Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ενώνουν τη φωνή τους τα σωματεία στον όμιλο ΑΓΕΤ Ηρακλής και αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:15
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που φέρνει η οικονομική κρίση, με παράκαμψη των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, με περικοπές ωραρίων και αποδοχών.

Ο ιδιωτικός τομέας ακολουθεί μετά τα όσα συνεχίζουν να διαδραματίζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και τα αδιέξοδα που φέρνει η κρίση τα σωματεία εργαζομένων στον όμιλο ΑΓΕΤ Ηρακλής, κατανοώντας ότι απαιτείται κοινή δράση, επισημαίνουν τους κινδύνους που ελοχεύουν με βάση τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην εταιρεία.

Ελπίζουν, όπως αναφέρουν, ότι "την κρίσιμη αυτή στιγμή ο καθένας θα αναλογιστεί το βάρος της ευθύνης του, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί προς όφελος της εταιρείας, των εργαζομένων και της εθνικής μας οικονομίας. Σε μια απολύτως άσχημη συγκυρία όπου οι εξελίξεις είναι δριμύτατες σε παγκόσμιο αλλά ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο δημιουργώντας μια σειρά αλυσιδωτών προβλημάτων, μόνη διέξοδο αποτελεί η συνεννόηση, η συνέργεια και η επίδειξη από όλους ωριμότητας και υπευθυνότητας".

Στηλιτεύουν τη στάση που τηρεί η διοίκηση της εταιρείας, η οποία σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν:

"επιχειρεί να επιβάλλει οργανωτικές αλλαγές με συνενώσεις και αναδιαρθρώσεις τμημάτων και θέσεων εργασίας επικαλούμενη την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, ζητώντας τη συναίνεση των εργαζομένων. Την ίδια ώρα ωστόσο, αρνείται να συναινέσει και να προβεί σε ενέργειες που θα έδειχναν ότι τιμά και σέβεται τις προσπάθειες και την κατανόηση των εργαζομένων.

Επιπροσθέτως, απαξιώνει με έντεχνο τρόπο θεσμούς και υποχρεώσεις που απορρέουν από Σ.Σ.Ε και δυστυχώς δε δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί η εν λόγω στάση της.

Καμία σοβαρή πολιτική αντιμετώπισης των εισαγωγών τσιμέντου. Γιατί άραγε; Ποιος είναι ο στόχος αυτής της αδράνειας και τι εξυπηρετεί;

Καμία ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης με αύξηση των εξαγωγών για την διασφάλιση της λειτουργίας των εργοστασίων, την βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την συνέχιση της παραγωγής και μετά το 2012 που θα σταματήσει η πριμοδότηση του διοξειδίου του άνθρακα και το ύψος της παραγωγής θα καθοριστεί από την ΕΕ με βάση την παραγωγή των προηγούμενων ετών.

Αντίθετα, έντονη δραστηριότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας: σιλοφόρα, σιλό, ακίνητα είτε πουλήθηκαν είτε είναι προς πώληση.

Ακόμη και το κτήριο των Κεντρικών Γραφείων που είναι τμήμα της ιστορίας του Ηρακλή και πρέπει να αντιμετωπισθεί με ιδιαίτερο σεβασμό είναι προς πώληση. Φαίνεται ότι αγωνία της διοίκησης είναι να μη μείνει τίποτα που να θυμίζει τον «ΗΡΑΚΛΗ» .

Διαφορετικά θα έκανε το αυτονόητο που στην προκειμένη περίπτωση είναι συγκέντρωση όλων των θυγατρικών στα Κεντρικά Γραφεία και όχι επιπλέον έξοδα για ενοίκια άλλου κτηρίου.

Καλούμε αυτές τις κρίσιμες στιγμές τη Διοίκηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να ξεφύγει από κοντόφθαλμες λογικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό της Εταιρείας και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και την ανάπτυξη της δυναμικής του Ομίλου.

Ας καταλάβουν τα μέλη της Διοίκησης ότι ηγούνται ίσως μιας από τις μεγαλύτερες Εταιρείες της χώρας μας κι ας σταματήσουν επιτέλους να λειτουργούν σαν λογιστές.

Ας φροντίσουν να δουν την πραγματικότητα και να κατανοήσουν ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο μιας Εταιρείας είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Χωρίς εργαζομένους δεν υπάρχει ούτε παραγωγή ούτε εργοστάσια και τότε οι στόχοι είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν.

Και να γνωρίζει επίσης η Διοίκηση ότι η συναίνεση δε σημαίνει υποταγή, η ωριμότητα δεν υποκρύπτει αδυναμία και η συνεννόηση δεν συνοδεύεται από έλλειψη αγωνιστικότητας.

Ευελπιστούμε ότι άμεσα θα αντιληφθείτε την ανάγκη αλλαγής στάσης απέναντι στα προβλήματα και στους εργαζομένους και θα το αποδείξετε μέσα από τη διάθεση επίλυσης των προβλημάτων μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχετε την αποκλειστική ευθύνη για ότι συμβεί στο μέλλον και από την πλευρά μας δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια".

Την ανακοίνωση υπογράφουν: η Ένωση Προσωπικού Βιομηχανίας Τσιμέντων Βόλου, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Εργοστασίου Ηρακλής ΙΙ Μηλακίου, ο Σύλλογος Εργατών και Υπαλλήλων ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής "Η Ένωση", η Ένωση Προσωπικού Τσιμέντων Ηρακλής Ι Κ/Δ Δραπετσώνας-Ρίου-Ηγουμενίτσας, Σωματείο Εργαζομένων Κ/Δ Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργαζομένων Κ/Δ Κρήτης.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.