Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προστασία του Ασωπού

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010, 13:26
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Υπεγράφη η συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία χαρακτηρίζει ως ευπρόσβλητη ζώνη την περιοχή του Ασωπού και αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή έχει σκοπό την επιτάχυνση πιο ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά της προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος στη λεκάνη απορροής του Ασωπού.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται "ως ευπρόσβλητη σε νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης ζώνη και η υιοθέτηση του αναγκαίου προγράμματος μέτρων, που περιλαμβάνουν την εφαρμογή Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της ρύπανσης από δραστηριότητες γεωργικής προέλευσης και ειδικότερα της ρύπανσης από νιτρικά".

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επισημαίνεται ότι "για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό, ολοκληρώνονται εντός του 2010 από την ΕΥΔΑΠ οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από το Μόρνο, μέσω του διυλιστηρίου Θηβών στις κοινότητες της περιοχής, Νεοχωράκι και Ελαιώνας".

Επίσης, υπογραμμίζεται, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα δημοπρατήσει τα απαιτούμενα έργα. Η χρηματοδότησή τους θα γίνει από το ΥΠΕΚΑ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και οι σχετικές πιστώσεις έχουν ήδη εκχωρηθεί στη Περιφέρεια. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τη δημιουργία ειδικού γραφείου επιθεωρητών στα Οινόφυτα.

Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να προωθήσει το δύσκολο εγχείρημα της σταδιακής αποκατάστασης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει προκληθεί. Για το σκοπό αυτό ήδη διερευνά την έκταση της υποβάθμισης και τη δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων αποκατάστασης.

Εντός του 2010 θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική επεξεργασία για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των σκόπιμων ενεργειών και η διαμόρφωση συγκεκριμένων και εφικτών προγραμμάτων αποκατάστασης, που στη συνέχεια θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εξήγγειλε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, τον Φεβρουάριο του 2010 στα Οινόφυτα, βασικοί στόχοι του οποίου είναι:

  • "Η θεσμική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.
  • Ο αποτελεσματικός έλεγχος των πηγών ρύπανσης (βιομηχανικών, αστικών, αγροτικών) με στόχο την ελαχιστοποίηση των απορριπτόμενων φορτίων.
  • Η εξασφάλιση ασφαλούς νερού.
  • Η εντατικοποίηση των ελέγχων.
  • Η διερεύνηση έργων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει συσσωρευτικά δημιουργηθεί".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.