Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Διαμαρτυρία Πλατυμέση για την εγκατάλειψη της Καρύστου

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010, 15:22
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Την οργή και την αγανάκτησή του εκφράζει ο δήμαρχος Καρύστου κ. Πλατυμέσης με έγγραφό του προς τον υπουργό Εσωτερικών για την εγκατάλειψη της περιοχής μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: "Οργή και Αγανάκτηση προκαλεί η προκλητική αδιαφορία, η παντελής απουσία, το ανύπαρκτο ενδιαφέρον και η μηδενική βοήθεια της Κεντρικής Διοίκησης για την επούλωση και αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου που έπληξε το Δήμο μας.

Εκτός της επίσκεψης της Γενικής Γραμματέας της περιφέρειας Στ. Ελλάδας τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, που προσωπικά διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής αλλά και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε οι πληγές να επουλωθούν αλλά και αντιμετωπιστούν καταστάσεις ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, ούτε το παραμικρό ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε από κάποιον άλλον αρμόδιο, αλλά και καμιά ενέργεια δεν έγινε και καμιά απάντηση δεν έχουμε σε σχετικά αιτήματα προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών, τόσο από πλευράς Δήμου όσο και από την έκθεση της ΤΥΔΚ Ν. Ευβοίας όπου περιγράφεται η κατάσταση και γίνονται σχετικές προτάσεις.

Το μοναδικό έγγραφο που ελήφθη στον Δήμο από την Κεντρική Διοίκηση και αυτό με fax είναι το υπ'αριθ.7454/15.10.10 της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπου αναφέρει ότι "αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του Δήμου Καρύστου, καθ' όσον εξέλειπαν οι λόγοι που την επέβαλαν."

Έγινε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, χωρίς καμία βοήθεια, ώστε να γίνει συστηματικός καθαρισμός ρεμάτων, κοπή και απομάκρυνση καμένων δέντρων, ειμή μόνον ότι ήταν δυνατόν να γίνουν, έχουν γίνει και γίνονται με τις ίδιες δυνάμεις του Δήμου.

Χωρίς καμία ενέργεια από τη Δασική Υπηρεσία στα όσα εντέλλεται με έγγραφο της προς σ' αυτήν η Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας και που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου
(αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής με μικρά φράγματα ανασχέσεως της ροής στα ανάντι ρέματα).

Μετά τα παραπάνω είναι πολύ πιθανόν και ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και των καιρικών φαινόμενων που τον συνοδεύουν, να έχουμε εκ νέου κήρυξη της περιοχής, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό εξαιτίας της ολιγωρίας και αδιαφορίας των αρμοδίων.

Ήδη προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που δρόμοι κατέστησαν αδιάβατοι αγωγοί και ρέματα μπαζώθηκαν εξαιτίας της μεταφοράς φερτών υλών από καμένες εκτάσεις.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί η πληγείσα περιοχή.

Έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα και παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή της δαπάνης για την μίσθωση χωματουργικών μηχανημάτων για την πυρόσβεση, η δαπάνη τροφοδοσίας μεγάλου αριθμού πυροσβεστών και εθελοντών που συμμετείχαν στην πυρόσβεση για αρκετές ημέρες.

Παρά το ότι το γεγονός έγινε πανελληνίως γνωστή η πληγείσα περιοχή από τις ολοήμερες εκπομπές των Μ.Μ.Ε που το ενδιαφέρον τους ήταν μόνο η περιγραφή των καταστροφών ώστε να γεμίσουν ανέξοδα το πρόγραμμα τους, χωρίς να ενδιαφερθούν για το τι γίνεται την επόμενη, η Κάρυστος έχει εγκαταλειφθεί να θεραπεύσει τις πληγές μόνη της.

Πρέπει να γίνει όμως γνωστό, ότι η μοναδική έμπρακτη συμπαράσταση προς τους πληγέντες από την πρόσφατη καταστροφή ήταν η άμεση βοήθεια του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, που όπως και πέρυσι πρώτος ανταποκρίθηκε στην έκκληση μας και τον ευχαριστούμε".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.