Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η επίλυση του ιδιοκτησιακού της Καρυστίας επιτάσσει ηχηρή διαμαρτυρία των κατοίκων

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:43
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Στην επικαιρότητα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη Νότια Εύβοια με δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Οι κάτοικοι ανησυχούν και κάνουν λόγο για προσπάθεια υφαρπαγής των περιουσιών τους.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας αναφέρει τα εξής:

"Στις 3 Δεκεμβρίου το δικαστήριο έδωσε αναβολή σε προσφυγή ιδιοκτήτη γης κατά αιολικής εταιρείας γεγονός που έκανε φανερό στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες γης ότι θα σέρνονται από δικαστήριο σε δικαστήριο προκειμένου να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά τους, ενώ οι εταιρείες θα ανοίγουν δρόμους και θα βάζουν ανενόχλητα ανεμογεννήτριες και κολόνες μεσαίας τάσης στην ιδιοκτησία τους.

Σημειώνουμε επίσης ότι στο Αποπηγάδι της Κρήτης οι ιδιοκτήτες γης δεν δικαιώθηκαν από το ΣτΕ στην προσφυγή τους κατά αιολικής εταιρείας.

Είναι γνωστό ότι ο ν. 3851/2010 και το Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ (2008) ευνοούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών χωρίς να θεσπίζουν όρους προστασίας υπέρ του τοπικού περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο παρά πέντε προτού δούμε τις μπουλντόζες να καταφτάνουν και το μόνο που μένει είναι μια ηχηρή διαμαρτυρία όλων των κατοίκων της Καρυστίας μήπως προλάβουμε τα χειρότερα.

Το ιδιοκτησιακό φαίνεται να κυριαρχεί στην συζήτηση για την αντιμετώπιση των αιολικών πάρκων αφού θίγει άμεσα τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα.

Όμως ας μην ξεχνάμε ότι η ζημιά που θα υποστεί το περιβάλλον αφορά όλους του κατοίκους και το μέλλον αυτού του τόπου. Αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία χρειάζεται να απαιτήσει εκτός της προστασίας των ιδιοκτησιών, την υπογειοποίηση όλων των γραμμών μεσαίας τάσης καθώς και την εξαίρεση των περιοχών που έχουν σημασία για τον τουρισμό και την προστασία της φύσης π.χ Πόρτες - Πλακωτά στη διαδρομή προς Δημοσάρη, Σταυρός, Πλατανιστός, Αρμενο Στύρων κ.α.

Οι περισσότερες από αυτές τις τοποθεσίες ανήκουν στην προστατευόμενη Περιοχή της Όχης για την οποία υπάρχουν σχέδια σοβαρών επεμβάσεων.

Ο νέος ενοποιημένος Δήμος και όλοι κάτοικοι ας συντονίσουν εγκαίρως τη δράση τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Καρυστίας. Δεν έχουμε άλλο χρονικό περιθώριο αντίδρασης".

Σχετικά θέματα:

  • Νίκος Μανώλης: "Καμία επένδυση δεν θα πραγματοποιηθεί εάν δεν σεβαστεί τους κατοίκους και τις περιουσίες τους" www.servitoros.gr/news/view.php/31339/
  • "Αναγκαίος οι κοινός αγώνας για το ιδιοκτησιακό της Καρύστου και όχι η διάσπαση" www.servitoros.gr/news/view.php/31354/
  • Σοφία Μούτσου: "Μεμονωμένες κινήσεις θα αποδυναμώσουν τον αγώνα των ιδιοκτητών της Καρύστου" www.servitoros.gr/news/view.php/31356/


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.