Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Μπουραντάς: "Κακώς εμπλέκουν το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο θέμα του Νοσοκομείου Χαλκίδας"

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010, 11:47
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Με γραπτή δήλωσή του ο Νομαρχής Εύβοιας κ. Μπουραντάς δίνει απαντήσεις αναφορικά με το θέμα της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, κάνοντας σαφές πως έχει δημιουργηθεί σύγχυση λόγω άστοχων ενεργειών των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει έχουν ήδη αποστείλει σχετικό έγγραφο, με το οποίο προτρέπουν να προβούν στις αυτονόητες ενέργειες, που έπρεπε να έχουν κάνει από την πρώτη στιγμή και τους τονίζουν, ότι κακώς έχουν εμπλέξει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο κ. Μπουραντάς αναφέρει: "Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας μπορεί να έχει δίκιο από το γεγονός ότι έχει χάσει το πεδίο βολής και δεν έχει εξασφαλίσει τα χρήματα να αποκτήσει άλλο.

Αυτό είναι θέμα ενδοκυβερνητικό και είναι δυνατόν να διατεθεί το αναγκαίο ποσό από το Υπουργείο Οικονομικών ανεξάρτητα από το πεδίο βολής στο οποίο πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή.

Επαναλαμβάνουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει πλέον λόγο για το πεδίο βολής και κακώς το Υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί ένα τέτοιο έργο".

Το έγγραφο του Νομάρχη εστάλη στις 19 Νοεμβρίου 2010 προς το Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Μπουραντάς προειδοποιούσε, ότι εάν χαθεί και άλλος χρόνος τότε θα είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν τον καταλογισμό ευθυνών.

Πιο αναλυτικά στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονταν τα εξής:

"Με την υπ' αριθμ. 46/28-3-1986 σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ακινήτου 984.936 στρεμμάτων του στρατοπέδου Παπαναγνώστου της Χαλκίδας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) και η ακριβής διατύπωση της απόφασης έχει ως εξής:

'Παραχωρεί δωρεάν και κατά κυριότητα στο Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) ακίνητο έκτασης 984.936 στρεμμάτων του στρατοπέδου «ΠΑΠΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ» Χαλκίδας ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Αμυνας (Τ.ΕΘ.Α) όπως αυτό εικονίζεται στο με κλίμακα 1:2.000 από 20-10-1980 κτηματολογικό διάγραμμα της Μοίρας κτηματογράφησης με Α.Κ. 157 και με στοιχεία ΥΣ1-ΥΣ2... ΥΣ30α - ΥΣ1. Το παραπάνω ακίνητο στη συνέχεια θα παραχωρηθεί στη Νομαρχία Εύβοιας με σκοπό τη δημιουργία Νοσοκομείου και άλλων κοινωφελών έργων και με τον όρο ότι η Νομαρχία Εύβοιας θα διαμορφώσει το νέο χώρο Στρ/δου - Πεδίου βολής και θα κατασκευάσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα έργα υποδομής με δικές της δαπάνες.

Αυτή η πράξη αποτελεί τίτλο κυριότητας που μεταγράφεται.

Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.» .

Το Υπουργείο Οικονομικών αγνοώντας την υποχρέωσή του που απορρέει από την (α) σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν παραχώρησε το ακίνητο στη Νομαρχία Εύβοιας, για να διατεθεί στη συνέχεια για την κατασκευή του Νοσοκομείου και άλλων κοινωφελών έργων, αλλά προχώρησε σε απευθείας παραχώρηση στο Γ. Ν. Νοσοκομείο Χαλκίδας με τις β & γ αποφάσεις, 48.000 τ.μ. και 152.620τ.μ. αντίστοιχα.

Με την πάροδο της πενταετίας, που είχε θέσει ως όριο για την υλοποίηση του σκοπού για τη δεύτερη έκταση, το Υπουργείο Οικονομικών, αντί να ανανεώσει την απόφαση παραχώρησης ή να εκδώσει νέα, απευθύνεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, χωρίς κανένα λόγο και ζητά την ανανέωση της παραχώρησης της οριστικά παραχωρημένης έκτασης του πεδίου βολής.

Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει πλέον κανένα λόγο στην έκταση αφού αυτή έχει περιέλθει στο Υπουργείο Οικονομικών με την (α) σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να χάνουμε αδικαιολόγητα χρόνο και το Ελληνικό Δημόσιο (ΔΕΠΑΝΟΜ) θα υποχρεωθεί να καταβάλλει σημαντικά ποσά στον ανάδοχο για την καθυστέρηση έναρξης των εργασιών κατασκευής του Νοσοκομείου.

Πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα το θέμα που με δική σας ευθύνη έχει δημιουργηθεί, επιλέγοντας, ή να επαναλάβετε την παραχώρηση των 152.620 τ.μ. στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Χαλκίδας, ή να παραχωρήσετε όλη την έκταση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, όπως προβλέπεται στην πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αν επιλεγεί η πρώτη περίπτωση που δεν είναι σύμφωνη με την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, εμείς θα την αποδεχθούμε και δεν θα δημιουργήσουμε κανένα θέμα, αφού πρέπει το έργο του Νοσοκομείου να προχωρήσει άμεσα.

Απλά δεν θα ισχύει η δέσμευσή μας που προβλέπεται στην πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αν επιλέξετε τη δεύτερη περίπτωση, τότε θα ισχύσει η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου όπως ακριβώς έχει διατυπωθεί.

Παρακαλούμε να προχωρήσετε άμεσα γιατί αν χαθεί και άλλος χρόνος είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να ζητήσουμε τον καταλογισμό ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.