Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Το "ντιμπέιτ" του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Καρύστου

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010, 11:27
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας συνάντησε τους τρεις υποψήφιους Δημάρχους και ζήτησε τις απόψεις τους για τρία φλέγοντα ζητήματα της περιοχής: τα αιολικά πάρκα, τη διαχείριση σκουπιδιών και την ποιότητα νερού.

Οι απαντήσεις:

Νίκος Μανώλης:

"Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Μανόλης υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τα αιολικά πάρκα είναι ότι μπαίνουν άναρχα σε περιοχές που βλάπτουν τον τόπο μας και μάλιστα χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών. Ο νέος Δήμος δεν θα έχει κανένα όφελος αφού τα ανταποδοτικά τέλη μειώθηκαν στο 1%. Είναι απαράδεκτο να μπουν ανεμογεννήτριες στο δρόμο για το Δημοσάρη που έχει γίνει σύμβολο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Ο νέος Δήμος πρέπει να κινητοποιηθεί με την υποστήριξη όλων των κατοίκων και να ζητήσει να μειωθεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών που σχεδιάζονται. Μπορεί να αποτραπεί το κακό μόνο αν η τοπική κοινωνία και ο νέος Δήμος αντιδράσουν.

Το νερό θα είναι πρωτεύον θέμα για το νέο Δήμο που θα επιδιώξει πρώτα από όλα την επάρκεια κατά τους θερινούς μήνες. Στο Δήμο Μαρμαρίου λειτουργούν 16 γεωτρήσεις και το νερό ελέγχεται κάθε μήνα. Παρόμοιες γεωτρήσεις θα γίνουν και στις περιοχές Καρύστου και Στύρων που σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση επιφανειακών πηγών και ρεμάτων θα λύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας. Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Καρύστου θέλει βελτίωση και έλεγχο του θαλασσινού νερού. Στο Μαρμάρι θα προχωρήσει εκεί που έχει προτείνει η μελέτη παρότι υπάρχουν ιδιοκτησιακά προβλήματα. Στα Στύρα υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη για Βιολογικό Καθαρισμό και ο νέος Δήμος θα ξεκινήσει σχετική μελέτη.

Ο αρχικός σχεδιασμός για ΧΥΤΥ στη Ν. Εύβοια έπαψε να ισχύει και αντί αυτού γίνεται περιφερειακός σχεδιασμός που προβλέπει μεγάλο ΧΥΤΥ στη Θήβα όπου θα μεταφέρονται τα σκουπίδια, αφού έχουν διαλεχθεί σε ανακυκλώσιμα και μη. Το κόστος μεταφοράς και μόνο θα επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη.

Τέλος ο κ. Μανώλης τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα λατομεία και τον τουρισμό που είναι οι δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις της τοπικής οικονομίας. Στα λατομεία γίνονται μελέτες αποκατάστασης του τοπίου για να αμβλυνθεί η ζημιά που έχουν προκαλέσει στο περιβάλλον".

Λευτέρης Ραβιόλος:

"Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Ραβιόλος δήλωσε υπέρ της αιολικής ενέργειας εφόσον η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ελεγχόμενη. Ωστόσο στον τόπο μας αντιμετωπίζουμε την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Ο νέος Δήμος θα ζητήσει χωροταξικό σχεδιασμό και την ακριβή θέση των προτεινόμενων αιολικών πάρκων. Θα παλέψει ακόμη για την υπογειοποίηση των εναέριων γραμμών μεταφοράς που προκαλούν την υποβάθμιση της περιοχής μας. Επίσης θα υποστηρίξει τους ιδιοκτήτες που θα χάσουν τη γη τους από τις εταιρείες.

Οι εταιρείες δεν μπορούν να αγνοήσουν την τοπική κοινωνία για την οποία έχει έρθει η ώρα να βγει μπροστά και να αντιδράσει. Επειδή ο νέος Δήμος θα εισπράξει μειωμένα ανταποδοτικά τέλη στο 1,5%, θα επιδιώξει να ωφεληθεί με ανταποδοτικά έργα π.χ οι νέοι δρόμοι να χρησιμοποιηθούν και για αντιπυρική προστασία.

