Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στη Χαλκίδα

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010, 10:04
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, ιδιαιτέρως τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του οποίου το όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος. Ο Μητροπολίτης φέτος, λόγω της κοιμήσεως, τον παρελθόντα Ιανουάριο, του μακαριστού Προκατόχου του κυρού Χρυσοστόμου (Βέργη), δεν εόρτασε επισήμως την εορτή του, αλλά περιορίστηκε στις Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του Αγίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου, τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, παρόντων και πολλών κληρικών. Στο μέσον του Εσπερινού προσήλθαν και οι εκ Χαλκίδος καταγόμενοι και υπηρετήσαντες Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος. Στον Εσπερινό παρέστησαν, όπως κάθε χρόνο, και οι δικηγόροι της Χαλκίδας για να τιμήσουν τον Προστάτη Αγιό τους, τον Ιερό Χρυσόστομο, προσφέροντας μάλιστα και τα δώρα της Αρτοκλασίας.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στο Μητροπολιτικό Ναό, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο των Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και του παρεπιδημούντος στη γενέτειρά του Χαλκίδα, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος και Ιεροκήρυξ της Μητρόπολης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο του εορτάζοντος Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ενώ παράλληλα ευχήθηκε στο Σεβασμιώτατο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος ευχήθηκε και εκείνος στο Μητροπολίτη, λέγοντας μάλιστα ότι, αν και γνώριζε ότι ο Μητροπολίτης Χαλκίδος δεν θα εόρταζε φέτος επίσημα τα ονομαστήριά του, δεν δίστασε να έλθει στην Χαλκίδα, διότι, όπως είπε, δεν αισθάνεται ξένος με τη Μητρόπολη, από την οποία προέρχεται.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τον άγιο Σισανίου για την αδελφική του αγάπη, τον Πρωτοσύγκελλο π. Νικόδημο για τους καλούς του λόγους και τις ευχές του, τον Ιερό Κλήρο, τους μοναχούς και τις μοναχές, τους άρχοντες του τόπου και τον ευσεβή λαό για την πληθωρική τους αγάπη, ενώ παρακάλεσε όλους να προσεύχονται συνεχώς, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο όνομα του μακαριστού Προκατόχου του κυρού Χρυσοστόμου (Βέργη).

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, επισκέφθηκε το Μητροπολίτη και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής και με εγκαρδιότητα ευχήθηκε δεόντως για τα ονομαστήριά του.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.