Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η Χαλκίδα πρωτοποριακό κέντρο εκπαίδευσης μέσω της Εστίας Γνώσης

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010, 14:53
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Η Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας κάνει γνωστό ότι, στα πλαίσια της προώθησης της επιστήμης και της γνώσης, συνεχίζει τις επιστημονικές και διδακτικές της δραστηριότητες και για το σχολικό έτος 2010-2011.

Οι δραστηριότητες αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με το χώρο, των Μαθηματικών, της Αστροφυσικής- Αστρονομίας και της Πληροφορικής. Παράλληλα οι επισκέπτες της Εστίας θα έχουν τη δυνατότητα, καιρού επιτρέποντος, να πραγματοποιήσουν παρατήρηση του Ήλιου με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και κατάλληλων προστατευτικών φίλτρων.

Έτσι, οι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα, παράλληλα με το διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των μαθηματικών εννοιών και εννοιών της Πληροφορικής, να γνωρίσουν και ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των εννοιών και των νόμων που διέπουν το Σύμπαν σε συνδυασμό και με την αστρονομική παρατήρηση.

Επιπλέον, κατά το τρέχον σχολικό έτος εισάγεται, στα πλαίσια των ερευνητικών δραστηριοτήτων της, ένα καινοτόμο πρόγραμμα που αφορά μεταξύ άλλων θέματα όπως:

Παρατηρώντας και ανακαλύπτοντας τους νόμους του ουρανού

  • Το «παράξενο» μαθηματικό Σύμπαν
  • Διασχίζοντας τη χώρα που δεν είχε συντεταγμένες
  • Από τη χώρα της πραγματικότητας στη χώρα της προοπτικής
  • Ο δρόμος προς το σημείο φυγής

Παράλληλα συνεχίζεται και το πρόγραμμα «ΤηλΕστία» το οποίο εγκαινιάσθηκε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας που για πρώτη φορά λειτουργεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέσω του διαδικτύου, δίνεται η ευκαιρία σε έναν καθηγητή (στην προκειμένη περίπτωση των καθηγητών της Εστίας Γνώσης) και δύο τάξεις που απέχουν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα να κάνουν ταυτόχρονα μάθημα και να λειτουργούν σα να βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο. Για τις ανάγκες του όλου εγχειρήματος μια αίθουσα της Εστίας Γνώσης στο «Κόκκινο Σπίτι», έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε τηλεοπτικό Studio όπου λειτουργούν 7 κάμερες.

Ταυτόχρονα ένα άλλο κινητό συνεργείο της Εστίας Γνώσης επισκέπτεται το απομακρυσμένο σχολείο που πρόκειται να συμμετάσχει στο μάθημα και χρησιμοποιώντας αντίστοιχα υλικοτεχνικά μέσα επιτυγχάνεται η αμφίδρομη επικοινωνία.

Στόχος της Εστίας Γνώσης είναι πολύ σύντομα το σύστημα αυτό να αναπτυχθεί σε τέτοιο σημείο ώστε καθημερινά μέχρι και 8 Σχολεία, από όλο τον κόσμο, να επικοινωνούν αμφίδρομα με το «Κόκκινο Σπίτι» καθιστώντας έτσι την Χαλκίδα σε πρωτοποριακό κέντρο εκπαίδευσης και ανταλλαγής απόψεων και επιστημονικών ιδεών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω του αυξημένου αριθμού των σχολείων που επισκέπτονται την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας, παρακαλούνται τα σχολεία που ενδιαφέρονται να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή.

Έναρξη: Δευτέρα 4 Οκτωβρίου


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.