Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κατά της Νομαρχίας η Συντονιστική Επιτροπή Μαζικών φορέων Αλιβερίου για την έγκριση της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ Ηρακλής

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010, 13:12
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Με μοναδικό θέμα την έκδοση άδειας εγκατάστασης για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙ από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, συνεδρίασε στις 12 Σεπτεμβρίου η Συντονιστική Επιτροπή των 26 Κοινωνικών Φορέων, που ηγείται του λαϊκού περιβαλλοντικού κινήματος, για την αποτροπή της καύσης των σκουπιδιών της Αθήνας στο Αλιβέρι και διαπίστωσε τα εξής:

"Η κερκόπορτα για τη μετατροπή της Εύβοιας σε χωματερή - αποτεφρωτήρα άνοιξε. Το «πράσινο φως» για την καύση των σκουπιδιών της Αθήνας από την ΑΓΕΤ στο Μυλάκι Αλιβερίου άναψε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, με τις ευλογίες του Νομάρχη, την υπογραφή του αρμόδιου Αντινομάρχη, κ. Γ. Αλεξίου και με την συνενοχή των αρμόδιων υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Οι εν λόγω κύριοι με τις υπογραφές τους, παρά την παλαιότερη αλλά και πρόσφατη αντίθετη ομόφωνα απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας, εισηγήθηκαν, ενέκριναν και τελικά εξέδωσαν άδεια εγκατάστασης για την καύση RDF, βάζοντας πάνω από το συμφέρον της Περιοχής του Αλιβερίου και της υγείας των κατοίκων του τα συμφέροντα της Πολυεθνικής Lafarce.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να αποδείξει πως οι «παλληκαρισμοί» ορισμένων στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «στάχτη στα μάτια των Πολιτών» και προεκλογικοί διθύραμβοι.

Έρχεται δε να προστεθεί σε μία σειρά ενεργειών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μετά την παρέμβαση του Νομάρχη, τον Μάιο, υπέρ της καύσης του RDF και την παραπειστική στάση της αρμόδιας Δ-νσης Ανάπτυξης του Νομού προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Η απόφαση αυτή είναι παράνομη διότι:

  • 1. Βρίσκεται σε εκκρεμότητα (αναμένεται η εκδίκαση) της προσφυγής πολιτών και φορέων της περιοχής Αλιβερίου και της Εύβοιας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση της ΚΥΑ πού ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους.
  • 2. Δεν υπάρχει ταύτιση μεταξύ των Εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών όρων και των σχεδίων της εγκριθείσας εγκατάστασης.
  • 3. Δεν ελέγχθηκε από τη αδειοδοτούσα αρχή (Δ-νση Ανάπτυξης της ΝΑ Εύβοιας) το ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου δεν είναι κατάλληλος για την καύση σκουπιδιών, όπως ειδική και συγκεκριμένη μελέτη του ΕΜΠ έχει καταδείξει και την οποία μελέτη έχουμε ενεχυριάσει στον αρμόδιο αντινομάρχη.
  • 4. Δεν σταμάτησε την αδειοδοτούσα αρχή (Δ-νση Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας) ούτε η διαπίστωση υπαλλήλων της ότι έχουν αυθαίρετα αρχίσει η εγκατάσταση και οι οικοδομικές εργασίες.
  • 5.Δεν δημοσιοποιήθηκε όπως ο νόμος 3325/2005 ορίζει η αίτηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής προκειμένου να εκφράσουμε τις θεμελιωμένες αντιρρήσεις μας.
  • 6. Με την αλληλογραφία μεταξύ ΑΓΕΤ Ηρακλής & Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δόθηκε το νομικό πλεονέκτημα στη εταιρεία να προσφύγει μόνη της, χωρίς αντίλογο, σε διοικητικές επιτροπές και να πετύχει την έκδοση θετικών γι' αυτήν αποφάσεων.
  • 7. Ψευδώς επικαλείται η ΝΑ ότι εδόθη εντολή για την έκδοση της απόφασης, ενώ αποκρύπτουν ότι η απάντηση αφορούσε συγκεκριμένο ασαφή και αναίτιο ερωτηθέντα λόγο. Δηλ. οι αρμόδιοι υπάλληλοι αντί να αποκαταστήσουν την αλήθεια στην εντολοδόχο Υπηρεσία, ικανοποίησαν αμέσως και με χαρακτηριστική ταχύτητα στα αιτήματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής"

Ζητούν την ακύρωση της απόφασης
και συγκροτούν πανευβοϊκό μέτωπο

Η Συντονιστική Επιτροπή ομόφωνα καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας να χορηγήσει άδεια εγκατάστασης καύσης RDF στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής και ζητά την ακύρωσή της από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπως έγινε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, σε διαφορετική δε περίπτωση απαιτεί την παραίτησή του.

Επίσης, αποφάσισαν να προσφύγουν στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας και να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης αυτής, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Εξουσιοδοτείται το Προεδρείο της Επιτροπής να προχωρήσει στην παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη και ζητάνε την ενεργό συμπαράσταση των κοινωνικών μας εταίρων και όλων των πολιτών πού στέκονται με ευθύνη απέναντι στο ζήτημα της καύσης των σκουπιδιών.

Αποφασίστηκε ακόμα να ενεργοποιηθεί η συγκρότηση του Πανευβοικού Μετώπου.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους υποψήφιους Δημάρχους του νεοσυσταθέντος Καλλικρατικού Δήμου Κύμης - Αλιβερίου τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και τους Βουλευτές του Νομού Ευβοίας να τοποθετηθούν με σαφήνεια και συγκεκριμένα στο θέμα, και να δεσμευθούν ότι θα παρασταθούν, μετά την εκλογή τους, με την μεριά του περιβαλλοντικού κινήματος στην σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Διαμηνύουν τέλος ότι "Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί με την απαγόρευση της καύσης των σκουπιδιών σύμμικτων η επεξεργασμένων (RDF) στην περιοχή μας. Επαναλαμβάνουμε ότι η τοπική κοινωνία έχει ταχθεί υπέρ της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον. Επιθυμούμε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την πρόοδο των βιομηχανιών στην περιοχή μας.

Όμως η καύση των σκουπιδιών ούτε οδηγεί στην ανάπτυξη, ούτε προσθέτει θέσεις εργασίας αλλά αντίθετα μειώνει τις προοπτικές άλλης μορφής ανάπτυξης, υποβαθμίζει το περιβάλλον και καταστρέφει την υγείας όλων μας.

Στη συνείδηση όλων μας, στη συνείδηση του Ευβοϊκού λαού και ειδικότερα του λαού της περιοχής Αλιβερίου, η παρούσα πράξη καταγράφεται ως μαύρη σελίδα στην Ιστορία του τόπου μας.

Κάποιοι αποφάσισαν να αρχίσουν να καταγράφονται στο ημερολόγιο όλων μας οι διοξίνες και τα φουράνια μαζί με τις καρκινογενέσεις και του θανάτους. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια με την ζωή μας . Θα ματαιώσουμε στην πράξη τα σχέδια τους".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.