Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Δημήτρης Παπαναστασίου: "Η τοπική αυτοδιοίκηση από χώρος ασυδοσίας και ρουσφετιού πρέπει να ξαναγίνει βάθρο της δημοκρατίας"

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010, 16:08
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

"Τα χρίσματα τα δίνει ο λαός και όχι κάποια σκοτεινά κομματικά γραφεία. Γι' αυτό άλλωστε εγώ ποτέ δεν επεδίωξα χρίσμα." Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο υποψήφιος δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου κ. Δημήτρης Παπαναστασίου, και τονίζει ότι στις επικείμενες εκλογές τα "χρίσματα" των κομμάτων απωθούν αντί να προσελκύουν ψήφους.

Κάνοντας τον απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου του, το χαρακτηρίζει ως θετικό και αυτό όχι γιατί το λέει ο ίδιος, αλλά γιατί "προκύπτει από τα ποσοστά με τα οποία τον τίμησαν στο δήμο Κονιστρών οι πολίτες και τα οποία είναι πάνω από 60%. Αυτό-όπως λέει- είναι και η καλύτερη απάντηση στους επικριτές του".

Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σχεδίου "Καλλικράτης".

Κύριο χαρακτηριστικό οποιουδήποτε θέλει να υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο του. Αν έχει άλλα κίνητρα θα αποτύχει. Πέρα, όμως απ' αυτό θα πρέπει να υπάρχουν εμπειρία, γνώσεις, διαφάνεια και ανιδιοτέλεια. Και επειδή οι νέοι Δήμοι είναι πια μεγάλοι και ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, απαιτείται να λειτουργεί μαζί του και ένα επιτελείο ικανών ανθρώπων με τις ίδιες αρχές και ιδέες.

Πιστεύετε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το εγχείρημα της αλλαγής στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας θα έχει θετικά αποτελέσματα;

Το πιστεύω απόλυτα. Γι' αυτό και υπήρξα απ' την αρχή ένθερμος υποστηρικτής του Καλλικράτη. Γιατί πιστεύω πως προϋπόθεση για ισχυρούς Δήμους είναι η πληθυσμιακή και οικονομική τους δύναμη. Φυσικά, αυτό καθίσταται ακόμα περισσότερο αναγκαίο υπό τις σημερινές δύσκολες συγκυρίες.

Τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;

Έχω πει πολλές φορές ότι πιστεύω πως τα χρίσματα τα δίνει ο λαός και όχι κάποια σκοτεινά κομματικά γραφεία. Γι' αυτό άλλωστε εγώ ποτέ δεν επεδίωξα χρίσμα. Και είμαι βέβαιος πως και σ' αυτές τις εκλογές θ' αποδειχθεί ότι τα χρίσματα των κομμάτων σε υποψήφιους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών εναντίον τους, απωθούν δηλαδή αντί να προσελκύουν ψήφους.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου των εκλογών το ενδεχόμενο της συνεργασίας το εξετάζετε;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εγώ είμαι πάντα υπέρ των συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα. Πολύ περισσότερο, τώρα που ο Δήμος είναι μεγάλος και οι συνθήκες πολύ δύσκολες για τον δημότη, χρειάζεται η συνεργασία όλων, όχι μόνο των δημοτικών παρατάξεων και των συμβούλων που θα εκλεγούν, αλλά και των φορέων και των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις ανάγκες.

Πoιός είναι ο απολογισμός του έργου σας μέχρι σήμερα και τι απαντάτε στους επικριτές σας;

Πιστεύω ότι το έργο μου έχει γίνει αποδεκτό θετικά από τους πολίτες. Αυτό αποδεικνύουν τα ποσοστά με τα οποία με τίμησαν στο Δήμο Κονιστρών στις δυο προηγούμενες δημοτικές εκλογές, δηλαδή πάνω από 60%. Αυτό είναι και η καλύτερη απάντηση στους επικριτές μου.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν στο νέο δήμο;

Το πρώτο και κύριο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νέα Δημοτική Αρχή είναι η οργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου. Να μπει, δηλαδή μπροστά και να δουλέψει η μηχανή. Να έχουν οι δημότες από την πρώτη μέρα νερό, καθαριότητα, πιστοποιητικά και τουλάχιστον ό,τι άλλο απολαμβάνουν σήμερα. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει ορθολογική κατανομή σε όλη την έκταση του Δήμου των νέων υπηρεσιών που θα έρθουν από τις καταργούμενες Νομαρχίες. Και, πάνω απ' όλα, πρέπει ο Δήμος από την πρώτη μέρα να λειτουργήσει με διαφάνεια και ουσιαστικό έλεγχο από το Δ.Σ. και τους πολίτες.

Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ποια είναι τα πρωταρχικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσετε;

Τα ζητήματα που θεωρώ πρωταρχικά τα ανέφερα στην προηγούμενη απάντησή μου. Όσον αφορά τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, θα ήθελα να σας θυμίσω τις πρωτοβουλίες που πήραμε στο Δήμο Κονιστρών σχετικά με τις ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά κλπ). Ο νέος Δήμος Κύμης-Αλιβερίου αντιμετωπίζει πολύ περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, που πρέπει άμεσα να επιλύσουμε.

