Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

"Ελλειμματική" η Σέλμαν

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010, 13:20
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Πηγή: www.capital.gr

Ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης για το προσεχές 12μηνο λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που πλήττει την οικοδομή και κατ' επέκταση τον κλάδο του ξύλου, αναμένει η διοίκηση της Σέλμαν και προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 14,1 εκατ. ευρώ προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η διοίκηση του ομίλου υπολογίζει πως οι συνολικές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους δώδεκα μήνες εκτιμώνται σε 10 εκατ. ευρώ. Οι επικεφαλής της εταιρείας εκτιμούν ότι θα εμφανιστεί έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης ύψους 6 εκατ. ευρώ ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Από τα συνολικά 14 εκατ. ευρώ που επιδιώκεται να εισρεύσουν στα ταμεία της Σέλμαν, ο βασικός μέτοχος, η βιομηχανία ξύλου Αlfa Woods (συμφερόντων των οικογενειών Αδαμόπουλου και Αγοραστού), έχει ήδη προκαταβάλει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο ποσοστό της (84,83%). Από τα συνολικά κεφάλαια της ΑΜΚ, τα 4 εκατ. ευρώ θα δοθούν στον πρώην βασικό μέτοχο Π. Ηλιάδη για εξόφληση άτοκου δανείου που είχε χορηγήσει στην εισηγμένη, 3 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή χρεολυσίων υφιστάμενων δανείων και 6,7 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης ενώ 400 χιλ. ευρώ θα είναι τα έξοδα της αύξησης.

Στην περίπτωση που η αύξηση είναι μικρότερη των 14,1 εκατ. ευρώ, θα αποπληρωθούν κατά προτεραιότητα οι υποχρεώσεις προς τον κ. Ηλιάδη, τα χρεολύσια των υφιστάμενων δανείων και τα έξοδα αυξήσεως ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για κεφάλαιο κίνησης.

Συγχρόνως, η εταιρεία θα προωθήσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011 τον επαναπροσδιορισμό των όρων συνεργασίας πελατών και προμηθευτών ώστε να προκύψουν εισροές περίπου κατά 3,2 εκατ. ευρώ, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων περίπου κατά 1 εκατ. ευρώ (διαδικασία που ήδη προωθείται και θα αποτυπωθεί μέσα στο 2011) και την προσφυγή σε νέο βραχυχρόνιο τραπεζικό δανεισμό ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αναζητούνται τρόποι για την ορθολογικοποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Χαλκίδας, που περιλαμβάνουν και απολύσεις προσωπικού. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Σέλμαν βαρύνεται (στις 31/6/10) με τραπεζικές υποχρεώσεις συνολικού ύψους 111 εκατ. ευρώ.

Εφόσον ξεπεράσει τη δύσκολη συγκυρία, η διοίκηση θα μπορέσει να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια εξυγίανσης του ομίλου. Υπό τη νέα διοίκηση, η Σελμαν κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχοντας αναθεωρήσει την τιμολογιακή και εμπορική της πολιτική. Αύξηση υπάρχει στο σκέλος των εξαγωγών (το πρώτο εξάμηνο ενισχύθηκαν κατά περίπου 50%) όπου επιχειρείται να αποκτηθεί μερίδιο σε αγορές όπως η Τουρκία αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ζήτηση για τα προϊόντα του Ομίλου εμφανίζεται αυξητική σε όγκο και στα ίδια περίπου επίπεδα σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2009, το ύψος των αποθεμάτων παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση με προοπτική μείωσης ενώ η σχέση των εμπορικών απαιτήσεων ως προς τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές εμφανίζει βελτίωση λόγω επαναδιαπραγμάτευσης των όρων είσπραξης απαιτήσεων και πληρωμής υποχρεώσεων.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.