλητισμό τη μουσική, έως τις εικαστικές Τέχνες και τα Γράμματα. Το γραφείο θα εποπτεύει δημοτικός σύμβουλος υπό την βοήθεια Δημάρχου και Αντιδημάρχων.

10.2. Δήμος - Εκκλησία και μαζικοί φορείς

Ο Δήμος θα έχει την μεγαλύτερη δυνατή επικοινωνία με τους παραπάνω φορείς. Ο διακριτός ρόλος της εκκλησίας, όπως ορίζει το σύνταγμα, είναι απόλυτα σεβαστός. Στην Εκκλησία θα παρασχεθεί αμέριστη Τεχνική βοήθεια για την ανέγερση σύγχρονου Γηροκομείου και κάθε υποστήριξη στο κοινωνικό της έργο.

10.3. Δήμος και κοινωνική προστασία

Στο Δήμο θα λειτουργήσει γραφείο κοινωνικής προστασίας παροχής αρωγής υλικής και ηθικής προς κάθε μορφής αναξιοπαθούντες γηγενείς και μετανάστες. Το γραφείο θα δικτυωθεί με διάφορες ομοειδής μονάδες της επικράτειας για την πληρέστερη μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη δράση.

10.4. Δήμος και επικοινωνία

Στο Δήμο και παράπλευρα στο γραφείο του Δημάρχου θα λειτουργήσει γραφείο τύπου με υποστήριξη δημοσιογράφου. Αποστολή του γραφείου ή ενημέρωση του κοινού των δημοτών και των αρχών και η αγωνιστική βοήθεια οσάκις απαιτείται διαμαρτυρία ή άσκηση πιέσεων προς Περιφέρεια, Κυβέρνηση, ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ. κ.λ.π. Για όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες θα υπάρξει εγγραφή πιστώσεων και πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου.

10.5. Δήμος και επαγγελματίες

Ιδιαίτερη φροντίδα θα καταβάλει ο Δήμος για την επαγγελματική κατάρτιση και μετεκλάδευση όλων των δημοτών στις απασχολήσεις τους από τους αγρότες έως τους τουριστικούς επαγγελματίες. Θα επιδιωχθεί συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης θέτοντάς το - κτήματα του Δήμου και των Κληροδοτημάτων στη διάθεση της για την μετεκπαίδευση. Ομοίως θα ληφθεί πρωτοβουλία και μέριμνα για την λειτουργία σχολής μετεκπαίδευσης του ΟΤΕΚ (Οργανισμού Τουριστικής Επαγγελματικής Κατάρτισης) στα εξειδικευμένα τμήματα 10.4.1 Εστιατορίου, Οινολογίας Μπαρ (σερβιτόροι) 10.4.2 Ξενοδοχειακού (ρεσεψιόν, άτομα, υποδοχής) 10.4.3 Οροφοκομίας (καμαριέρες) 10.4.5 Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.