Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αντιπαράθεση Μούτσου-Μανώλη με αφορμή το πόσιμο νερό στα Στύρα

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010, 11:42
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Την άμεση αντίδραση της απερχόμενης δημάρχου Στυρέων κας Σοφίας Μούτσου και υποψήφιος περιφερειακής συμβούλου με τον Θανάση Χειμάρα, προκάλεσαν τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο απερχόμενος δήμαρχος Μαρμαρίου και υποψήφιος για το νέο δήμο Καρύστου κ. Μανώλης Νίκος.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσαν οι επισημάνσεις του σχετικά με το ότι τα Στύρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα πόσιμου νερού.

Η κα Μούτσου εξέφρασε την έκπληξή της για τις εν λόγω δηλώσεις σε συνδυασμό με το ότι ο κ. Μανώλης ανέφερε, επίσης, πως οι δημότες των Στύρων πληρώνουν τα υψηλότερα τέλη ύδρευσης σε όλη την Ελλάδα.

Η ίδια αναφέρει πως ήταν παρούσα στην ομιλία και άκουσε τα λεγόμενα του κ. Μανώλη, τα οποία χαρακτήρισε ως υπερβολικά.

Η απάντηση της κας Μούτσου έχει ως εξής:

"Αν όσα έλεγε ο αγαπητός συνάδελφος παρέμεναν απλώς και μόνο στην πλατεία των Στύρων δεν θα έκανα καμμιά παρέμβαση, πιστεύοντας ότι εν τη ρύμη του προεκλογικού πυρετού ανέφερε κάποια υπερβολικά στοιχεία. Επειδή όμως ανάρτησε στο Διαδίκτυο στις 25 Οκτωβρίου ότι "τα Στύρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα πόσιμου νερού και οι δημότες πληρώνουν τα υψηλότερα τέλη ύδρευσης σε όλη την Ελλάδα" οφείλω ως Δήμαρχος Στυρέων να γνωστοποιήσω προς όλους και φυσικά προς τον αγαπητό συνάδελφο Νίκο Μανώλη τα εξής:

1. Ο Δήμος Στυρέων υδροδοτείται από 13 ξεχωριστά δίκτυα ύδρευσης (27 αντλιοστάσια και 18 δεξαμενές) τα οποία έχουν αναλυτικά χαρτογραφηθεί και αποτυπωθεί σε ειδικό υδρολογικό χάρτη κατόπιν μελέτης Υδραυλικού - Μηχανικού και εποπτεία της ειδικής συνεργάτιδας του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου λέκτορος κ. Ακριβής Λέκα. Οι ανωτέρω ενέργειες έγιναν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στυρέων το 2007.

2. Στον Δήμο μας λειτουργεί Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) η οποία αποκλειστικά διαχειρίζεται το πόσιμο νερό και τα έργα ύδρευσης συνεργαζόμενη με ειδικούς επιστήμονες σε μηνιαία βάση. Η ΔΕΥΑ Στυρέων υπόκειται στην νομοθεσία περί των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και εφαρμόζει τους σχετικούς κανονισμούς. Εξ όσων γνωρίζω και ο κ., Μανώλης επιθυμούσε το 2008 και το 2009 να ιδρύσει στον Δήμο του Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης πλην όμως ο Καλλικράτης τον πρόλαβε.

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης θα διατηρηθούν και θα επεκταθούν στους Καλλικρατικούς Δήμους και αυτό ας το θυμάται ο κ. Μανώλης, διότι -εφόσον εκλεγεί - θα κληθεί να διαχειριστεί το πόσιμο νερό όλου του νέου Δήμου μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης (της μοναδικής στους συνενούμενους Δήμους) η οποία έχει και την τεχνογνωσία και την επιστημονική υποδομή να το κάνει σωστά όπως ορίζει ο νόμος.

