Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Νικόλαος Μανώλης: "Η δυσαρμονία στις προεκλογικές υποσχέσεις και στις μετεκλογικές πρακτικές από τους κυριότερους λόγους κρίσης του πολιτικού συστήματος"

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010, 11:03
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Ο δήμαρχος Μαρμαρίου κ. Μανώλης Νίκος έτυχε της εμπιστοσύνης των πολιτών σε τρεις εκλογικές διαδικασίες. Από τους δημότες του νέου διευρυμένου δήμου Καρύστου ζητά για μία ακόμα φορά να τον τιμήσουν και να τον εμπιστευθούν στο νέο εγχείρημα του "Καλλικράτη", το οποίο για να πετύχει, όπως ο ίδιος αναφέρει, "χρειάζεται ενότητα και όχι τοπικούς διαχωρισμούς".

Στις εκλογές του Νοεμβρίου δηλώνει "παρών" και δεσμεύεται ότι θα λειτουργήσει με γνώμονα την ισονομία, την ισοπολιτεία, την ισόρροπη ανάπτυξη και τη διάχυση ίσων ευκαιριών.

Πιστεύει, ότι "η δυσαρμονία ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και στις μετεκλογικές πρακτικές είναι από τους κυριότερους λόγους κρίσης του πολιτικού συστήματος" και προσθέτει: "δεν είμαι διατεθειμένος να τάξω τα πάντα στους πάντες και να πω ότι λεφτά υπάρχουν. Επεξεργάζομαι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσω σύντομα".

Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη η πείρα, η αποφασιστικότητα και οι γνώσεις των τοπικών προβλημάτων είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι, καθώς και να είναι απαλλαγμένοι από στερεότυπα και προκαταλήψεις, εκτιμώντας, ότι σε μία περίοδο που βιώνουμε την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, το χρίσμα έρχεται να αποδυναμώσει την όποια υποψηφιότητα.

Όσο για το λόγο που τον οδήγησε να πάρει την απόφαση να διεκδικήσει το νέο δήμο είναι το ότι "δεν πρέπει να γίνει η τοπική αυτοδιοίκηση σανίδα σωτηρίας για τη διάσωση του καταρρέοντος συστήματος εξουσίας".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο κ. Μανώλης δίνει απαντήσεις σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές τους και πως θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στην ανάπτυξη.

Βασικό ζήτημα εξακολουθούν να είναι οι πόροι. Σχετικά με αυτό απαντά πως "μία σημαντική πηγή εσόδων είναι τα "Αιολικά Πάρκα" της περιοχής", ενώ βάρος θα δοθεί και "στην εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων όπως πλάκες Καρύστου, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και στο τουριστικό προϊόν".

Σε ό, τι τώρα αφορά την οικονομική κατάσταση των δήμων που συνενώνονται δηλώνει πως τα δημόσια οικονομικά των δήμων Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. "Πρόβλημα υπάρχει και κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται με την ακέφαλη Κοινότητα Καφηρέως. Σε κάθε περίπτωση θα ζητήσω οικονομικό έλεγχο για όλες τις διοικητικές μονάδες εφόσον εκλεγώ και πριν αναλάβω".

Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σχεδίου "Καλλικράτης";

Οι υποψήφιοι πρέπει να συνδυάζουν πείρα, αποφασιστικότητα και γνώσεις των τοπικών προβλημάτων. Ακόμη πρέπει να αγαπάνε την αυτοδιοίκηση και τα κοινά απαλλαγμένοι από στερεότυπα, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

Τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;

Σε μία περίοδο όπου η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι εμφανέστερη όσο ποτέ, πιστεύω ότι το χρίσμα αποδυναμώνει μία υποψηφιότητα. Δεν θα γίνει η τοπική αυτοδιοίκηση σανίδα σωτηρίας για την διάσωση του καταρρέοντος συστήματος εξουσίας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δήλωσα ότι διεκδικώ το νέο Δήμο Καρύστου ως ανεξάρτητος.

