Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κατρακυλά το αγροτικό εισόδημα στην Εύβοια

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011, 15:03
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Συνεδρίασε την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου στα γραφεία της ΔΟΥ Χαλκίδας η επιτροπή καθορισμού του αγροτικού εισοδήματος στον Νομό Ευβοίας για το έτος 2010 στις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Νομού δηλ. των τιμών που θα περιληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2011.

Στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματέας Στερεάς Ελλάδας συμμετείχαν ανώτερος υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, ως πρόεδρος, ο κ. Διευθυντής της ΔΟΥ Χαλκίδας, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της, ο κ. Μπενέτος Σωτήριος εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας και ο κ. Πέτρος Κυριαζής εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Δήμητρα".

Στην επιτροπή διαπιστώθηκε μετά από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων η όχι θετική εξέλιξη του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων για το 2010 και σε πολλά προϊόντα οι καθοδικές τιμές τους σε σχέση με το 2009. Καταγράφηκε σοβαρή μείωση στους τομείς των αροτραίων καλλιεργειών του σταφυλιού, του φυστικιού και του αμυγδάλου. Από την πλειοψηφία της Επιτροπής προτάθηκε η διατήρηση των περυσινών τιμών σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα δηλαδή στα επίπεδα των τιμών του 2009.

Ο εκπρόσωπος των Αγροτικών Συλλόγων κ. Κυριαζής Πέτρος, αφού επισήμανε τους συντελεστές κόστους παραγωγής, που συντέλεσαν στη συνεχή μείωση του αγροτοκτηνοτροφικού εισοδήματος και για το 2010, αναφέροντας ως παράδειγμα το ιδιαίτερα ψηλό κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής του κυρίαρχου προϊόντος του Νομού μας, του ελαιολάδου και τις χαμηλές τιμές που κυριάρχησαν στην αγορά του, συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής για σημαντικές μειώσεις στα αροτραία 40% στο σταφύλι, φιστίκι, αμύγδαλο κατά 70% προτείνοντας παράλληλα μείωση 8% σε σχέση με τις τιμές που καθορίσθηκαν το 2010 (παραγωγή 2009) για όλα τα υπόλοιπα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα αναφέροντας, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραγνωρισθεί η αύξηση του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες το 2010 και ο επίσημος πληθωρισμός που θα αγγίζει το 5,2% σύμφωνα με την ΕΣΥΕ.

Τόνισε, επίσης, το τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών καταναλωτή και τον ασφυκτικό έλεγχο στη διαμόρφωση των τιμών από τα ισχυρά καρτέλ της αγοράς.

Σχετικό θέμα:

  • Πέτρος Κυριαζής: "Η ελληνική γεωργία πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ενιαίας αγοράς" www.servitoros.gr/news/view.php/31863/

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.