Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Γιώργος Βλαχογιώργος: "Παρά την συνένωση ο τόπος είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε"

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010, 11:29




-
- - -


Το "Ρεύμα Ευρίπου" φιλοδοξεί να παρασύρει τα κακώς κείμενα και να έρθει σε ρήξη με την καθεστηκυία τάξη στο διευρυμένο Δήμο Χαλκίδας, όπως ήδη έχει επισημανθεί.

Επικεφαλής του εγχειρήματος, υποψήφιος δήμαρχος είναι ο κ. Βλαχογιώργος Γιώργος, ο οποίος χωρίς να κρύβει την κομματική ταυτότητα του ΣΥΝ, δηλώνει πως απευθύνονται σε ευρύτερους προοδευτικούς χώρους, κινηματικές οργανώσεις και φορείς, επιδιώκοντας δημοκρατικές συνεργασίες, που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν πολιτικό ρήγμα στις δυνάμεις του μνημονίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" τόνισε, άλλωστε, ότι η αυτονομία από τα κόμματα εξασφαλίζεται από την απουσία του χρίσματος, κάτι που στην παρούσα φάση τους αντιπροσωπεύει. Εκτίμηση του κ. Βλαχογιώργου είναι πως στις επικείμενες εκλογές τα χρίσματα θα απομακρύνουν τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό για μία ακόμα φορά κάνει σαφές, ότι αποκλείουν "τη συνεργασία με οιονδήποτε υποψήφιο που προέρχεται από τα κόμματα του δικομματισμού, με ή χωρίς χρίσμα".

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας κ. Βλαχογιώργος Γιώργος αναφέρεται στις προτεραιότητες που θα θέσουν σε περίπτωση που εκλεγούν, μιλά για το πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της καθημερινότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επισημαίνει ότι στο πρόγραμμά τους υπάρχει μέριμνα για κάθε τέως Δήμο, "μάλιστα τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα αφορούν τους δήμους Ληλαντίου, Ν. Αρτάκης, και Ανθηδώνος με την προγραμματισμένη παράκαμψη των κέντρων τους".

Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σχεδίου "Καλλικράτης".

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά κατά την γνώμη μας είναι η αυτονομία από τα κόμματα, που εξασφαλίζεται από την απουσία χρίσματος. Είναι άλλο πράγμα η στήριξη από κάποιο κόμμα μιας υποψηφιότητας που προέκυψε από διαδικασίες βάσης και άλλο η χρήση υποψηφίου όπως συμβαίνει με τις υποψηφιότητές π.χ. των κ.κ. Παγώνη και Ζεμπίλη. Επίσης να είναι δεδομένη η ανεξαρτησία του υποψηφίου από τοπικά οικονομικά και άλλα συμφέροντα, όπως και να έχει αποδείξει στον κοινωνικό και επαγγελματικό βίο τις όποιες ικανότητές του.

Τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;

Είναι δυνατόν σε μερικές περιπτώσεις, όπως στις επικείμενες εκλογές, τα χρίσματα να απομακρύνουν τους πολίτες αντί να τους ελκύουν.

Σε περίπτωση που έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;

Πέραν της ευχής και της ελπίδας να συμμετέχουμε στον δεύτερο γύρο, έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι από τώρα αποκλείουμε την συνεργασία με οιονδήποτε υποψήφιο που προέρχεται από τα κόμματα του δικομματισμού, με ή χωρίς χρίσμα.

Χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η συνεχής αναφορά σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις. Πως το σχολιάζετε;

Κατά την άποψή μας ανεξάρτητες είναι όλες οι αυτοδιοικητικές κινήσεις που προέκυψαν από διεργασίες μέσα στην κοινωνία και έξω από κομματικά γραφεία. Σας υπενθυμίζω ότι η δικιά μας κίνηση προέκυψε μετά από πλατιά σύσκεψη στο εργατικό κέντρο, όπου αποφασίστηκε και ο επικεφαλής να είναι ο συνομιλητής σας.

Τα φαινόμενα διάσπασης στο χώρο από τον οποίο προέρχεστε πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν την πορεία σας και θα δημιουργήσουν προβλήματα;

Θα ήταν ανόητο εκ μέρους μας να λέγαμε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι άνευ σημασίας, ωστόσο ευελπιστούμε ότι η παρουσία τόσο η δική μου αλλά και των συνεργατών μου που πλαισιώνουν τον συνδυασμό, στα κοινά του τόπου μας εντέλει θα πείσουν τους συμπολίτες μας να μας στηρίξουν.

