Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Περιβαλλοντική σφαγή στους πρόποδες της Δίρφης

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008, 16:16
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Πηγή: Ελευθεροτυπία, της Νάντιας Βασιλειάδου
www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=60454616

Ενα περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται εδώ και 35 χρόνια στην κεντρική Εύβοια, στους πρόποδες της Δίρφης: Δεκάδες σφαγεία, χοιροτροφεία και πτηνοτροφεία ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους, κυριολεκτικά όπου βρουν.

Κοντά στις μονάδες οι αγωγοί δημιουργούν «λίμνες» με μαύρο και πράσινο νερό που σε πολλά σημεία καλύπτεται από παχιά, λιπαρή κρούστα. Οχετοί αποβλήτων διανύοντας μεγάλες αποστάσεις χύνονται στον Λήλαντα και τον Μεσσάπιο ποταμό και από εκεί στον Ευβοϊκό. Σε άλλα σημεία κρεατάλευρα και όλων των ειδών τα στερεά υπολείμματα σχηματίζουν βουνά.

Ακριβώς δίπλα, το παζλ της μόλυνσης συμπληρώνεται από κάποιες... καλλιεργήσιμες εκτάσεις!

«Κανένας δεν έχει σύγχρονους βιολογικούς καθαρισμούς και όσοι έχουν δεν τους βάζουν σε λειτουργία. Τα υγρά απόβλητα ρίχνονται σε χωμάτινους λάκκους και όχι σε στεγανοποιημένες δεξαμενές. Μετά από τόσα χρόνια όλη η ρύπανση των σφαγείων έχει στραγγίξει μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα», καταγγέλλει η Εφη Φίλιππα, πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Ληλαντίου «Η πορφύρα».

Οι γεωτρήσεις των περισσότερων δήμων της περιοχής βρίσκονται στο τόξο Πισσώνα-Ληλαντίου-Ν. Αρτάκης-Μεσσαπίων όπου δραστηριοποιούνται και οι επιχειρήσεις. Οι κάτοικοι λένε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας απ' όπου υδρεύεται ο τοπικός πληθυσμός, βρίσκεται σε κίνδυνο. Και δεν έχουν άδικο. Τον περασμένο Μάιο κρίθηκε ακατάλληλο το νερό από το σύστημα ύδρευσης στη Νέα Αρτάκη, ύστερα από αναλύσεις που έδειξαν τιμές νιτρικών πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

«Είναι δραματική η κατάσταση με τα σφαγεία. Τα ζωικά απόβλητα είναι πλούσια σ' αυτά τα στοιχεία. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι μετρήσεις έδειξαν 67 μιλιγκράμ ανά λίτρο, με όριο τα 50. Αμέσως ειδοποιήσαμε τα σχολεία και τους δημότες να μη χρησιμοποιούν το νερό», τονίζει, με τη σειρά του, ο δήμαρχος Τάσος Πρατσόλης.

Τα νιτρικά ενοχοποιούνται για καρκίνους του στομάχου και των εντέρων. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος για τα νεογνά, καθώς προκαλούν ένα είδος αναιμίας, γνωστή και ως κυάνωση του βρέφους. Σε συγκεντρώσεις άνω των 45-50 μιλ. ανά λίτρο κρίνονται πολύ επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είδος εν ανεπαρκεία είναι για τους κατοίκους και ο καθαρός αέρας. Η δυσωδία που απλώνεται πάνω από τα σπίτια τους δεν περιγράφεται. «Ειδικά το καλοκαίρι, όταν υπάρχει άπνοια, εμείς στον Πισσώνα πνιγόμαστε από τη βρόμα. Αλλά και στην Αρτάκη και τα Ψαχνά μοιραζόμαστε το ίδιο πρόβλημα. Εδώ και 10-15 χρόνια τα κλιμάκια της νομαρχίας επισκέπτονται τις μονάδες. Αν είχε γίνει αποτελεσματική εργασία δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο», υποστηρίζει ο Δημήτρης Τρίκας, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Πισσώνα.

Στη διάσωση των θέσεων εργασίας αποδίδουν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση από τη νομαρχία. Παραδέχονται ότι «έγιναν πολλές εκπτώσεις σε θέματα περιβάλλοντος», αλλά σημειώνουν «ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε».

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε εντείνει τους ελέγχους. Επιβάλλουμε πρόστιμα και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις δρομολογούμε το κλείσιμο των μονάδων. Ολα αυτά δεν γίνονται αυτόματα. Υπάρχει νομοθεσία, η οποία πρέπει να ακολουθηθεί. Για το κλείσιμο μιας μονάδας χρειάζονται δύο χρόνια», διευκρινίζει ο Δημήτρης Ανδρέου, αντινομάρχης περιβάλλοντος.

Λίγους μήνες πριν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος πραγματοποίησαν αυτοψία σε πέντε εγκαταστάσεις της περιοχής. Οπως μας τονίζουν πηγές της υπηρεσίας (ΕΥΕΠ) αυτό που είδαν στα μεγάλα σφαγεία-χοιροτροφεία του Πισσώνα ξεπερνούσε κάθε φαντασία...


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.