Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Στέρνα: Ολη η περιοχή ένας.... βόθρος

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008, 16:14
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Πηγή: Ελευθεροτυπία
www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=74636376

Στην περιοχή Στέρνα, ένα από τα μεγαλύτερα χοιροτροφεία-σφαγεία των Βαλκανίων διαθέτει 400 στρέμματα γης γύρω από τις εγκαταστάσεις του. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα να διασπείρονται εδώ τα υγρά λύματα που προηγουμένως έχουν υποστεί επεξεργασία από τον βιολογικό καθαρισμό.

Σήμερα όμως, σε αυτή την έκταση ρίχνεται ανεξέλεγκτα και παράνομα ό,τι οι επιχειρηματίες θεωρούν άχρηστο: κρεατάλευρα, αίμα και λίπη από τα σφάγια... «Το χειμώνα το ρυάκι που περνάει δίπλα και οδηγεί στο Μεσσάπιο ποταμό είναι κόκκινο-μαύρο. Ολα αυτά καταλήγουν στον βόρειο Ευβοϊκό. Τι κάνουν τόσα χρόνια οι βουλευτές Ευβοίας, η νομαρχία και η τοπική αυτοδιοίκηση;» αναρωτιέται ο Γιάννης Λεοντής, πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Μεσσαπίων «Τάναϊς».

Στις κεντρικές εγκαταστάσεις της μονάδας η βρομιά ξεπερνάει κάθε όριο. Αγωγοί ρίχνουν τα απόβλητα «χύμα» σε χωμάτινους βόθρους και από εκεί... στα χωράφια.

«Αποξηραίνονται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», μας εξηγεί ο υπεύθυνος όσο εμείς καλυμμένοι με μαντίλια προσπαθούμε να αντέξουμε τη δυσωδία.

Στην επιχείρηση έχουν επιβληθεί από τη νομαρχία πρόστιμα που ξεπερνούν τις 90 χιλιάδες ευρώ και έχουν υποβληθεί 4 μηνύσεις που ακόμη δεν έχουν εκδικαστεί. «Τους έχουμε δώσει περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να βελτιωθούν. Εφεραν μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων και περιμένουμε να την εφαρμόσουν», τονίζει ο Θανάσης Καλαβρής, αντινομάρχης Υγιεινής.

Το εργοστάσιο παραγωγής οργανικών λιπασμάτων δίπλα στο Λήλαντα δεχόταν, μέχρι προ τινος, στερεά κατάλοιπα κτηνοτροφικών μονάδων και ιπποδρόμων.

«Είχε άδεια για 4 στρέμματα και επεκτάθηκε στα ...45, με την ανοχή των αρχών. Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν να αποσύρει τα λύματα ή να κλείσει. Τώρα υπολειτουργεί μέχρι να βρεθεί λύση. Ηδη όμως έχει προκαλέσει τεράστια μόλυνση», λέει ο Κώστας Δαύλιας, μέλος της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας», δείχνοντάς μας ένα χωράφι με... κολοκυθάκια στα όρια της μονάδας!


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.