Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Σταύρος Μπαμπατσούλης: "Συνηθισμένοι οι αγρότες στα προβλήματα που σήμερα προκαλεί η οικονομική κρίση"

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010, 14:07
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Η περίοδος των εορτών έδινε πάντα μία ανάσα στην αγορά. Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική και τα σημάδια της οικονομικής κρίσης είναι κάτι περισσότερο από εμφανή, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερες αγορές.

Έμποροι, μισθωτοί, αγρότες συνταξιούχοι βρίσκονται στην ίδια δυσμενή θέση. Οι περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα δώρα κρατούν την κίνηση υποτονική.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση προήλθε από τη στεγαστική πιστωτική κρίση, στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς της οικονομίας και φυσικά έπληξε και την αγροτική.

Η σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, όμως, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τους αγρότες, αφού τους είχε "χτυπήσει" την πόρτα πολύ νωρίτερα.

Ενδεχομένως βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, δήλωσε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού κ. Μπαμπατσούλης Σταύρος και αυτό, γιατί -όπως υποστήριξε- τα σημερινά προβλήματα οι αγρότες τα αντιμετωπίζουν από το 2000.

"Τότε που όλοι ζούσαν με δανεικά και γινόντουσαν πάμφθηνες εισαγωγές προϊόντων αγωνίζονταν μόνοι τους. Οι αγρότες έχουν ήδη αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα".

Πρόσθεσε, ότι η πολιτεία οφείλει να στρέψει το ενδιαφέρον της στον αγροτικό τομέα και να εφαρμόσει συγκεκριμένη αγροτική πολιτική με συγκεκριμένο προσανατολισμό και σχεδιασμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα "καλάθια" με αγροτικά προϊόντα για τις 13 περιφέρειες της χώρας, τα οποία θα επιδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια για να βγουν σε ξένες αγορές και να βρουν θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ένα πρόγραμμα που δημιουργείται σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς.

"Η πολιτεία πρέπει να θέσει στόχους" δήλωσε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο κ. Μπαμπατσούλης και τόνισε, ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να δούνε, ποιες είναι οι απαιτήσεις της αγοράς και τι ποιότητα μπορεί να προσφέρει η χώρα.

Μιλώντας γενικότερα για τα προβλήματα των αγροτών ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας ανέφερε, πως το ερώτημα, το οποίο τους απασχολεί, είναι τι θα γίνει κατά τη δεύτερη προγραμματική περίοδο 2013-2020 σε σχέση με τις επιδοτήσεις, που αποτελούν το 45% του εισοδήματος των αγροτών.

Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης της χώρα σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μείωση των κονδυλίων.

"Οι συνέπειες -είπε ο κ. Μπαμπατσούλης- θα είναι τραγικές, γιατί η γεωργία δεν έχει γίνει ανταγωνιστική, όπως θα έπρεπε".

"Η πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής"

Στο μεταξύ, σε νέα βάση επιχειρείται να τεθεί το μοντέλο των συνεταιρισμών ώστε να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει πανευρωπαϊκά, με νομοσχέδιο που έρχεται τον Ιανουάριο στη Βουλή.

Όσον αφορά στο εν λόγω ζήτημα ο κ. Μπαμπατσούλης τόνισε ότι οι συνεταιρισμοί ήδη λειτουργούν ως επιχειρήσεις και το πρόβλημα εντοπίζεται στις αγκυλώσεις με το κράτος που τους έφεραν σε δυσχερή θέση.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" στους συνεταιρισμούς ανέφερε, ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση με νόμο να βάλει "φρένο στην επιχειρηματικότητα των αγροτών, αλλά απαιτείται να τεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας".

Όπως είπε, εδώ και οκτώ μήνες έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους και περιμένουν ως Ομοσπονδία να ξεκινήσει ο διάλογος με την κυβέρνηση επί των δικών της προτάσεων. Αυτό πάντως που ισχυρίζονται είναι ότι το υφιστάμενο μοντέλο πρέπει να αλλάξει.

Επισήμανε, επίσης, ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως άλλο είναι συνεταιρισμός και άλλο συνδικαλισμός.

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι η μεσολάβηση των μεσαζόντων, που οδηγεί σε άνοδο των τιμών στα αγροτικά προϊόντα. Πρόκειται για τις διαφορές στις τιμές από το χωράφι στο ράφι, όπου παρατηρείται άνοιγμα στις τιμές πέντε με έξι φορές αυξημένες.

Και σε αυτό το ζήτημα βρίσκονται σε αναμονή του νομοσχεδίου που θα καταθέσει η κυβέρνηση και θα συζητηθούν οι προτάσεις για το μητρώο των εμπόρων, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.

Μέσα στο γενικότερα προβλήματα οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμα από το οποίο πλήττονται. Οι καταναλωτές είναι δύσπιστοι απέναντι σε αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από περιοχές, όπου προέκυψε το θέμα της μόλυνσης.

Οι αγρότες της περιοχής της Μεσσαπίας, ενός από τους καλύτερους κάμπους, δεν μπορούν να διαθέσουν εύκολα τα προϊόντα τους, παρόλο που σύμφωνα με τον κ. Μπαμπατσούλη είναι οι τελευταίοι που θα ήθελαν να δώσουν μη ασφαλή προϊόντα.

Όπως είπε, η πολιτεία τους άφησε έρμαιο και αν δεν ληφθούν μέτρα ο παραγωγικός κάμπος θα οδηγηθεί στον αφανισμό και αυτό θα θα έχει τραγικές συνέπειες σε έναν Νομό, που δεν μπορεί να στρέψει τη γεωργία σε άλλες επιχειρηματικές διεξόδους.

Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει τις ευθύνες που πολλές φορές έχουν και οι παραγωγοί οι οποίοι θυμούνται τους συνεταιρισμούς τις δύσκολες εποχές, τη στιγμή που απαιτείται συλλογική προσπάθεια για να υπάρξει προοπτική και ανάπτυξη και να οδηγηθούν τα προϊόντα από το χωράφι στο ράφι.

Σύσκεψη στη Βοιωτία για τα γεωργικά προϊόντα

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα έγινε σύσκεψη για τα αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Οινοφύτων υπό την προεδρία του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστου Αηδόνη και της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκτός από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κ. Γεώργιος- Ιωάννης Νυχάς, ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Φώτης Σερέτης και εκπρόσωπος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που διεξάγει επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή.

Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Αηδόνης, αφού ενημερώθηκε, έθεσε χρονοδιάγραμμα διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων στα γεωργικά προϊόντα που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα ενώ έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες του να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να κινηθούν συντονισμένα και να έχουν τα αποτελέσματα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.