Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Βασιλείου: Γιατί πήγα με το Αυτοδιοικητικό Κίνημα της Δέσποινας Σπανούδη

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010, 11:35
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Ο Ανδρέας Βασιλείου είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ευβοίας με το Αυτοδιοικητικό Κίνημα με επικεφαλής τη Δέσποινα Σπανούδη. Μέσα από μια διαφορετική συνέντευξη ο κ. Βασιλείου μιλάει για τους λόγους που θα πρέπει να επιλέξουν οι ψηφοφόροι το συνδυασμό του και ποιες είναι οι δικές του προτάσεις για την Εύβοια. Παραθέτουμε το κείμενο της συνέντευξης:

'Έρχομαι από μία γενιά που με τα κόμματα δεν τα πήγε καλά. Ζήσαμε την ακμή της κοινωνίας του κομματισμού και της εκλαΐκευσης της διαφθοράς μέσω της συμμετοχής στα τοπικά δρώμενα και αναπτύξαμε άμυνες. Η συμμετοχή μου στις περιφερειακές εκλογές, ειδικά με την σημερινή διάχυτη απογοήτευση, προκαλεί συζητήσεις. Σας παρουσιάζω τις πιό συνηθισμένες:

- Υποψήφιος; Πάλι; Δεν ήσουν και στις βουλευτικές;

Ναι, πέρσι για πρώτη φορά συμμετείχα ως υποψήφιος στο νομό Εύβοιας με τους Οικολόγους Πράσινους, μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, μέσα από οργανώσεις και τοπικές πρωτοβουλίες.Οι συμπατριώτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους, ελπίζω ότι μακροπρόθεσμα θα μπορέσω να τους επιστρέψω για αυτή την εμπιστοσύνη. Αλλωστε είμαι αυτό που λένε "πολιτικό ον" και δεν θα μπορούσα να είμαι απών. Όσο όσοι διαφωνούμε με την σημερινή πολιτική κατάσταση, αποστασιοποιούμαστε από τα κοινά, τόσο το πάρτυ στην πλάτη μας θα μεγαλώνει.

- Τώρα; Δεν κατεβαίνεις με τους Οικολόγους;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αντιμετωπίζουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως ευκαιρία να μαζέψουμε "κουκιά", ούτε ως χώρο που θα κάνουμε συμφωνίες μέσα σε κομματικά γραφεία. Συνεισφέρουμε με την συμμετοχή μας ως ενεργοί πολίτες σε ανεξάρτητα σχήματα. Ετσι κι εγώ συμπαρατάσσομαι με το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με υποψήφια περιφερειάρχισσα τη Δέσποινα Σπανούδη.

- Με την Δέσποινα Σπανούδη; Την υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ; Τι ανεξάρτητα σχήματα μου λες;

Ναι, η Δέσποινα Σπανούδη είχε τοποθετηθεί έκτη στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, για την προσφορά της και τους αγώνες της για το περιβάλλον. Ήταν μπροστά στους αγώνες για τον Ασωπό και ενάντια στο λιθάνθρακα, προβλήματα με αντιστοιχίες στον τόπο μας, την Εύβοια. Η επιλογή της όμως έγινε με άμεσοδημοκρατικούς θεσμούς, μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις των μελών της κίνησης. Πολίτες πήραμε τις αποφάσεις και τα κόμματα ακολούθησαν.

- Ο Συνασπισμός; Γιατί κατεβάζει δικό του υποψήφιο και δεν υποστηρίζει την Σπανούδη αφού είναι τόσο καλή;

Καλύτερα να ρωτήσεις τους ίδιους. Αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες, στις οποίες, φυσικά, οι πολίτες με άλλες κομματικές αναφορές, δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Κανένας όμως, από όσους δραστηριοποιούμαστε στο Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς, δεν θα επιθυμούσε να ενταχθεί σε έναν στενό μονοκομματικό συνδυασμό, ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες χρειαζόμαστε, όχι αποστειρωμένες κομματικές μονοφωνίες.

- Και τα δύο μεγάλα κόμματα; Γιατί δεν προσπαθείτε να τα βρείτε και με αυτούς; Δεν χρειάζεσαι και με αυτούς συμμαχίες;

Με τους πολίτες; Φυσικά και ναι! Αλλωστε ο κόσμος σιγά σιγά, στρέφει την πλάτη του σε αυτό το διπολικό μοντέλο, που μας έφερε ως εδώ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ως πολιτικοί σχηματισμοί που κυβερνούν την χώρα μετά την Μεταπολίτευση, έχουν ταυτίσει την εξουσία τους με την διαπλοκή και την εξάρτηση από τους ισχυρούς στους οποίους προσφέρουν "γη και ύδωρ" (κι όταν κοιτάς τα χώματα και τα νερά του τόπου μας καταλαβαίνεις πως κυριολεκτώ). Για τους πολίτες που κατεύναζαν με τον λαϊκισμό, με το "δόλωμα" των πελατειακών σχέσεων, διαρκώς επιφυλάσσουν και χειρότερη μοίρα. Με τους κομματικούς μηχανισμούς αυτούς λοιπόν, που ποτέ δεν απαρνήθηκαν αυτό το παρελθόν, δεν θέλαμε καμία σχέση!

- Δηλαδή εσύ τώρα θες να γίνεις περιφερειακός σύμβουλος για να μας σώσεις;

Προφανώς δεν σου υπόσχομαι ότι αν με ψηφίσεις θα αλλάξω τη ζωή σου σε μία νύχτα. Ούτε αυτοσκοπός μου είναι η εκλογή μου σε κάποιο αξίωμα. Σκέψου όμως ότι, ο Καλλικράτης, για τον οποίο τόσα ακούς, έβαλε στην ζωή μας την αιρετή περιφέρεια, έναν καινούργιο θεσμό με διευρυμένες αρμοδιότητες σε μία μεγάλη γεωγραφικά περιοχή και με μικρούς πόρους. Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί μία εναλλακτική πρόταση για τον τόπο μας από τους ίδιους τους πολίτες, εσένα κι εμένα. Αυτό νομίζω ότι το αποτυπώνουμε και στην πολύ σοβαρή προγραμματική δουλειά πού έχει γίνει, αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να την διαβάσεις. http://periferiastereas.blogspot.com/2010/10/blog-post_8166.html

- Καλά, θα την διαβάσω μετά. Εσύ τι προτεραιότητες θα έβαζες, με τι θες να ασχοληθείς στην περιφέρεια;

Σύντομα για να μην σε κουράζω: Με ενδιαφέρει η διατήρηση του φυσικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, η προστασία του Ευβοϊκού, η προώθηση ενός ήπιου τουριστικού μοντέλου και γενικότερα μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που βέβαια χρειάζεται και βασικές υποδομές που δεν υπάρχουν στο νησί: στις μεταφορές, στην υγεία. Γενικότερα η ανάπτυξη δικτύων θα έλυνε περισσότερα προβλήματα από όσα φανταζόμαστε. Ακόμα, με γνώμονα την αλληλεγγύη, να στηρίξουμε την τοπική μας οικονομία νομίζω πως είναι η μόνη λύση στην κρίση που μας έφτιαξαν...'.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.