Πως κρίνετε το έργο των δημοτικών αρχών στους δήμους που θα απαρτίσουν το νέο δήμο;

Έχω ήδη εκφράσει την άποψη ότι με την φωτεινή εξαίρεση του Τάσου Πρατσώλη στην Ν. Αρτάκη οι υπόλοιποι έλαμψαν δια της απουσίας τους και σε ορισμένες περιπτώσεις έκαναν και ζημιές όπως στην περίπτωση της ΔΕΥΑΧ στην Χαλκίδα.

Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος Δήμος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ποιες οι ενέργειές σας για την επίλυσή τους.

Είναι η βιομηχανική ρύπανση λόγω του Τσιμεντάδικου στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, η μόλυνση στην περιοχή της Αυλίδας και κυρίως στην περιοχή των ναυπηγείων και των εκβολών του Ασωπού. Το πρόβλημα της διευθέτησης του Λήλαντα ποταμού, στο Ληλάντιο, όπως και η μόλυνση από παράνομες δραστηριότητες καθόλη την πορεία του. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων υπάρχει επαρκής νομοθεσία που απλώς μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί από τους κρατούντες λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, να είστε βεβαία ότι εμείς την έχουμε.

Ποιές οι τρεις πρώτες κινήσεις σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας

Ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας, ενθάρρυνση της χρήσης των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς (ΜΜΜ) με την βελτίωση της λειτουργίας τους με σύγχρονη αποθάρρυνση χρήσης του ΙΧ, αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Πως μπορεί να παρέμβει η Δήμος στο πρόβλημα της αστυνόμευσης;

Με την αύξηση της δύναμης της Δημοτικής Αστυνομίας και με την συνεργασία με την συμβατική αστυνομία πάντα βέβαια με τον απαιτούμενο σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.

Στο δήμο της Χαλκίδας το Κυκλοφοριακό και η αστική συγκοινωνία, αποτελούν δύο μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες. Με ποιο τρόπο θα τα αντιμετωπίσετε;

Νομίζω σε μεγάλο βαθμό έχω απαντήσει μιλώντας για ενθάρρυνση των ΜΜΜ και αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ. Θα μπορούσα να εξειδικεύσω λέγοντας ότι πρέπει να πυκνώσουν τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας με την δημιουργία και νέων δημοτικών γραμμών όπως και ο εμπλουτισμός του στόλου των οχημάτων με νέα και σύγχρονα αυτοκίνητα. Ακόμη πρέπει να εξετάσουμε την δημιουργία ελαφρού τραμ όπως και την αξιοποίηση της θαλάσσιας οδού. Τέλος είναι απαραίτητη η πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου όλων των τέως Δήμων που απαρτίζουν τον νέο δήμο Χαλκιδέων, καθώς και η παράκαμψη του Βασιλικού, της Δροσιάς και της Ν. Αρτάκης.

Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία, διαδίκτυο στις υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

Είναι στο πρόγραμμά μας να διαθέσουμε σε όλη την περιφέρεια του νέου Δήμου Χαλκιδέων δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο και φυσικά άμεση σύνδεση των πολιτών με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η έδρα του δήμου έχει την απαιτούμενη υποδομή να γίνει το νέο διοικητικό κέντρο;

Εάν εννοείται το υπάρχον Δημαρχείο της Χαλκίδας απαντούμε όχι. Πρέπει να αξιοποιηθούν τα Δημαρχεία των Δήμων που συνενώνονται, γεγονός που θα βοηθήσει και στην αποκέντρωση.

Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό των δήμων που συνενώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου δήμου;

Οπωσδήποτε δεν επαρκεί, και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όλοι οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» αν μάλιστα συνυπολογίσουμε το ασφυκτικό πλαίσιο που καλούνται να λειτουργήσουν οι δήμοι υπό το μνημόνιο και το ΔΝΤ.

Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση των δήμων που συνενώνονται; Γνωρίζετε εάν υπάρχει έλλειμμα και σε τι ποσό ανέρχεται; Τι θα γίνει με τα χρέη δήμων προς το δήμο Χαλκιδέων.

Εκτός από τον Δήμο της Ν. Αρτάκης η οικονομική κατάσταση των άλλων Δήμων δεν είναι καλή. Τα ακριβή ελλείμματά τους δεν είναι αυτή την στιγμή γνωστά ούτε και στους ήδη διοικούντες. Τα πράγματα είναι δυσκολότερα αν αναλογιστούμε την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΧ. Σημαντικά χρέη των συνενούμενων Δήμων είναι προς τον Δήμο Χαλκιδέων, οπότε λογική είναι η παραγραφή τους αφού δεν γίνεται να χρωστάς στον εαυτό σου.

