Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ακόμα περιμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ οι παραγωγοί σύκων στη Βόρεια Εύβοια

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010, 08:53




-
- - -


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκανδαλίδη, για τις αποζημιώσεις στους καλλιεργητές σύκων στη Βόρεια Εύβοια.

Η παραγωγή σύκου στη περιοχή του Δήμου Ωρεών, στη Βόρεια Εύβοια, είναι η κυρίαρχη καλλιέργεια. Συνολικά, 17.000 στρέμματα καλλιεργούνται με συκιές που δίνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους κατοίκους της περιοχής. Καταρρακτώδης βροχή έπληξε τις καλλιέργειες της περιοχής, την περίοδο που βρισκόντουσαν στην κορύφωση της καρποφορίας τους οι συκιές, με 88 χιλιοστά βροχής μέσα σε λίγες ώρες.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, ενώ αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ πήγε και διαπίστωσε καταστροφή της τάξης του 50-80% ανά περιοχή, δεν έγινε τίποτε στη συνέχεια. "Προκειμένου να εξαχθούν λεπτομερή συμπεράσματα για την έκταση της καταστροφής, πρέπει να εκτιμηθεί το ακριβές ποσοστό της ζημιάς για κάθε αγρότη και στη συνέχεια να υπολογιστεί το τελικό ποσό της αποζημίωσης που θα δοθεί στον καθένα χωριστά. Αυτό σημαίνει, ότι αμέσως μετά την καταστροφή, με τα σύκα να σαπίζουν στο έδαφος, δηλαδή τη ζημιά παρούσα, θα έπρεπε κλιμάκια του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν ανά εκτάριο και ανά στρέμμα το κόστος της ζημιάς. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και εύλογα η ανησυχία και η ανασφάλεια έχουν κορυφωθεί" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μαρκόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • "1. Θα εφαρμοστεί το 20% που ψήφισε η Κυβερνητική πλειοψηφία ή οι αγρότες θα αποζημιωθούν για το 50-80% που διαπίστωσε ο ΕΛΓΑ;
  • 2. Πότε θα πάνε επί τόπου οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ και πως διασφαλίζεται η ορθή τους κρίση τόσες εβδομάδες μετά τη ζημιά;
  • 3. Ποιο τελικά θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ανά κιλό παραγωγής;
  • 4. Ότι αποφασιστεί, θα ισχύει και για τους αγρότες εκτός του τοπικού συνεταιρισμού ή μόνο για τους εντός αυτού;".

Σχετικά θέματα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.