Ποιος ο σχεδιασμός σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι από τους πρώτους στόχους μας, γιατί όλη η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής εκεί πρέπει να στοχεύει. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο πρέπει ο δημότης να εξυπηρετείται γρήγορα και σωστά στον τόπο κατοικίας του. Να μη χρειάζεται να μετακινείται στα αστικά κέντρα. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν, όπως προβλέπει και ο Καλλικράτης, Δημοτικά ΚΕΠ σε άλλους οικισμούς του Δήμου καθώς και εσωτερική δημοτική συγκοινωνία για τις μετακινήσεις από και προς τους οικισμούς και τις παραλίες.

Πως μπορεί να παρέμβει ο Δήμος στο πρόβλημα της αστυνόμευσης;

Όπως γνωρίζετε στις περισσότερες πόλεις του κόσμου υπάρχει Δημοτική Αστυνομία. Τώρα, με τον Καλλικράτη, δίνεται και στο νέο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου αυτή η δυνατότητα. Να σας πω, όμως και κάτι άλλο σοβαρότερο; Εμείς θα προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την ανάγκη της αστυνόμευσης. Θα δημιουργήσουμε στον πολίτη τη νοοτροπία της νόμιμης συμπεριφοράς, εκούσια και όχι με την απειλή της τιμωρίας. Και αυτή η νοοτροπία δημιουργείται μόνο αν ο Δήμος και τα όργανά του λειτουργούν με δικαιοσύνη και ισονομία προς όλους τους δημότες, όταν δεν παρανομούν αυτοί πρώτοι και δίνουν το κακό παράδειγμα στους πολίτες.

Εκ των πραγμάτων απαιτείται η χρήση της νέας τεχνολογίας και του διαδικτύου για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο δήμος τι ενέργειες θα κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Λυπάμαι, αλλά θα πρέπει και πάλι να αναφερθώ στα πεπραγμένα μας στο Δήμο Κονιστρών, όπου με τα πενιχρά μέσα που διαθέταμε προσπαθήσαμε να εκμεταλλευθούμε όλες τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Ο νέος Δήμος μάς δίνει τα μέσα για να προχωρήσουμε περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η έδρα του δήμου έχει την απαιτούμενη υποδομή να γίνει το νέο διοικητικό κέντρο;

Όπως είπα και προηγουμένως, ο νέος Δήμος Κύμης-Αλιβερίου θα δεχθεί όλες τις Υπηρεσίες της Νομαρχίας που καταργούνται. Και θα πρέπει να γίνει σωστή και ορθολογική κατανομή τους. Δεν θα υπάρξει συγκέντρωση Υπηρεσιών στην έδρα του Δήμου, αλλά αποκέντρωση, διάχυσή τους σε όλο το Δήμο. Υπάρχουν, άλλωστε υποδομές και στους υπόλοιπους παλιούς Δήμους, οι οποίες θα αξιοποιηθούν.

Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό των δήμων που συνενώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου δήμου;

Αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν ξέρω αν επαρκεί το σημερινό ανθρώπινο δυναμικό των παλιών Δήμων. Εκείνο, όμως που ξέρω είναι πως και στους Δήμους, όπως σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην πατρίδα μας χρειάζεται αναδιάρθρωση Υπηρεσιών, και αξιοκρατική και ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Πρώτα θα πρέπει να γίνει αυτό και τότε θα διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου σε προσωπικό. Και μην ξεχνάτε πως υπάρχουν και οι μετατάξεις των υπαλλήλων της Νομαρχίας προς τους Δήμους, που θα τους προσφέρουν έμπειρο προσωπικό.

Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση των δήμων που συνενώνονται; Γνωρίζετε εάν υπάρχει έλλειμμα και σε τι ποσό ανέρχεται;

Εγώ μπορώ να σας πω μόνο για το Δήμο Κονιστρών. Δεν γνωρίζω τις πραγματικές υποχρεώσεις των υπόλοιπων Δήμων προς τράπεζες και ιδιώτες. Αυτά θα γίνουν γνωστά από τον Ιανουάριο που θα αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή και βεβαίως θα υπάρξουν έλεγχοι από κρατικά και άλλα καταξιωμένα και αξιόπιστα όργανα, ώστε να μάθουμε την πραγματική οικονομική θέση του νέου Δήμου. Και ασφαλώς όπου υπάρχει ανάγκη θα χρησιμοποιηθούν προβλέψεις του Καλλικράτη για τους υπερχρεωμένους Δήμους που συγχωνεύονται.

