Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη νέα ΜΠΕ της ΑΓΕΤ ζητούν οι φορείς του Αλιβερίου

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008, 16:05
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Η Συντονιστική Επιτροπή μαζικών φορέων ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι, με επιστολή της στο νομάρχη Ευβοίας, κ. Θανάση Μπουραντά, που κοινοποιείται στους επικεφαλής των νομαρχιακών παρατάξεων, ζητά τη σύγκληση Νομαρχιακού Συμβουλίου προκειμένου να επανατοποθετηθεί στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η ΑΓΕΤ. Παρατίθεται στη συνέχεια η επιστολή:

"Όπως γνωρίζετε, μετά τις παρατηρήσεις της τοπικής κοινωνίας και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που έγιναν αποδεκτές από την Ε.Α.Ρ.Θ. του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΑΓΕΤ υπέβαλλε ξανά νέα Μ.Π.Ε. Τώρα λοιπόν βρισκόμαστε στη φάση νέας δημόσιας διαβούλευσης.

Στις 10/05/08, σε μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα, σύσσωμος ο λαός της περιοχής Αλιβερίου διατράνωσε την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη μελέτη. Με ψήφισμά του, το οποίο σας επισυνάπτουμε, προβάλλει τα αιτήματά του.

Στις 14/05/08, το δημοτικό συμβούλιο Ταμυνέων, αποφάσισε να αρνηθεί την καύση του R.D.F. και απαιτεί το κλείσιμο των ανοιχτών υπαίθριων χώρων αποθήκευσης καυσίμων και πρώτων υλών.

Στις 23/05/08, έχει προγραμματιστεί ανάλογη συζήτηση, στην επιτροπή περιβάλλοντος της νομαρχίας. Θα καταθέσουμε σχετικό υπόμνημα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι απαιτείται, πέραν της επιτροπής, η σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και η επανατοποθέτησή του στο θέμα, για τους εξής λόγους:

  • Η στάση της πολυεθνικής εταιρείας είναι προκλητική.
  • Όχι μόνο δεν πήρε υπόψη της τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, αλλά επανέρχεται με δυσμενέστερες για το περιβάλλον τεχνικές λύσεις (καύση στον ασβεστοποιητή) και ανενδοίαστα ομολογεί, πως ήδη έχει κατασκευάσει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και έχει μεταφέρει τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό για την καύση του R.D.F.. Με ποιες άδειες τα πραγματοποιεί όλα αυτά;
  • Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επιβάλλεται να υπερασπιστεί το δικαίωμα των πολιτών να ζουν και να αναπτύσσονται σε υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον. Οι αιρετοί άρχοντες της Εύβοιας πρέπει να ακούσουν τη φωνή των πολιτών, και να συμπαραταχτούν μαζί τους στους αγώνες τους, για να μη γίνει η Ευβοια και το Αλιβέρι ο σκουπιδότοπος της Αττικής.
  • Επτά μήνες τώρα, η ΑΓΕΤ στο Μυλάκι, λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Σας γνωρίζουμε, ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, για την αντίστοιχη περίπτωση της ΑΓΕΤ στο Βόλο, δηλώνει ότι η λειτουργία και κάθε ενέργεια της ΑΓΕΤ, αμφισβητείται ως προς τη νομιμότητά της. Δεν είναι δυνατόν, ούτε πρέπει να επιτραπεί, να μη συμμορφώνεται η εν λόγω εταιρεία με τη νομοθεσία και να προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ζητούμε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

  • Α. Να υιοθετήσει τα αιτήματα του ψηφίσματος των κατοίκων της περιοχής.
  • Β. Να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την απόρριψη της Μ.Π.Ε. της ΑΓΕΤ (R.D.F., τέφρες, λάσπες, ερυθρά ιλύς, κ.λ.π.).
  • Γ. Να θεσπίσει μεθόδους διαχείρισης για όποια υλικά και καύσιμα επιτραπεί η χρήση τους, με εξασφάλιση της υγείας των κατοίκων, της ασφάλειας, και της προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Δ. Να απαγορεύσει, μέχρι να εγκριθούν οι Νέοι Περιβαλλοντικοί Όροι, τη φορτοεκφόρτωση πρώτων υλών και καυσίμων, που αποδεδειγμένα πλέον θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, αλλά και το περιβάλλον της περιοχής. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις να συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και να επιβληθούν αποδεκτές μέθοδοι, που ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία. Να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η βαθύτερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα αιτήματά μας θα τύχουν θετικής αντιμετώπισης, λόγω της διαπιστωμένης περιβαλλοντικής σας ευαισθησίας".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.