Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ερωτήσεις Ντούρου στο Νομάρχη για την καύση των σκουπιδιών. Ζητά να επανέρθει το θέμα προς συζήτηση

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010, 15:30
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Ο τίτλος του θέματος, που εισήχθη για συζήτηση και λήψη απόφασης, προ ημερήσιας διάταξης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, καθόλου δεν προϊδέαζε για το τι ακριβώς αφορούσε, αλλά και το τι θα επακολουθούσε.

Το θέμα: "Ζητούνται συνδρομή και κατευθύνσεις για την εφαρμογή της υπ' αριθμ. Οικ.8875/759/Φ.31/27-7-2010 Απόφασης ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.» από τη Δ/ση Ανάπτυξης προς το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν" αφορούσε πιο απλά την έγκριση της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ.

Η Νομαρχιακή Σύμβουλος, επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας κα Ντούρου Σοφία σε επιστολή προς το Νομάρχη κ. Μπουραντά επαναλαμβάνει, ότι πάγια θέση τους είναι η άρνηση στο ενδεχόμενο καύσης των απορριμμάτων και παράλληλα, θέτει σειρά ερωτημάτων:

Πιο αναλυτικά αναφέρει:

"Όχι στην καύση του RDF. Όχι συνολικά στην καύση των απορριμμάτων.

Η καύση ενδιαφέρει ιδιαίτερα το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Η Lafarge θα έχει φτηνό καύσιμο και θα επιδοτηθεί κιόλας!

Κανένα καημό δεν έχει για το περιβάλλον και την υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών.

Το έχει αποδείξει χρόνια τώρα με την τσιμεντόσκονη στη Χαλκίδα και στο Αλιβέρι με τις πνευμονοπάθειες και τους καρκίνους που θερίζουν τους εργαζόμενους στα εργοστάσιά της.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 15-20 χρόνια.

Προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα καθυστέρησαν απαράδεκτα στην ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καλλιέργησαν την αντίληψη της ιδιωτικοποίησης και της συμμετοχής του μεγάλου κεφαλαίου, δεν θεώρησαν έργο ανάγκης την κατασκευή εργοστασίου μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων, εργοστασίων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και μονάδων λιπασματοποίησης, κεντρικών και τοπικών σταθμών μεταφόρτωσης κ.λ.π.

Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΣΥΝ στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στήριξαν αυτές τις πολιτικές. Έτσι υπογράφονται άδειες εν κρυπτώ και κανένας δεν ελέγχει τους ρυπαίνοντες.

Κατά τη διαδικασία της συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο εκφράσαμε όμως και την απορία μας, πώς ήδη κάποιοι γνώριζαν ότι θα έρθει το θέμα προς συζήτηση από την προηγούμενη και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη;

Εκφράσαμε και την ανησυχία μας μήπως κάτι άλλο συμβαίνει ώστε να περάσει το θέμα από το παράθυρο ή με τη δικαιολογία ότι είναι απόφαση του αρμόδιου υπουργείου. Ο κ. πρόεδρος μάλιστα μας χαρακτήρισε ...καχύποπτους.

Γιατί μας φέρατε μία υπηρεσιακή επιστολή απλά για να ενημερωθούμε -όπως μας είπατε- και δεν φέρνατε το θέμα αφού παίρνατε τις ανάλογες απαντήσεις, με πρόταση πώς θα εμποδίσουμε τα σχέδια της επιχείρησης και της κυβέρνησης;

Οι όποιες ενέργειες και μεθοδεύσεις έγιναν στη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι γνωρίζατε τι θα ακολουθήσει.

Γιατί δεν ενημερώθηκε υπεύθυνα το Ν.Σ. ότι θα υπάρξουν εξελίξεις;

Πώς ο αρμόδιος αντινομάρχης υπογράφει μια τόσο σοβαρή άδεια καύσης RDF χωρίς καμιά ενημέρωση;

Ζητάμε να μας ενημερώσετε εγγράφως τι ακριβώς συμβαίνει και να έρθει το θέμα στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο".

Σχετικά θέματα:

Απρίλιος 2010:

  • Κλείνει το μάτι στις περιφερειακές εκλογές ο Θανάσης Μπουραντάς - Δηλώνει θετικός στην καύση RDF (;) www.servitoros.gr/news/view.php/27877/
  • Αποστόλου: Ύβρη στον αγώνα των πολιτών η δήλωση του νομάρχη για το RDF www.servitoros.gr/news/view.php/27950/
  • Επιτροπή Αλιβερίου: Ο Μπουραντάς τάχθηκε υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων και έναντια στον κόσμο www.servitoros.gr/news/view.php/27966/
  • Σε πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων αποδίδει ο Μπουραντάς τις κατηγορίες που δέχτηκε από την Επιτροπή Αλιβερίου www.servitoros.gr/news/view.php/27973/


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.