Η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου;

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της εξεύρεσης πόρων θα είναι το μεγαλύτερο που θα απασχολήσει όλους τους νέους δήμους, αφού με ευθύνη της κυβέρνησης γίνεται μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), με σύγχρονή περικοπή πόρων. Σίγουρα δεν είναι δυνατός ο διπλασιασμός των Δημοτικών Τελών όπως πρότεινε ανεύθυνα προς την ΚΕΔΚΕ ο κ Ραγκούσης. Μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε επιπλέον πόρους από ένα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο των συνενούμενων δήμων, αλλά και από την αξιοποίηση των ακτών του νέου δήμου υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου, εκτός του λιμανιού της Χαλκίδας, θα περιέλθουν στον δήμο. Αυτό το τελευταίο είναι μέσα στο πρόγραμμά μας.

Υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλλει ο δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;

Υπάρχουν κάποιες δυνατότητες δυστυχώς περιορισμένες, αφού όλες οι θέσεις εργασίας εγκρίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών. Η μόνη δυνατότητα είναι μέσα από την δημιουργία μη ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων.

Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πως θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς;

Αν περιοριστούμε στον Δήμο, γιατί αναφέρετε και την Εύβοια, η Χαλκίδα μπορεί να γίνει εναλλακτική λύση κύριας κατοικίας για πολλούς κατοίκους της Αττικής. Πρέπει όμως να προσφέρουμε υψηλή ποιότητα διαβίωσης και όχι το μοντέλο της οικιστικής ανάπτυξης του κέντρου της Αθήνας, τριτοβάθμιο νοσοκομείο, πραγματικό προαστιακό σιδηρόδρομο και πολιτιστικά ενδιαφέροντα.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου Χαλκίδας, τα οποία θα εκμεταλλευτείτε;

Είναι η γειτνίαση με την κορεσμένη Αθήνα και η προσφορά εναλλακτικής λύσης κύριας κατοικίας, υψηλής ποιότητας όπως προαναφέρθηκε. Η ανάδειξη και προβολή αρχαιολογικών θησαυρών που σήμερα απειλούνται ακόμη και με καταστροφή, αναφέρω χαρακτηριστικά, τον ναό της Αυλιδείου Αρτέμιδος στην Αυλίδα φυσικά που απειλείται από την ασφυκτική γειτνίαση με το τσιμεντάδικο, το λιμάνι της αρχαίας Ανθηδώνας στα Λουκίσσια, τον αρχαιολογικό χώρο στο Λευκαντί και στον λαιμό και τις πηγές της Αρέθουσας στην Χαλκίδα. Επίσης τα πολιτιστικά δρώμενα που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ίδρυση φεστιβάλ σύγχρονης συμφωνικής μουσικής αφιερωμένο στον Ν. Σκαλκώτα, αυτό το τελευταίο μπορεί και πρέπει να είναι διεθνούς ακτινοβολίας και εμβέλειας. Τέλος πραγματικός πλούτος του νέου Δήμου είναι η εκπληκτική διαμόρφωση των ακτών του που πρέπει όμως η διαχείρισή τους όπως προαναφέρθηκε να περιέλθει στον Δήμο αντί του Λιμενικού Ταμείου.

Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει μείνει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια. τι προτίθεστε να πράξετε στο δήμο Χαλκιδέων, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.

Νομίζω ότι αυτή η απάντηση έχει ήδη δοθεί με τις αναφορές στους αρχαιολογικούς θησαυρούς, το φεστιβάλ Σκαλκώτα κλπ.

Με ποιo τρόπο θα εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της έδρας του νέου δήμου με τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα;

Αυτό που ζητάτε είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής. Στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμά μας υπάρχει μέριμνα για κάθε τέως Δήμο, μάλιστα τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα αφορούν τους δήμους Ληλαντίου, Ν. Αρτάκης, και Ανθηδώνος με την προγραμματισμένη παράκαμψη των κέντρων τους.

Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη, που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των αξιών, που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα, να σας εμπιστευθεί. Γιατί τώρα να δεχτεί, ότι κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

Νομίζουμε ότι τον έχουμε ήδη πείσει, εγώ και οι συνεργάτες μου δεν είμαστε «επαγγελματίες» της πολιτικής. Προσερχόμαστε στον πολιτικό στίβο μόνον με διάθεση προσφοράς απέχοντες κάθε είδους διαπλοκής, παρά την συνένωση ο τόπος είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.