Επιπλέον δε αναφέρω ότι η ΔΕΥΑ Στυρέων δεν είναι ζημιογόνος αλλά μία βιώσιμη και σωστή υπηρεσία η οποία ελέγχεται ετησίως από ορκωτούς λογιστές και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

3. Το πόσιμο νερό του Δήμου μας ελέγχεται σε μηνιαίους βιοχημικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους από το 2006 μέχρι σήμερα σε ειδικά διαπιστευμένα εργαστήρια (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.) όπως ορίζει η νομοθεσία (ΚΥΑ) για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και λαμβάνονται 15-18 δείγματα μηνιαίως. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναρτώνται κάθε μήνα στο Δημαρχείο και κάθε δημότης μπορεί να λάβει γνώση. Γνώση επίσης μπορεί να λάβει άμεσα και ο Δήμαρχος Μαρμαρίου κ. Μανώλης εφόσον το επιθυμεί για όλα τα στοιχεία από το 2007 μέχρι σήμερα. Το κόστος των αναλύσεων αυτών ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ετησίως για την ΔΕΥΑΣ.

4. Στα Στύρα και τα Νέα Στύρα έγινε το σημαντικότερο έργο ύδρευσης της Εύβοιας αφού αντικαταστάθηκαν ολόκληρα τα εσωτερικά δίκτυα αυτών των περιοχών (13 χιλιόμετρα συνεχούς δικτύου) από αμιαντοσωλήνες με νέα υπερσύγχρονα δίκτυα τρίτης γενιάς. Το έργο ξεκίνησε το 2008 και ήδη έχει ολοκληρωθεί αφού τώρα γίνονται και οι τελευταίες συνδέσεις των κατοικιών.

Κόστισε 1.000.000 ευρώ (ένα εκατομμύριο) και χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις ΘΗΣΕΑ του Δήμου Στυρέων, εποπτευόμενο από την ΤΥΔΚ Εύβοιας. Στα Στύρα λοιπόν και τα Νέα Στύρα δεν υπάρχει ούτε εκατοστό αμιαντοσωλήνα πλέον. Ο Δήμαρχος Μαρμαρίου το βράδυ της ομιλίας του στεκόταν ακριβώς στο σημείο του κεντρικού κατανεμητή του νέου δικτύου των Στύρων!

5. Σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Στυρέων έγιναν από το 2007 μέχρι σήμερα αντικαταστάσεις δικτύων αμιαντοσωλήνων, επεκτάσεις νέων δικτύων, αυτοματισμοί, εκσυγχρονισμοί δικτύων και εξοπλισμού, προμήθεια γεννητριών και λοιπών οργάνων, συστήματα τηλεελέγχου των δεξαμενών και λοιπά έργα ύδρευσης ύψους 1.300.000 ευρώ.

Για όλα αυτά υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά, οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ αλλά και η αδιάψευστη μαρτυρία του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΣ και Αντιδημάρχου Στυρέων κ. Γκότση Χρήστου σημερινού υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τον κ. Μανώλη.

6. Σημαντικό έργο ύδρευσης αποτελεί επίσης η Μονάδα Αφαλάτωσης Αλμυροποτάμου δυναμικότητας 430 κυβ./ημερησίως η οποία εγκαταστάθηκε ήδη και πρόκειται άμεσα να αρχίσει να λειτουργεί και η οποία θα επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης της παραλίας Αλμυροποτάμου. Η υπερσύγχρονη μονάδα Αφαλάτωσης (αντίστροφης όσμωσης) γερμανικής τεχνολογίας, αποτελεί την μεγαλύτερη μονάδα της Εύβοιας σήμερα. Η δαπάνη ανήλθε σε 230.000 ευρώ και με ενέργειες της Δημάρχου εξασφαλίστηκε σχετική δωρεά της Εθνικής Τράπεζας ύψους 160.000 ευρώ.

7. Οι εγκαταστάσεις μας ελέγχονται τρεις φορές το χρόνο από εξειδικευμένους τεχνικούς της εταιρείας Κάλλιγκαν μιας από τις μεγαλύτερες στο χώρο των συστημάτων νερού με ειδική σύμβαση που κοστίζει στην ΔΕΥΑΣ 8.500 ευρώ ετησίως. Επίσης τα συστήματα ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση από τεχνολόγο μηχανικό και υδραυλικό ΔΕ.

8. Όσον αφορά τα τέλη ύδρευσης είναι αντίστοιχα των τελών που υπάρχουν στην ΔΕΥΑ Ταμυναίων, Ερέτριας, Χαλκίδας και άλλων πολλών ΔΕΥΑ στη χώρα.

