Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Συνέχεια στο "σίριαλ" με τον ...διάδοχο του Δημάρχου Κονιστρών

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010, 13:25
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Συνεχίζεται το μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων μετά την απόφαση της Περιφέρειας να τεθεί σε αργία ο δήμαρχος Κονιστρών κ. Δημήτρης Παπαναστασίου.

Το ερώτημα πλέον είναι ποιος είναι εκτελών καθήκοντα δημάρχου, αφού υπάρχουν σχετικές δηλώσεις τόσο από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σπύρου όσο και από τον κ. Σκεμπέ και τελικά μάλλον επικρατεί σύγχυση για το τι ακριβώς συμβαίνει στο δήμο Κονιστρών.

Ο κ. Σπύρος Σπύρου δηλώνει ότι αναλαμβάνει- βάσει των όσων προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων - τα χρέη δημάρχου. Βέβαια, είχε προηγηθεί σχετική αλληλογραφία με την περιφέρεια.

Ακολουθεί ο κ. Σκεμπές Ιωάννης και η δήλωσή του ότι τα όσα επικαλείται ο κ. Σπύρου είναι άνευ αντικειμένου, καθώς ο ίδιος μετά από πρόταση της πλειοψηφίας αναπληρώνει τον κ. Παπαναστασίου.

Το θέμα, όμως, δεν τελειώνει και ανοίγει νέος κύκλος ανακοινώσεων και δηλώσεων με τον κ. Σπύρου να επανέρχεται με έγγραφό του προς το Δήμο Κονιστρών, στο οποίο διευκρινίζει, ότι "δεν είχα καμία πρόθεση να αναλάβω τα καθήκοντα του ευρισκόμενου σε αργία δημάρχου. Με την κατάθεση της δήλωσής μου ήθελα να δείξω την ανεπάρκειά σας και την αδιαφορία σας για την εφαρμογή του νόμου, εξυπηρετώντας διάφορες σκοπιμότητες. Από τη στιγμή όμως που την υπέβαλα ισχύει".

Απευθύνει δε το εξής ερώτημα: "Ποιος από σας τα "λαμπρά παλικάρια" θα έχει το σθένος, να επιβάλλει στον Δήμαρχο που είναι σε αργία, να παραδώσει τα κλειδιά του ιδιαίτερου γραφείου του και να μην προσέρχεται στο Δήμο, όπως το κάνει ανελλιπώς μέχρι σήμερα σαν να είναι ιδιωτικό του μαγαζί; Δεν νομίζετε ότι έχετε ευθύνη για αυτό που συμβαίνει; Αλήθεια, μήπως γι' αυτό το λόγο δεν συγκάλεσε ο κ. Σκεμπές και το Δημοτικό Συμβούλιο;"

Στην απαντητική επιστολή του ο κ. Σπύρου αναφέρει: "Αν διαβάσατε προσεκτικά τον ΚΔΚ στο άρθρο 89 παράγραφο 2 θα διαπιστώσετε ότι μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου σε αργία το μόνο κυρίαρχο όργανο που αναγνωρίζει ο νόμος είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.

Για το λόγο αυτό ο νόμος ορίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται άμεσα και το αργότερο σε πέντε μέρες και ορίζει με απόφασή του ποιος θα ασκεί τα καθήκοντα του Δημάρχου. Ο κ. Σκεμπές Ιωάννης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώτος σε σταυρούς προτίμησης του επιτυχόντος συνδυασμού, δεν συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο ως όφειλε, εξυπηρετώντας δεν γνωρίζω ποια σκοπιμότητα, παρ' ότι προσεκλήθη προς τούτο τόσο από την περιφέρεια όσο και από εμένα εγγράφως. Κατά την προφορική συζήτηση που είχα μαζί του διαπίστωσα ότι δεν είχε πειστεί για την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου λέγοντάς μου "ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση".

Κύριοι του Δήμου δεν έχετε αντιληφθεί ακόμη ότι οι νόμοι εφαρμόζονται όπως ορίζει ο νομοθέτης και όχι όπως βολεύει κάθε έναν από εμάς.

Μετά τη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου από την 20/10/2010 που ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία ο δήμος είναι ακέφαλος και δεν τον εκπροσωπεί κανένας, ούτε βεβαίως και ο αντιδήμαρχος κ. Δαλιάνης Δημήτριος, ο οποίος κακώς υπογράφει σαν αναπληρωτής του δημάρχου. Τα καθήκοντα του δημάρχου έπρεπε να τα ασκήσει ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης του επιτυχόντος συνδυασμού κ. Σκεμπές και αν δεν τα ασκήσει αυτός ένας άλλος των συμβούλων του επιτυχόντος συνδυασμού καταθέτοντας σχετική θετική δήλωση στο γενικό πρωτόκολλο του δήμου.

Επί τριήμερο, κανένας των συμβούλων του επιτυχόντος συνδυασμού, δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση και το καθήκον να υποβάλλει τη σχετική δήλωση και να αναλάβει να ασκήσει τα καθήκοντα του δημάρχου. Η αδιαφορία αυτή τεκμηριώνει εκ των πραγμάτων άρνηση.

Πουθενά ο νόμος δεν προβλέπει ότι κάποιος πρέπει να αρνηθεί εγγράφως ότι δεν αναλαμβάνει να ασκήσει τα καθήκοντα του δημάρχου, η αδιαφορία αυτή είναι αρκετή.

Επί πλέον πουθενά δεν προβλέπεται να προσκληθεί, όπως ο κ. Σκεμπές, από κάποιον με ποια εξουσιοδότηση και εκπροσωπώντας ποιον το έκανε.

Ο νόμος προβλέπει ότι ο έχων το δικαίωμα, αναλαμβάνει μόνος του την πρωτοβουλία άνευ προσκλήσεως. Και ειδικά όταν ο νόμος δεν αναγνωρίζει σε κανέναν αυτό το δικαίωμα παρά μόνο στο κυρίαρχο όργανο του δήμου που σε αυτή την περίπτωση είναι το δημοτικός συμβούλιο".

Σχετικά θέματα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.