Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Υπουργική Απόφαση για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 150 kWp σε νησιά

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010, 11:48
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Υπουργική Απόφαση με την οποία τροποποιείται το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών με ισχύ έως 150 kWp στα Διασυνδεδεμένα με το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή Σύστημα νησιά, υπογράφηκε από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Η τροποποίηση του προγράμματος αφορά και την Εύβοια.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε υπογραμμίζονται τα εξής: "Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα νησιά, μέσω της δημιουργίας μικρών σταθμών, καθώς πρόκειται για μικρές εγκαταστάσεις που συνδέονται κοντά στα σημεία ενεργειακής κατανάλωσης και συνεπώς αποκομίζονται τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το δίκτυο και τους καταναλωτές (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μείωση απωλειών, κ.λπ.).

Τα εκτιμώμενα τεχνικά περιθώρια ισχύος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για κάθε διασυνδεδεμένο νησί έχουν καθοριστεί με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Τα περιθώρια αυτά μπορούν να επικαιροποιούνται από τη ΡΑΕ με βάση νεότερα στοιχεία.

Πιο αναλυτικά:

1. Στα Διασυνδεδεμένα με το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή Σύστημα νησιά επιτρέπεται ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως και 150 kWp.

2. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει όλους τους σταθμούς για τους οποίους κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας θα έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής ή απόφαση εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, καθώς και τους σταθμούς που απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή και για τους οποίους θα έχει συναφθεί σύμβαση πώλησης με τον αρμόδιο Διαχειριστή του Συστήματος ή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Περαιτέρω στο Πρόγραμμα εντάσσονται και οι σταθμοί που λαμβάνουν άδεια παραγωγής ή απόφαση εξαίρεσης, καθώς και όσοι σταθμοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης πώλησης με τον αρμόδιο Διαχειριστή. Οι υπογραφόμενες συμβάσεις πώλησης κοινοποιούνται αυθημερόν στη Ρ.Α.Ε.

3. Μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε. το εγκρινόμενο με την παρούσα Πρόγραμμα θα μπορεί να τροποποιείται στην περίπτωση σημαντικών μεταβολών των συνθηκών και δεδομένων που αποτελέσαν τη βάση για την κατάρτισή του.

4. Με απόφαση της Ρ.Α.Ε. είναι δυνατόν να καλούνται οι ενδιαφερόμενοι για την υποβολή αιτήσεων μετά από ανακοίνωση των περιθωρίων ισχύος."


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.