Σε περίπτωση που έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;

Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις είναι φαινόμενο των καιρών. Πως το σχολιάζετε;

Οι ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις είναι βασικό χαρακτηριστικό επιτυχίας μίας τοπικής αρχής. Εδώ και 12 χρόνια ως Δήμαρχος Μαρμαρίου ποτέ δεν έβαλα διαχωριστικές γραμμές στους συνδημότες μου. Πιστεύω στη σύνθεση απόψεων, όχι στις κομματικές περιχαρακώσεις.

Δήμαρχος Μαρμαρίου εδώ και 12 χρόνια. Ποιός είναι ο απολογισμός σας, τι έχετε αποκομίσει από την εμπειρία όλων αυτών των ετών;

Μαζί με τους συνεργάτες μου σχεδιάσαμε, δρομολογήσαμε και ολοκληρώσαμε έργα που πριν μία δεκαετία φάνταζαν ανέφικτα. Ήμουν πάντα παρών και ποτέ δεν διαχώρισα τους πολίτες σε "δικούς μου και ξένους". Αυτός είναι ο κύριος λόγος που με τίμησαν σε 3 διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες δίνοντας μου αυξανόμενα κάθε φορά ποσοστά. Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι για να επιτύχει το Σχέδιο Καλλικράτης (όπως και το προηγούμενο Σχέδιο Καποδίστριας) χρειάζεται ενότητα, όχι τοπικούς διαχωρισμούς. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας ώστε να διευρύνουμε την εσωτερική αγορά και να δώσουμε λύσεις σε καίρια αιτήματα της εποχής όπως ανεργία και ακρίβεια.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν στο δήμο;

Υπέρτατο αγαθό όλων είναι η ανθρώπινη ζωή. Πριν περίπου 3 μήνες είχαμε ένα θλιβερό γεγονός στην Κοινότητα Καφηρέως όπου μία νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα μέλισσας και έλλειψη αγροτικού ιατρείου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι εκσυγχρονισμός ιατρείων και επισκέψεις από αγροτικούς γιατρούς στις απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φτιαχτούν οι απαραίτητες διοικητικές δομές ώστε να εξυπηρετείται άμεσα ο πολίτης. Αξίζει να σημειώσω ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων με ειδίκευση στην δημόσια διοίκηση επεξεργάζεται πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσω σύντομα. Επίσης, θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και γιατί τα πρόστιμα από την Ε.Ε. προβλέπονται ιδιαίτερα "τσουχτερά".

Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος Δήμος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ποιες οι ενέργειές σας για την επίλυσή τους.

Όπως ανέφερα παραπάνω η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους Δημάρχους της περιοχής αποφασίσαμε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες για την δημιουργία ενός σύγχρονου Χ.Υ.Τ.Υ., καθώς και να προχωρήσει η ανακύκλωση. Ένα ακόμη θέμα έχει να κάνει με τα δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού. Στο Δήμο Μαρμαρίου η ανάδοχος εταιρεία, η οποία εγκαταστάθηκε το 2009, παρά τις όποιες κωλυσιεργίες προχωράει την κατασκευή ενός σύγχρονου Βιολογικού και αποχετευτικού δικτύου. Όσον αφορά την περιοχή των Στύρων πρέπει να προχωρήσει το θέμα άμεσα και στην Κάρυστο να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον δίκτυο.

Ποιές οι τρεις πρώτες κινήσεις σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Πρώτον, δημιουργία ευέλικτων διοικητικών υπηρεσιών οι οποίες θα εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη. Δεύτερον, επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία για πλήρη στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών της περιοχής όπως η ΔΟΥ Καρύστου. Τρίτον, βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών καθαριότητας.

