Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ουρανία Παπανδρέου: "Προς το σωστό δρόμο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση"

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010, 12:45
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Στο πρόβλημα που έχει προκύψει στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων» η βουλευτής Εύβοιας του ΛΑΟΣ κα Ουρανία Παπαδάκη-Παπανδρέου.

Πιο αναλυτικά, επεσήμανε τα εξής: "Εδώ είναι δύο πάρα πολύ βασικοί κοινωνικοί παράμετροι. Είναι οι περίπου έξι χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτό το Πρόγραμμα από τη μία πλευρά, αλλά είναι όμως και οι χιλιάδες των ανθρώπων, των υπερηλίκων, των κατάκοιτων, των παραπληγικών, των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση που δεν έχουν κανέναν να τα φροντίσει. Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που περιμένουν την καθημερινή φροντίδα από αυτούς τους ανθρώπους.

Και τι συμβαίνει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή; Οοι άνθρωποι αυτοί στις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε ένα μήνα πλέον, παύουν να έχουν δυνατότητες εργασίας. Πληροφορηθήκαμε, απ ό,τι τουλάχιστον οι ίδιοι λένε και έχουν ενημερώσει και το Υπουργείο, ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσληφθεί --με τον ΑΣΕΠ, είναι άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι δεν μπήκαν ούτε ουρανοκατέβατοι, ούτε ρουσφετολογικά, προσελήφθησαν νομίμως με τον ΑΣΕΠ.

Επειδή λοιπόν, τώρα αλλάζουν εργοδότη βρίσκονται ξεκρέμαστοι. Από 1 Ιανουαρίου του 2011, οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι προσέφεραν επί έξι, οκτώ, δέκα, δώδεκα χρόνια υπηρεσίες ανθρωπιάς και υπηρεσίες μέσα από την ψυχή τους και υπηρεσίες πάνω από τις δυνάμεις τους, βρίσκονται εκτός εργασίας και από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να βοηθηθούν, δεν έχουν την ανάλογη βοήθεια.

Νομίζω ότι το θέμα πλέον είναι σωστή πολιτική κυβερνητική απόφαση και μόνον κυβερνητική απόφαση.

Εμείς, έχουμε ήδη θετικά τοποθετηθεί και επί της αρχής στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί πιστεύουμε ότι υπηρετεί βασικά, πάνω απ' όλα και πέρα απ' όλα τον άρρωστο και το φάρμακο υπηρετεί την υγεία. Αλλά και από την άλλη πλευρά δίδεται η δυνατότητα, εφόσον πραγματικά λειτουργήσει σωστά - εκεί είναι οι κάποιοι ενδοιασμοί μας, εάν πάντως λειτουργήσει σωστά αυτό το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - να πατάξει σίγουρα και την πολυφαρμακία και την κατασπατάληση του φαρμάκου, να δώσει διαφάνεια και έτσι να βοηθήσει οπωσδήποτε την κατασπατάληση στα ταμεία υγείας.

Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να το επισημάνω είναι ότι θέλουμε αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και στα ιατρεία και στα φαρμακεία, γιατί έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια στη διακίνηση του φαρμάκου, στη διακίνηση των συνταγών, στη διακίνηση των παρακλινικών εξετάσεων.

Γιατί είναι γεγονός ότι γράφονται συνταγές που δεν εκτελούνται, γράφονται παρακλινικές εξετάσεις από μία απλή αιματολογική μέχρι ειδική αγγειογραφία του εγκεφάλου, πανάκριβες εξετάσεις οι οποίες ποτέ δεν πραγματοποιούνται και όμως πληρώνονται από τα ταμεία.

Θα ήθελα να πω τα πολλά θετικά που έχει, γιατί για εμάς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με όλες τις αδυναμίες που σίγουρα έχει κάθε τι καινούργιο που ξεκινά και που εγώ πιστεύω ότι στην πορεία και με τη δικιά μας την πίεση γιατί εμείς είμαστε εδώ για να πιέζουμε και να διορθώνουμε όσο μπορούμε όλα αυτά τα πράγματα θα διορθωθούν. Νομίζω ότι θα βοηθήσει να συμμορφωθούν και οι ασθενείς, διότι αν παρακολουθήσει κανείς τις στατιστικές θα δει ότι μόνο το 22% των συνταγών εκτελείται. Είναι φοβερό αυτό το νούμερο. Δηλαδή, γράφονται συνταγές, πληρώνονται από τα ταμεία, αλλά αυτά τα φάρμακα δεν τα παίρνει κανείς.

Νομίζω, λοιπόν, ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι προς τον σωστό δρόμο. Εμείς και τα άρθρα θα τα ψηφίσουμε, με όλες τις διορθωτικές μας παρεμβάσεις και με όλες τις προσπάθειες που κάναμε".

Σχετικό θέμα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.