Η επιβολή του ειδικού τέλους 80% επί της κατανάλωσης του νερού έγινε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ που επικυρώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Στυρέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αφορά μόνο το 30% των κατοίκων που υπερκαταναλώνουν νερό αφού το 70% περίπου από τα 4.500 υδρόμετρα καταγράφουν μόνο το πάγιο (16,50 ευρώ με δωρεάν 35 κυβικά νερό ανά τρίμηνο δηλαδή δωρεάν 105 κυβικά νερό το χρόνο). Δηλαδή το 70% των Δημοτών μας πληρώνουν μόνο 16,50 Χ 3 τρίμηνα ήτοι σχεδόν 50 ευρώ ετησίως για 105 κυβικά νερό. Υπάρχουν και αλλού αυτές οι τιμές; Οσοι βέβαια θέλουν να ...ποτίζουν το γκαζόν ή το δρόμο πρέπει να θυμούνται πότε - πότε να κλείνουν την βρύση!

Εμείς αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα του νερού από την ημέρα ανάληψης της δημοτικής αρχής το 2007 με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι γνωστό ότι είμαστε πάντοτε παρόντες στα ειδικά συνέδρια των ΔΕΥΑ της χώρας και διαθέτουμε επιστημονικό προσωπικό που ασχολείται με την ποιότητα του πόσιμου. Δεν αρκούμαστε να υδροδοτήσουμε "τα χωριά" με επιφανειακούς σωλήνες, ούτε να δώσουμε νερό από πηγές με φυσική ροή, αλλά προχωρήσαμε με τόλμη και αποφασιστικότητα σε σημαντικά έργα που έγιναν μέσα σε μόλις 4 χρόνια που βρισκόμαστε στο τιμόνι του Δήμου Στυρέων.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσε ο Δήμαρχος Μαρμαρίου να τα έχει πληροφορηθεί από το ενημερωτικό μας έντυπο Η ΠΕΝΑ που κυκλοφόρησε σε όλη την Καρυστία σε χιλιάδες αντίτυπα.

Θα μπορούσε βεβαίως να τα έχει πληροφορηθεί και από εμένα την ίδια αν είχε αποδεχθεί την έγγραφη πρότασή μου για συζήτηση μεταξύ των τριών Δημάρχων της περιοχής μας (Καρύστου, Στυρέων και Μαρμαρίου) προκειμένου να εξετάσουμε από κοινού για το πώς θα προχωρήσει ομαλότερα η ενοποίηση των τριών Δήμων μας ενόψει του Καλλικράτη.

Την επιστολή αυτή την απέστειλα στις αρχές Αυγούστου 2010 προς τον κ. Πλατυμέση Δήμαρχο Καρύστου και τον κ. Μανώλη Δήμαρχο Μαρμαρίου. Δυστυχώς δεν έλαβα ποτέ απάντηση από τον αγαπητό συνάδελφο κ. Μανώλη ο οποίος προφανώς προτίμησε να ρωτήσει κάποιους μη γνωρίζοντες δημότες για να πληροφορηθεί όσα ήθελε να συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα.'Ισως τότε δεν είχε σκεφθεί ακόμα το περίφημο "ντιμπέιτ".

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε υποψήφιου να παρουσιάζει τον εαυτό του ως το "αυτοδιοικητικό δώρο του Θεού στους δημότες". Δεν είναι δικαίωμα κανενός όμως η παραποίηση της αλήθειας και μάλιστα για υπηρεσίες και έργα τα οποία παντελώς αγνοεί.

Είναι γνωστό ότι δεν εμπλέκομαι πλέον στην διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών α' βαθμού και συνεπώς δεν είμαι, και δεν αισθάνομαι, πολιτική αντίπαλος του κ. Μανώλη. Αν εκείνος θεωρεί απαραίτητο για το προφίλ του να αποδομεί κάθε καλό έργο που έχει γίνει με κόπο, μόχθο, μελέτες και σημαντικές δαπάνες στους άλλους Δήμους, ας το κάνει.

Εγώ είμαι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τον συνδυασμό του κ. Θανάση Χειμάρα και προεκλογικά ασχολούμαι με όσα αυτός ο ρόλος απαιτεί από εμένα.

Ως εν ενεργεία Δήμαρχος Στυρέων όμως έχω καθήκον να μην επιτρέψω την παραπληροφόρηση του κοινού σε θέματα της δικής μου αρμοδιότητας".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.