Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Μητροπέτρος: "Οι πολίτες θα δράσουν, και δυναμικά και αποτελεσματικά κ. Δασκαλόπουλε"

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010, 12:32
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Αρθρο του Γιώργου Μητροπέτρου, Οικονομολόγος, Πρώην Πρόεδρος 9ου Π.Τ.του ΟΕΕ Πρόεδρος της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις στην αγορά δεν συμβαδίζουν με την οικονομική κατάσταση, σε μια περίοδο που τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν παρελθόν, σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει περιοριστεί, σε μια περίοδο που η ανεργία και η ανέχεια είναι η μόνη που ανθεί..., σε μια περίοδο που οι τράπεζες απομυζούν και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη των πολιτών.!

Σε αυτή την περίοδο και σε αυτή τη συγκυρία ο ΣΕΒ δια του κου Δ. Δασκαλόπουλου χωρίς ίχνος ντροπής, έρχεται να προτείνει στην...έντρομη Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και τα παρακάτω απαράδεκτα από κάθε πλευρά μέτρα.

Δηλαδή να μετατρέψουν σε ακόμα μεγαλύτερο ξέφραγο αμπέλι την αγορά με προτάσεις, άκουσον -άκουσον, για την αποδυνάμωση του κρατικού παρεμβατισμού μέσω κατάργησης αγορανομικών διατάξεων, απελευθέρωσης των περιθωρίων κέρδους..! και των αμοιβών, που σήμερα καθορίζονται από το κράτος, αλλά και υποχρεώσεων ενημέρωσης για αυξήσεις στις τιμές, τις ενδοομιλικές συναλλαγές κ.ά.

Προτείνουν δηλαδή, μέτρα που «εμποδίζουν» όπως λένε, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα «εμπόδια» για την επιχειρηματικότητα, κατά το ΣΕΒ, είναι, οι οριζόμενες από το κράτος τιμές και αμοιβές, καθώς και οι διοικητικοί έλεγχοι, επίσης η απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους σε διάφορα αγαθά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων καθώς επίσης και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, απελευθέρωση των τιμών στα κυλικεία των πλοίων κ.α.π.

Για την εργασία προτείνουν τώρα, την επαναφορά της εργασίας του Σαββάτου (6ήμερο) και να χορηγείται «ρεπό», τον συμψηφισμό των υπερωριών -που οδηγεί σε μείωση των ωρών εργασίας- τη μείωση-κατάργηση σειράς ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και το κόψιμο της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, στο βωμό της «βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος». Θέλουν με λίγα λόγια, να καθορίζουν μόνοι τα θέματα των τιμών, του κέρδους και της λειτουργίας της αγοράς όπως τους βολεύει.

Ο πολίτης-καταναλωτής σήμερα, όσο ποτέ, ζητάει μεγαλύτερους ελέγχους στη αγορά, μεγαλύτερη διαφάνεια στην διαμόρφωση των τιμών, διαφανείς διαδικασίες στην επιτροπή ανταγωνισμού, έλεγχους στη ποιότητα των αγαθών, το κτύπημα εναρμονισμένων πρακτικών στις τιμές και τέλος απαιτεί την άμεση μείωση των τιμών στην αγορά, γιατί δεν αντέχει άλλο.!

Δεν μπορεί, ο πολίτης-καταναλωτής, να παρακολουθήσει το καταιγισμό των φόρων, της συνεχούς αύξησης του Φ.Π.Α, την ποιότητα των αγαθών και υπηρεσιών, την υπερχρέωσή τους από τους δυσβάσταχτους τόκους των τραπεζών, έχει και τον ΣΕΒ, κάθε τόσο, ως «λαγός» του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. να προκαλεί με τις «εφευρέσεις τους» και τα «ιδιοφυΐματά τους».

Πρέπει η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αντί για δηλώσεις τύπου: «σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος»,να κάνει αμέσως γνωστό και κατανοητό στο ΣΕΒ, ότι θέματα ελέγχου τιμών και προστασίας των καταναλωτών αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την Κυβέρνηση.

Γιατί ούτως ή άλλως, είναι κόκκινη γραμμή για την κοινωνία, και για το σύνολο των πολιτών -καταναλωτών. Να είναι σίγουροι πάντως, όλοι τους, πως οι πολίτες θα δράσουν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα και δυναμικά, και αποτελεσματικά, σε ότι έρχεται σε αντίθεση με το «περί δικαίου αίσθημα», και αυτό δεν είναι άλλο, από την προστασία του εναπομείναντος εισοδήματός του και των αυτονόητων δικαιωμάτων του.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.