Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Διευκρινίσεις Αλεξίου για το RDF

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010, 10:56
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Απαντήσεις δίνει ο αντινομάρχης κ. Αλεξίου Γιώργος σχετικά με τους λόγους που τους οδήγησαν στο να υπογράψουν την απόφαση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας καύσης RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μετά και τις διευκρινίσεις που είχε δώσει ο Νομάρχης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Αλεξίου "η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Ν.Α. Ευβοίας, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της Διεύθυνσης Συντονισμού του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. Αυτό και έπραξε οπότε εκδόθηκε η Αδεια Εγκατάστασης επέκτασης εντός των στενών χρονικών ορίων που έθεσε η σχετική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής", διευκρινίζοντας πως η βούληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έχει εκφραστεί επανειλημμένα και είναι αντίθετη στην καύση του RDF.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της απάντησης του κ. Αλεξίου:

"Είναι γνωστή και επανειλημμένα εκφρασμένη η βούληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η αντίθεσή της στην καύση του RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής ΑΕ.

Είναι γνωστή επίσης η επιμονή της εταιρίας για την καύση αυτή και οι προσπάθειές της για εξασφάλιση άδειας προς τούτο από τις αρμόδιες αρχές.

Αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι το ΥΠΕΚΑ το οποίο χορήγησε την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3325/05 η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Ν.Α. η οποία απέρριψε το σχετικό αίτημα της εταιρίας για χορήγηση άδειας εγκατάστασης με Απόφασή της.

Κατά αυτής της Απόφασης η εταιρία προσέφυγε ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 25 του Ν. 3325/05 ως είχε το δικαίωμα. Η Επιτροπή έκανε δεκτή την προσφυγή οπότε σύμφωνα με το άρθρο 26 του ίδιου Νόμου η Αδειοδοτούσα Αρχή έχει υποχρέωση να χορηγήσει την άδεια εγκατάστασης εντός 15 ημερών.

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης ζήτησε από την εταιρία έγκαιρα τα συμπληρωματικά στοιχεία που προβλέπονται. Η εταιρία εξέφρασε αντιρρήσεις και ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 3325/05 και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων από την Υπηρεσία, οπότε η Υπηρεσία ζήτησε τη συνδρομή της Αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας όπως προβλέπεται από τα Π.Δ. 182/2005 και 78/2006 με έγγραφό της. Στο έγγραφο αυτό διατυπώθηκαν σαφή ερωτήματα αλλά και οι απόψεις της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Ν.Α. Ευβοίας για τη διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί.

Η ως άνω Υπηρεσία παρέσχε τις κατευθύνσεις της με έγγραφό της, οι οποίες είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τις απόψεις της Διεύθυνσης Ανάπτυξης. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Ν.Α. Ευβοίας, όμως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, έχει υποχρέωση να τις εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της Διεύθυνσης Συντονισμού του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. Αυτό και έπραξε οπότε εκδόθηκε η Αδεια Εγκατάστασης επέκτασης εντός των στενών χρονικών ορίων που έθεσε η σχετική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 25 του Ν. 3325/05.

Με την άδεια αυτή η Υπηρεσία συνηγορεί στην έγκριση παρέκκλισης για την κατασκευή κτιρίου ύψους 14m, ώστε η εκφόρτωση του RDF να πραγματοποιείται σε κλειστό χώρο.

Στην άδεια αυτή έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την ισχύ της, η έγκριση παρέκκλισης του ύψους του κτιρίου από το Γ.Γ. Περιφέρειας, αλλά και η τροποποίηση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ, ώστε και αυτό να συνηγορήσει στην αιτούμενη παρέκκλιση του ύψους του κτιρίου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Όμως το ΥΠΕΚΑ με έγγραφό του (το οποίο δεν απευθύνεται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και μας κοινοποιήθηκε από την εταιρεία) γνωμοδότησε ότι δεν χρειάζεται τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης για εγκαταστάσεις με ύψος μέχρι 11m και με την προϋπόθεση ότι οι δραστηριότητες εκφόρτωσης θα πραγματοποιούνται εντός του κλειστού κτιρίου. Το ΥΠΕΚΑ δηλαδή με αυτή την γνωμοδότησή του ουσιαστικά δεν συνηγορεί στην έγκριση παρέκκλισης του ύψους.

Η διαφορά στις δυο περιπτώσεις έγκειται στο ότι ενώ πρέπει η διαδικασία εκφόρτωσης και παραλαβής του RDF να πραγματοποιείται σε κλειστό χώρο, στο χαμηλό κτίριο δεν επαρκεί το ύψος για να ξεφορτώσει το φορτηγό και επομένως η διαδικασία εκφόρτωσης θα γίνεται με ανοιχτή τη μία πλευρά του κτιρίου (αυτό περιγράφεται σε εγκεκριμένο σχέδιο που συνοδεύει τη γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ).

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι οι κατευθύνσεις που παρασχέθηκαν από το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. διαφοροποιούνται από τις απόψεις του ΥΠΕΚΑ, γεγονός που οδήγησε την ΑΓΕΤ Ηρακλής ΑΕ να ζητήσει τροποποίηση της χορηγηθείσας άδειας εγκατάστασης, μια μέρα μετά την χορήγησή της, προκειμένου να αρθεί αυτή η διαφορά.

Με την άποψη του ΥΠΕΚΑ δεν συνηγορούμε και δεν θα συμφωνήσουμε για τη χορήγηση της αιτούμενης τροποποίησης της χορηγηθείσας άδειας εγκατάστασης, αφού σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους η εκφόρτωση του RDF πρέπει να γίνεται σε κλειστό κτίριο, γεγονός που δεν διασφαλίζεται με κτίριο ύψους 11m".

Σχετικά θέματα:

  • Κατά της Νομαρχίας η Συντονιστική Επιτροπή Μαζικών φορέων Αλιβερίου για την έγκριση της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ Ηρακλής www.servitoros.gr/news/view.php/29817/
  • Κάλυψε τον αντινομάρχη Γιώργο Αλεξίου ο Νομάρχης για το θέμα του RDF www.servitoros.gr/news/view.php/29916/
  • Ερωτήσεις Ντούρου στο Νομάρχη για την καύση των σκουπιδιών. Ζητά να επανέρθει το θέμα προς συζήτηση www.servitoros.gr/news/view.php/29917/
  • Καταγγελία ΣΥΝ για την έγκριση καύσης RDF www.servitoros.gr/news/view.php/29918/


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.