Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αντιδράσεις κατοίκων Αχλαδερής στα σχέδια για αιολικά πάρκα

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010, 10:18




-
- - -


Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Αχλαδερής, αλλά και στους γύρω οικισμούς η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων στους ορεινούς όγκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Εξωραϊστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κορασίδας: "αν υλοποιηθούν ο σχεδιασμός και οι άδειες που ήδη υπάρχουν, η περιοχή θα περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες και η βλάβη του τοπίου θα είναι ανεπανόρθωτη.

Επίσης η γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης των 150KV προβλέπει υποσταθμό κοντά στην περιοχή του ΧΑΔΑ Αχλαδερής όπου θα συγκεντρώνεται το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από τα αιολικά πάρκα Αχλαδερής και Οχθωνιάς και από εκεί με πυλώνες θα οδεύει προς Κάλαμο και Πετριές δια μέσου της κορυφογραμμής μέσα από τον οικισμό της Αχλαδερής, όπου υπάρχουν κατοικίες, κτηνοτροφικές, μελισσοκομικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει το σημερινό τοπίο διαταράσσοντας όλο το οικοσύστημα, θα βάλλει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και οικιστών και θα υποβαθμίσει όλη την περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσει την ήπια τουριστική - οικιστική ανάπτυξη και προοπτική που υπάρχει σήμερα.

Επίσης, επειδή η διάβρωση της παραλίας της Κορασίδας και του δρόμου είναι σε οριακό σημείο ο σύλλογος μας προσκάλεσε ειδικούς ερευνητές να μελετήσουν το φαινόμενο και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, ώστε οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι τεκμηριωμένες σε γνώσει των πολιτών".

Ο Σύλλογος με δεδομένα τα θέματα που προκύπτουν και τα ερωτήματα διοργανώνει ημερίδα για την ενημέρωση των κατοίκων, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στην παραλία της Κορασίδας.

Θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

  • Διάβρωση της παραλίας Κορασίδας (αποτελέσματα αυτοψίας) με εισηγητές τους κκ. Αναγνώστου Χρήστο, Γεωλόγος, Δ/ντης Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε), Γρεμμενά Αντώνη, Πτυχιούχος Επιστημών της Θάλασσας. (Οργανισμός Ρυθμιστικού Αθήνας), Βαλαή Γεώργιο, Πτυχιούχος Επιστημών της Θάλασσας. (Νομαρχία Εύβοιας)
  • Μύθος και πραγματικότητα για τις Α.Π.Ε. Επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής μας από την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων, Δικτύων Μεταφοράς κ.λ.π. Εισηγητής θα είναι ο κ. Χριστοφορίδης Γιώργος, Δικηγόρος στο Σ.τ.Ε., Νομικός σύμβουλος στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.