Η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου;

Οι πόροι για λειτουργικές ανάγκες και όχι μόνο προβλέπονται ρητά και σαφώς από τον Καλλικράτη. Είναι ποσοστά από τους φόρους (ΦΠΑ κλπ) που πάνε απευθείας στους Δήμους. Όσο, λοιπόν αναπτύσσεται κάθε Δήμος και αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα σ' αυτόν, τόσο περισσότερους πόρους θα εισπράττει από το κράτος. Σε ότι αφορά τους πόρους για την ανάπτυξη της περιοχής θα αξιοποιηθούν Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. που προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

Υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλλει ο δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;

Ασφαλώς υπάρχουν. Στο πρόγραμμά μας προβλέπεται η δημιουργία ΝΠ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και η αξιοποίηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Επίσης η δημιουργία Δημοτικού Γραφείου εύρεσης εργασίας στους ανέργους της περιοχής καθώς και η λειτουργία σχολών επιμόρφωσης ανέργων.

Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πως θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς;

Ο νέος Δήμος Κύμης-Αλιβερίου έχει δυνατότητες ανάπτυξης σε πολλούς τομείς. Μπορώ να αναφέρω ενδεικτικά τη βιοτεχνία με τη δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ. στην περιοχή Αλιβερίου, τον τουρισμό, την αλιεία και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες στην Κύμη, τη γεωργία, την κτηνοτροφία κλπ στις άλλες δημοτικές ενότητες. Δυνατότητες, λοιπόν υπάρχουν πολλές, το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων και οικισμών με κριτήρια αξιοκρατικά και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε μόλις αναλάβουμε τη Δημοτική Αρχή από 1.1.2011.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Τα πλεονεκτήματα του νέου Δήμου Κύμης-Αλιβερίου είναι πολλά. Είναι ο 2ος, μετά τη Χαλκίδα, σε πληθυσμό Δήμος της Εύβοιας, και ο 5ος στην Περιφέρεια Στερεάς. Κι ακόμα, όπως είπαμε, μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς και διάφορους τομείς κι έτσι δεν κινδυνεύει από μονόπλευρη ανάπτυξη που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ειδικά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Αυτά είναι σημαντικά πλεονεκτήματα γιατί συνεπάγονται αυξημένους πόρους για το Δήμο. Το δίπολο Αλιβέρι - Κύμης δίνει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.

Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει μείνει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια. τι προτίθεστε να πράξετε στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.

Η Εύβοια βρίσκεται πολύ κοντά στην Αττική, συνορεύει με την πρωτεύουσα, έχει άμεση πρόσβαση στο αεροδρόμιο και τις άλλες συγκοινωνίες. Μπορεί, επομένως εύκολα να αποτελέσει το θέρετρο όχι μόνο για τα 5 εκατ. κατοίκους της Αττικής, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες. Ταυτόχρονα και ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου έχει τα ίδια πλεονεκτήματα, έχει πρόσβαση σε δυο θάλασσες, το Αιγαίο και τον Ευβοϊκό, έχει εξαιρετικές παραλίες και από τις δυο πλευρές, αλλά και θαυμάσιους ενδιάμεσους ορεινούς όγκους και μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με μια και μόνο προϋπόθεση: να δημιουργηθούν υποδομές, δηλαδή βελτίωση του οδικού δικτύου, για να εξασφαλίζεται γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και υπηρεσίες καθαριότητας που θα προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες στον τουρισμό. Και βεβαίως, θα διεκδικήσουμε τη δημιουργία υποδομών με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού όπως ο οδικός άξονας της Ανατολικής Εύβοιας που θα συνδέει όλες τις παραλίες της Εύβοιας προς το Αιγαίο.

Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της έδρας του νέου δήμου με τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα;

Όπως είπαμε και προηγουμένως, ο νέος Δήμος έχει δυνατότητες ποικίλης ανάπτυξης και σε όλη του την έκταση. Κι ακόμα, οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας θα κατανεμηθούν με αξιοκρατικά κριτήρια σε όλο το Δήμο και όχι μόνο στην έδρα. Δεν θα υπάρξει, δηλαδή υδροκεφαλισμός, γιατί έτσι ούτε ανάπτυξη θα μπορέσει να γίνει ούτε το Αλιβέρι ως έδρα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει όλες τις Υπηρεσίες. Αποτελεί ανάγκη, λοιπόν η ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Δήμου.

Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη, που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των αξιών, που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα, να σας εμπιστευθεί. Γιατί τώρα να δεχτεί, ότι κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

Ακριβώς, επειδή ο πολίτης βιώνει πολλαπλή και πολύμορφη κρίση (των αξιών, του πολιτικού συστήματος, οικονομική κλπ) έχει πειστεί πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Και αυτές πρέπει να ξεκινήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει από χώρος ασυδοσίας και ρουσφετιού, να ξαναγίνει βάθρο της δημοκρατίας, μέσα από τη διαφάνεια, τον έλεγχο, την αξιοκρατία, την ηθική και την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών. Και εδώ θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο οι επιλογές των πολιτών στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Χρειάζονται άνθρωποι με αξίες, με ήθος, με εμπειρίες και γνώσεις για να βάλουν σε σωστά θεμέλια τους νέους Δήμους και να αποτελέσουν αφετηρία για την έξοδο από τη σημερινή κρίση και την ανάκαμψη των αξιών και του πολιτικού μας συστήματος.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.