Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Παρουσίαση βιβλίου για την Ερέτρια στο Μουσείο Μπενάκη

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:11
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

-
- - -

Του Θανάση Τοτόμη

Το βιβλίο του ελβετού συγγραφέα Φερντινάντ Παζόρ, ''Ερέτρια - Νέα Ψαρά, το χρονικό μιας πολιτείας'' από τις εκδόσεις Μέλισσα, παρουσιάζουν η ελβετική αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα και το Μουσείο Μπενάκη, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Λορέντζο Αμπεργκ, ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα, Αγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του μουσείου Μπενάκη, Πιέρ Ντικρέ, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος της αρχαιολογικής σχολής στην Ελλάδα, και Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενέτας, αρχιτέκτονας πολεοδόμος.

Το βιβλίο είναι βασισμένο στη διδακτορική διατριβή του σαρανταπεντάχρονου συγγραφέα ο οποίος εργάζεται στην εφορία νεώτερων μνημείων στο Φράϊμπουργκ της Ελβετίας.

Αναλυτικότερα ο συγγραφέας σημειώνει ότι από το 1827, λίγο μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, άρχισαν να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται σε όλη τη χώρα, οι νέες πόλεις στη θέση αρχαίων ιστορικών πόλεων. Με αυτό το σχέδιο δημιουργήθηκε η βάση για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας, βασιζόμενη στο αρχιτεκτονικό πρότυπο της αρχαιότητας.

Στην περίπτωση της Ερέτριας, που αποτελεί το θέμα του βιβλίου, ο πολεοδομικός ιστός της σχεδιάστηκε το Νοέμβρη του 1834 από τον γερμανό αρχιτέκτονα Eduard Schaubert, πάνω στο μοντέλο της αρχαίας πόλης.

Το βιβλίο μέσα από τις διακόσιες σελίδες του, 160 φωτογραφίες, και αδημοσίευτα έγγραφα, καταγράφει μαρτυρίες περιηγητών για την Ερέτρια, μελετά την πρόταση Schaubert, τη μερική υλοποίησή της, και τις τροποποιήσεις που έγιναν μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα.

Η έκδοση συνοδεύεται από την περιγραφή επιλεγμένων νεοκλασικών κτιρίων της πόλης.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.