Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικό πάρκο στη Νότια Εύβοια

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010, 10:46

-
- - -


Πηγή: Capital.gr

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το θέμα των αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων. Ένα θέμα που αφορά και την Εύβοια καθώς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για ανάλογα μεγάλα έργα.

Μετά το πράσινο φως που δόθηκε στη Ρόκας - Iberdrola στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στον όμιλο Κοπελούζου στις Κυκλάδες και της ΔΕΗ στην Ανδρο με τη διασύνδεση στο Λαύριο, έχει εκδηλωθεί και νέο ενδιαφέρον από την εταιρεία RF Energy, η οποία αναμένει την αδειοδότηση ενός έργου 11 αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια.

Η εταιρεία κατέθεσε τον Αύγουστο αιτήσεις για άδειες παραγωγής 7 αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια, ανεβάζοντας τον πήχη του project στα 501MW. Το project αυτό σχεδιάζεται να συνδεθεί με υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς συνεχούς ρεύματος HVDC στο ΚΥΤ Παλλήνης συνολικής χωρητικότητας 1100MW ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά της ενέργειας και των υπολοίπων παραγωγών που αναπτύσσουν έργα στην περιοχή αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της διασύνδεσης συνολικά.

Η έκταση για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου είναι εξασφαλισμένη με 13.500 στρέμματα γης εκμισθωμένα από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, και η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών δεδομένη καθώς υποστηρίζουν ενθέρμως το έργο που θα οδηγήσει σε πορεία ανάπτυξης μια περιοχή όπως ο Καφηρέας από την οποία απουσιάζουν έργα στήριξης της τοπικής οικονομίας.

Πέραν αυτών έχει ήδη γίνει παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου στο Invest in Greece ώστε να ενταχθεί άμεσα στα έργα που θα υλοποιηθούν με τη διαδικασία του «fast track». Πλέον αφού και το πρόβλημα της φέρουσας ικανότητας τυπικών ανεμογεννητριών στην περιοχή λύθηκε με τη διοικητική αναδιάρθρωση του «Καλλικράτη», τα έργα αυτά δεν αντιμετωπίζουν πλέον κανένα πρόβλημα στην υλοποίηση τους.

Το έργο αυτό, όπως και τα άλλα projects με μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ, αναμένεται να συμβάλουν καταλυτικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ σε ποσοστό 40% έως το 2020.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.