Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Θετικές εξελίξεις για την ολοκλήρωση των φραγμάτων Σέττας-Μανίκια και Φερεκάμπου

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010, 14:38
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Αναγκαία και ωφέλιμη έχει κριθεί η κατασκευή φραγμάτων τόσο για την προστασία σε πολλές περιπτώσεις από πλημμύρες όσο και για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Το σημαντικό έργο της κατασκευής του φράγματος Σέττα - Μανίκια, ένα έργο ζωτικής σημασίας, που θα λύσει πολλά προβλήματα υδρεύσεως και αρδεύσεως της νοτιοκεντρικής εύβοιας βρισκόταν στον αέρα και οι εργασίες είχαν σταματήσει λόγω έλλειψης πόρων.

Η εξέλιξη, ωστόσο, είναι θετική για ένα έργο ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κορμπάς Νίκος, η ΔΕΗ επιμελείται την αποπεράτωσή του. Το έργο αποτελείται από δύο ενότητες, το ταχυδιυλιστήριο και από τρεις μεγάλες δεξαμενές, οι οποίες θα τροφοδοτούν 73 μικρότερες σε αντίστοιχους οικισμούς.

Στην παρούσα φάση βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης προσφορών για τη μελέτη της κατασκευής των τριών δεξαμενών και των 73 μικρότερων και μετά την πρώτη φάση προβλέπεται μελετοκατασκευή για το ταχυδιυλιστήριο.

Ο κ. Κορμπάς δήλωσε, πως μόλις ολοκληρωθούν οι δύο μελέτες, σε 12 μήνες θα δημοπρατηθεί το έργο, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με χρονικό ορίζοντα κατασκευής το 2013.

Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια επισπεύδει τις διαδικασίες ανάδειξης του αναδόχου μελετητή και παράλληλα θα πιέσει για την όσο το δυνατόν συντομότερα ολοκλήρωση της μελέτης, προκειμένου να δημοπρατηθεί εγκαίρως το έργο.

Ανέφερε, ότι πλέον δεν κοιτάνε τι έχει συμβεί στο παρελθόν και τα προβλήματα που υπήρξαν, αλλά κυρίως ενδιαφέρονται για το πως θα πιέσουν τους μελετητές να ολοκληρώσουν άμεσα τις μελέτες για να δημοπρατηθεί το έργο.

Το ποσό της πρώτης φάσης της μελέτης ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σε ό, τι αφορά το φράγμα Φερεκάμπου στη Σκύρου, το έργο ολοκληρώνεται εντός του 2011, δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με 3,5 εκ. ευρώ απορρόφηση συνολικά.

Επίσης, έχει δημοπρατηθεί και ο βιολογικός καθαρισμός της Σκύρου, βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών των εργολάβων με προϋπολογισμό 4,3 εκ. ευρώ.

Ο κ. Κορμπάς τόνισε, ότι εντός του Δεκεμβρίου θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι και να περιμένουν τη διαδικασία των ενστάσεων και από τον Ιανουάριο να περιμένουν το έργο.

Όσον αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων ήταν κατηγορηματικός, ότι σε περίπτωση που δεν απορροφηθούν χρήματα τότε επιστρέφονται.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.