Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

ΣΥΝ Εύβοιας: "Η Ευρώπη για να υπάρξει πρέπει να αλλάξει"

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:31
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Απαντήσεις στους υποστηρικτές του μνημονίου δίνει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΣΥΝ κ. Αυλωνίτης Βαγγέλης, κάνοντας λόγο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ορατό το ενδεχόμενο του κλεισίματος λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Επίσης, καταθέτουν σειρά προτάσεων, όπως ο απευθείας δανεισμός από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα με 1% και όχι 5% από τις εμπορικές τράπεζες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με περίσσια σπουδή η κυβέρνηση και οι κάθε λογής κονδυλοφόροι της θέλουν να μας πείσουν ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχουν άλλες ρεαλιστικές προτάσεις

Όταν από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΝ είχε πει να μην δεχτούμε τους όρους του μνημονίου αλλά να διαπραγματευτούμε και να διεκδικήσουμε καλλίτερους όρους χρηματοδότησης του χρέους με χαμηλότερα επιτόκια με δανεισμό άμεσα από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και την έκδοση ευρωομόλογου και λαϊκού ομόλογου η απάντηση από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ήταν ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι ρεαλιστικές

Όταν από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΝ είπε ότι το Δημόσιο πρέπει να κάνει επενδύσεις μας απάντησαν ότι αυτό είναι δουλειά του ιδιωτικού τομέα. Ας μας πουν μέσα σε 14 μήνες ποιες ιδιωτικές επενδύσεις έγιναν. Γιατί καθυστερεί το περιβόητο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτός από τους μειωμένους τζίρους κινδυνεύουν να κλείσουν από έλλειψη ρευστότητας γιατί οι τράπεζες δεν τις δανείζουν. Όταν ο ΣΥΝ μιλάει για κρατικό πυλώνα τραπεζών μας λένε κρατιστές.

Δεν βλέπουν πως κατάντησαν την Ιρλανδία και την Ισλανδία οι ιδιωτικές τράπεζες εξάλλου και η οικονομική κρίση το 2008 από τις Τράπεζες δεν ξεκίνησε;.

Ας μας απαντήσουν γιατί δεν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις του ΣΥΝ.Ο δανεισμός να γίνεται απευθείας(όπως γίνεται στις ΗΠΑ,στην Αγγλία κλπ) από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα με 1%και όχι με 5% από τις εμπορικές τράπεζες .Η όπως συζητείται ήδη με ένα είδος Ευρωομόλογου.

Αυτόματα η χώρα μας για τα 110 δις θα γλύτωνε πάνω από 4 δις τόκους το χρόνο. Αν παράλληλα μείωνε τις στρατιωτικές δαπάνες και τις σπατάλες του κρατικού μηχανισμού και φορολογούσε την παραοικονομία και τον πλούτο

θα έλυνε το πρόβλημα των εσόδων. Έτσι δεν θα χρειαζόταν να γονατίσει την κοινωνία και να ξεπουλήσει τη κρατική περιουσία με επακόλουθο τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων που πέρα από τη φτώχεια στεγνώνει την αγορά και επιδεινώνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης Επίσης είναι κοινό μυστικό στους οικονομικούς κύκλους ότι και να γίνει με τη μείωση του ελλείμματος το 2013 το χρέος σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 150%. Αρα θα είναι ποιο προβληματική η αποπληρωμή του. Αρα αναγκαστικά θα γίνει διαγραφή μέρους του χρέους.

Γιατί λοιπόν να μη γίνει τώρα η διαγραφή μέρους του χρέους; ήδη τώρα με την συζητούμενη επιμήκυνση ομολογούν ότι έχει καταστεί αδύνατη η αποπληρωμή του.

Γιατί αυτές οι προτάσεις δεν ήταν, η δεν είναι τώρα ρεαλιστικές αλλά θα είναι μετά από λίγο καιρό;

Η διαφορά έγγυται στο ότι οι κυρίαρχοι φιλελεύθεροι κύκλοι της ΕΕ, της τροικα και της χώρας μας θέλουν να ξεθεμελιωθούν τα εργασιακά δικαιώματα και να ξεπουληθεί στο μεγάλο κεφάλαιο η κρατική περιουσία και οι δημόσιες επιχειρήσεις και να ικανοποιηθούν και οι τράπεζες τους Γι' αυτό θέλουν να μας κρατούν σε ομηρία.

Το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη έχει κατακτηθεί με αγώνες δεν πρέπει οι λαοί της Ευρώπης να σκύψουν το κεφάλι και να τους πάρουν τα σύγχρονα μαύρα κοράκια τα δικαιώματα τους. Πρέπει να σηκώσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα, να χτίσουν ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στις επιδιώξεις αυτές για μια κοινωνική Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζιτών.

Η ευρωπαϊκή αριστερά συζητά 3-5 Δεκέμβρη στο πανευρωπαϊκό συνέδριο της για την κρίση και τη διέξοδο απ' αυτή προς όφελος των λαών της. Η Ευρώπη για να υπάρξει πρέπει να αλλάξει".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.