Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Επίσκεψη των Αρτακινών της Μικράς Ασίας στη Νέα Αρτάκη

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010, 13:01
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

-
- - -


Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκαν τον Δήμο της Νέας Αρτάκης 35 άτομα από την Παλιά Αρτάκη Κυζίκου Μικράς Ασίας συνοδευόμενοι από τους εκπροσώπους του Δήμου Erdek.

Ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Πρατσόλης και ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗ.Κ.Ε.Ν.Α. τους υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο όπου έγινε εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων και ευχών.

Ακολούθησε γεύμα, όπου γνώρισαν την παραδοσιακή κουζίνα. Αργά το βράδυ αποχώρησαν ευχόμενοι να ξανασυναντηθούν όλοι μαζί στην Παλιά Αρτάκη (Erdek) και συνέχισαν το ταξίδι τους για την Κρήτη που ήταν πατρίδα των παππούδων τους.

Ημέρα μνήμης για τις χαμένες πατρίδες...

Η 25η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα μνήμης για την εγκατάσταση των Κυζικινών Αρτακινών στη νέα τους πατρίδα, οι οποίοι διωγμένοι και ταλαιπωρημένοι από την Παλαιά Αρτάκη έφθασαν στη Ν. Αρτάκη για ένα νέο ξεκίνημα. Αυτή τη μέρα επέλεξε να γιορτάζει και να υμνεί με εκδηλώσεις κάθε χρόνο ο Δήμος Νέας Αρτάκης.

Φέτος επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο κ. Αγγελος Μαντάς καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιεροψάλτης στο ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης. Το θέμα της ομιλίας ήταν: «Μικρασιάτικος Ελληνισμός και Λογοτεχνία». Ο ομιλητής παρουσίασε εκτενώς το έργο των μεγάλων Μικρασιατών Λογοτεχνών. Στη συνέχεια της εκδήλωσης μέλη από το θεατρικό εργαστήριο διάβασαν λογοτεχνικά κείμενα.

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε να διοργανώνεται κάθε χρόνο αυτή η σπουδαία μέρα για τους Αρτακιανούς και την Αρτάκη, για να μη ξεχνάμε τις χαμένες πατρίδες.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.