Ένα άλλο θέμα με τους αιολικούς σταθμούς είναι τι θα απογίνουν όταν λήξει η εκμετάλλευση τους π.χ τι θα γίνει ο τεράστιος όγκος μπετόν που θα πέσει στη γη; Οι εταιρείες χρειάζεται να δεσμευτούν για αποκατάσταση των χώρων εγκατάστασης.

Η διαχείριση των σκουπιδιών θα είναι προτεραιότητα για το νέο Δήμο. Η ανακύκλωση με το σύστημα των μπλε κάδων και η δημιουργία ΧΥΤΥ είναι επιτακτική ανάγκη.

Η ποιότητα του πόσιμου νερού θα ελέγχεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Το δίκτυο της Καρύστου χρειάζεται αντικατάσταση από την Ελλήνων Αμερικής και πάνω. Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Καρύστου χρειάζεται να βελτιωθεί και να επεκταθεί η ικανότητα επεξεργασίας περισσότερων λυμμάτων καθώς η περιοχή αυξάνεται πληθυσμιακά. Στο Μαρμαρίου έχει χωροθετηθεί σε σημαντική τοποθεσία για τον τουρισμό. Ο Δήμος Μαρμαρίου έχει καταθέσει αίτημα απαλλοτρίωσης του χώρου αλλά δεν έχει δοθεί τελική απόφαση από το δικαστήριο. Τα Στύρα έχουν ανάγκη επίσης από ένα σύστημα βιολογικού καθαρισμού".

Κούλα Βρανά:

"Η υποψήφια Δήμαρχος κ. Βρανά δήλωσε υπέρ της αιολικής ενέργειας, ωστόσο αναγνωρίζει τα προβλήματα που γεννιούνται για τον τόπο μας εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης. Το θέμα δεν μπορεί να λυθεί σε τοπικό επίπεδο γιατί εμπλέκονται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν απέρριψε μια τοπική κινητοποίηση με στόχο να μειώσουμε τις συνέπειες και να διεκδικήσουμε την υπογειοποίηση των καλωδίων σε ευαίσθητες περιοχές όπως ο Καστανόλογγος και το Δημοσάρη. Οι ανεμογεννήτριες δεν φέρνουν κανένα όφελος ούτε στο Δήμο ούτε στους κατοίκους που θα πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα, ενώ οι ιδιοκτήτες γης θα χάσουν την ίδια τη γη τους.

Η διαχείριση των σκουπιδιών και η ανακύκλωση πρέπει να είναι θέμα προτεραιότητας για το νέο Δήμο γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένας σχεδιασμός. Με τη ίδρυση των νέων Δήμων υπάρχει δυνατότητα η διαχείριση σκουπιδιών και άλλες υπηρεσίες να περάσουν στα χέρια ιδιωτών με αποτέλεσμα ο νέος Δήμος να χάσει τον έλεγχο.

Ο έλεγχος της ποιότητας του νερού είναι απαραίτητος και μάλιστα εάν υπάρχουν ενδείξεις ρύπανσης να αναζητηθούν οι αιτίες με ειδικές μελέτες. Ο κάτοικοι θέλουν υπεύθυνη ενημέρωση για το νερό. Παράλληλα είναι σημαντική η εξοικονόμηση του νερού άρδευσης καθώς και η διευθέτηση των ρεμάτων ώστε να μην χάνεται το νερό.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Καρύστου παρουσιάζει προβλήματα στον κεντρικό αγωγό όπως δυσοσμίες και διαρροές στη Ρηγιά. Ο νέος Δήμος πρέπει να επανεξετάσει την αλλαγή θέσης του αγωγού στο σημείο αυτό. Ο Δήμος Καρύστου έχει αναθέσει μια μελέτη βελτίωσης του κεντρικού αγωγού. Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Μαρμαρίου καθυστερεί στα δικαστήρια μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη γης. Στα Στύρα υπάρχει επείγουσα ανάγκη ΒΙΟΚΑ όπως φάνηκε το καλοκαίρι όταν πολλοί τουρίστες έφυγαν λόγω διαρροής λυμάτων".

Η θέση του συλλόγου

Ο Σύλλογος από την πλευρά του περιμένει από το νέο Δήμο να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για να αντιμετωπίσει τα τρία μεγάλα θέματα της περιοχής. "Οποιαδήποτε καθυστέρηση και αδράνεια ειδικά στο θέμα των αιολικών πάρκων θα προκαλέσει μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στον τόπο", επισημαίνουν χαρακτηριστικά.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.