Πως μπορεί να παρέμβει ο Δήμος στο πρόβλημα της αστυνόμευσης;

Διαρκώς στέλνω αναφορές στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση του Α.Τ. Καρύστου. Δυστυχώς, οι προσπάθειες μου δεν έχουν τελεσφορήσει. Μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε σε σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας η οποία θα λειτουργεί επικουρικά προς αυτή την κατεύθυνση και θα ενταθούν οι πιέσεις για αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού στο Α.Τ. Καρύστου.

Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία, διαδίκτυο στις υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

Οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο θα είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους μας για την δημιουργία των νέων διοικητικών δομών του Δήμου Καρύστου. Σε συνεργασία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας» θα εκμεταλλευτούμε όλα τα υπάρχοντα προγράμματα για να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η έδρα του δήμου έχει την απαιτούμενη υποδομή να γίνει το νέο διοικητικό κέντρο;

Αν και το Δημοτικό Μέγαρο είναι σχετικά μικρό είναι αρκετά καλό για να στεγάσουμε τις νέες υπηρεσίες του Δήμου. Βέβαια, θα προτιμούσαμε ένα μεγαλύτερο και πιο εύχρηστο κτήριο, αλλά αυτό θα το εξετάσουμε σε βάθος χρόνου. Το 1998 όταν ανέλαβα Δήμαρχος Μαρμαρίου ψάχναμε κτήριο για να στεγάσουμε τον νεοσύστατο τότε Δήμο. Συγκρίνοντας το τότε με το σήμερα η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη τώρα.

Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό των δήμων που συνενώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου δήμου;

Σίγουρα θα προτιμούσα να είχαμε περισσότερο προσωπικό ιδιαίτερα για τις ανάγκες καθαριότητας. Αλλά σε πρώτη φάση θα πορευτούμε με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν οι Δήμοι.

Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση των δήμων που συνενώνονται; Γνωρίζετε εάν υπάρχει έλλειμμα και σε τι ποσό ανέρχεται;

Όσον αφορά τους Δήμους Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων τα δημόσια οικονομικά είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Πρόβλημα υπάρχει και κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται με την ακέφαλη Κοινότητα Καφηρέως. Σε κάθε περίπτωση θα ζητήσω οικονομικό έλεγχο για όλες τις διοικητικές μονάδες εφόσον εκλεγώ και πριν αναλάβω.

Η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου;

Μία σημαντική πηγή εσόδων είναι τα "Αιολικά Πάρκα" της περιοχής. Βάρος θα δοθεί στην εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων όπως πλάκες Καρύστου, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και στο τουριστικό προϊόν. Προχωράμε άμεσα στη δημιουργία Οργανισμού Προώθησης Τουρισμού & Εμπορίου ο οποίος θα διαφημίζει και θα προωθεί παραδοσιακά προϊόντα και θα αναβαθμίσει την τουριστική καμπάνια της περιοχής. Προκειμένου να δημιουργήσουμε έσοδα για τον Δήμο πρέπει να επενδύσουμε σε ένα στρατηγικό marketing ώστε να αυξηθεί η ζήτηση των προϊόντων μας και οι επισκεψιμότητα της περιοχής. Επίσης, θα ανατεθεί σε ομάδα επιστημόνων η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου "Business Plan" για τον Δήμο ώστε να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης που θα δώσει και σημαντικά έσοδα.

Υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλλει ο δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα και κατά την γνώμη μου η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να πρωτοπορήσει στη μάχη κατά της ανεργίας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω είναι η σύσταση Γραφείου Διασύνδεσης και η ηλεκτρονική υποστήριξη του εντός του Δημαρχείου ώστε να τονώσει την προσφορά και ζήτηση εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πως θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο και οι υπόλοιπες υποδομές ώστε να δημιουργήσουμε οικονομία κλίμακας και να αυξηθεί το ΑΕΠ της περιοχής. Για παράδειγμα, η δημιουργία ενός σύγχρονου δρόμου στον Καβοντόρο θα ευνοήσει όχι μόνο τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και την Κάρυστο. Θα είναι ευκολότερο να πάει κάποιος για τις αγορές του στην Κάρυστο ή στο Μαρμάρι ή στα Στύρα κτλ. Φέρνοντας εγγύτερα την Περιφέρεια στο Κέντρο ευνοούνται και οι δύο. Επίσης, φτιάχνοντας τις απαραίτητες υποδομές αυξάνεται η αξία γης της περιοχής και γίνεται ελκυστικότερη για κατοικίες ή ακόμη και για επενδύσεις. Είναι σημαντικό να δώσουμε βάρος στην αειφόρο ανάπτυξη και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, γιατί αποτελούν ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Βέβαια, έχω τονίσει ότι η δημιουργία αιολικών ή ηλιακών πάρκων προϋποθέτει πρώτιστα χωροταξικό σχεδιασμό και ενοικίαση των εκτάσεων των εν δυνάμει μονάδων. Επίσης, η δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας για την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας είναι ένας από τους στόχους μας. Θα παράγει σημαντική γνώση, θα προσφέρει εργασία σε πολλούς νέους ανθρώπους και θα τονώσει την επισκεψιμότητα της περιοχής ιδιαίτερα σε περιόδους χαμηλού τουριστικού ενδιαφέροντος όπως τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, η γεωγραφική θέση της Νότιας Καρυστίας, οι παρθένες παραλίες και το Φαράγγι Δημοσάρη δημιουργούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό της περιοχής.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου Καρύστου, τα οποία θα εκμεταλλευτείτε;

Όπως ανέφερα προηγουμένως συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής αποτελεί το γεγονός ότι είμαστε πολύ κοντά στην Αθήνα. Οπότε θα εκμεταλλευτούμε αυτό το γεγονός ώστε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, να δώσουμε ώθηση στην οικοδομική ανάπτυξη και να αυξήσουμε την ζήτηση για τα τοπικά προϊόντα.

Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει μείνει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια. Τι προτίθεστε να πράξετε στο δήμο Καρύστου, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.

Παίρνοντας μέρος σε κάποια τουριστική έκθεση ως νέος Δήμος Καρύστου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με πριν, γιατί τώρα έχεις περισσότερα πράγματα να δείξεις, περισσότερες υπηρεσίες να προσφέρεις και μικρότερο κόστος. Είναι σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού για την διοργάνωση fam trip και για συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις στο εξωτερικό. Επίσης, η δημιουργία ενός ενιαίου portal είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η αξιοποίηση του Φαραγγιού Δημοσάρη είναι στις προτεραιότητες μας, καθώς και η σωστή και όχι άναρχη αξιοποίηση των παραλιών της περιοχής.

Με ποιό τρόπο θα εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της έδρας του νέου δήμου με τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα;

Ως Δήμαρχος Μαρμαρίου ακολούθησα τέσσερις αρχές: Ισονομία, Ισοπολιτεία, Ισόρροπη ανάπτυξη, Διάχυση ίσων ευκαιριών. Αυτές τις αρχές θα ακολουθήσω και τώρα, γιατί όπως είπα η επιτυχία του εγχειρήματος κρίνεται από την ενότητα και από την δημιουργία οικονομίας κλίμακας στην ευρύτερη περιοχή.

Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη, που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των αξιών, που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα, να σας εμπιστευθεί. Γιατί τώρα να δεχτεί, ότι κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Πώς θα τον πείσετε ότι θέλετε και μπορείτε να υλοποιήσετε το όραμά σας;

Θα τον καλέσω και θα τον προκαλέσω να μελετήσει τα προεκλογικά μου προγράμματα προηγούμενων αναμετρήσεων. Θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που υποσχέθηκα έγιναν πράξη. Η δυσαρμονία ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και στις μετεκλογικές πρακτικές είναι από τους κυριότερους λόγους κρίσης του πολιτικού συστήματος. Δεν είμαι διατεθειμένος να τάξω τα πάντα στους πάντες και να πω ότι λεφτά υπάρχουν. Επεξεργάζομαι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσω σύντομα.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.